Selim Selimoğlu- Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik düzenlenen operasyon ile ilgili açıklamalarıyla gizliliği ihlal ettiği ileri sürülen İzmir Cumhriyet Başsavcısı Durdu Kavak ile Karabağlar Polis Merkezi'nde dayak olayında, eksik soruşturma yaptığı iddia edilen Cumhuriyet Savcısı Alaaddin Dokur'a soruşturma açtı. Savcı Kavak'ın taraf olduğunu ve bunu ulusal gazetelere verdiği demeçlerle kanıtladığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski üyesi Rıza Türmen, "Cumhuriyet Savcısı Durdu Kavak operasyonlarda taraflı olduğunu kanıtlamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen operasyonlarda yanlı tavır sergilemiş ve günahsız kişilerin hedef olmasına sebep olmuştur. İzmir için kıritik olan günlerde gerçekleştirilen operasyonların zaten tarafsızca gerçekleştiğini söylemek mümkün değildi. Sayın Kavak'da bunu ulusal bir gazeteye verdiği demeçle kanıtladı. Demeçlerinde bir savcının asla yapmaması gereken hataları yaptı adeta keyfi bir tutuklama gerçekleştirdi. Demeçlerinin tümünü dikkatle okuduğumuzda bu savcımızın, önyargılarının olduğunu ve kendi duygularıyla hareket ettiğini görmekteyiz. Bir savcı ya da hakim asla ön yargılarıyla bir duruşmaya girmez bir konuyu incelemez" dedi.

Soruşturma ve dava süreci başka savcı tarafından incelenmeli


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen operasyonlarla savcı Kavak'ın masumluk karinesini ayaklar altına aldığını belirten Türmen, "Gerçekleşen operasyonlar baştan gözden geçirilmelidir. Soruşturmaya bakan Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak artık bu davaya bakmamalı yerine yeni birisinin atanması gerekmektedir. Biz CHP'li hukuk adamları olarak, Kavak'ın açıklamalarıdan sonra HSYK'ya başvurduk, onlarda yaptıkları ön incelemede haklı olduğumuzun farkına vardılar ve gerekli olan soruşturmayı açtılar. Yapılan operasyonların seçimlere yaklaştıkça artacağını ve yeni incelemelerin gerçekleşeceği kanısındayım. Ak Parti yerel seçimler öncesi emellerine ulaşabilmek için elinden geleni yapmakta" dedi.

Karakolda kadına dayak tam bir rezalet

Karabağlar Polis Merkezi'nde polisler tarafından ağır bir şekilde dövülen kadın hakkında savcının etkisiz kalmasını rezalet olarak değerlendiren Türmen, "İzmir'de farklı gelişmeler yaşanıyor. Bunları ortak bir paydada değerlendirdiğimizde savcıların etkisiz ve yanlı kararlar aldığını görüyoruz. Adalete ulaşmak isteyen her kişinin ilk başvurduğu yerler karakollardır ve karakollarda böyle, uygulamaların olması vatandaşı korkutuyor. Karabağlar Polis Merkezi'nde gerçekleşen olayları televizyonda izleyen bir bayan karakola gitme cesaretini gösteremez. Son yıllarda ülkemizin en temel sorunu haline gelen kadına şiddet sorunu daha da kangıren bir konu haline dönüşecek. Şiddet gören kadınlar o görüntüleri izledikten sonra, kesinlikle karakola şiddet gördüğü eşini şikayet etmeye gitmez. Gidersede yolda 40 defa acaba benimde başıma aynı şeyler gelirmi gelmezmi diye düşünür. Polis'in yaptığı davranışı nasıl onaylamıyorsak, savcının duruşmada ki 'eksik soruşturma' cümlesi daha ağır bir yanlışlıktır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu aynı şekilde bu duruşmayı yeni bir savcıya devir etmesi, daha doğru olacaktır" dedi.