Nihal Işık- Ülkemizde tütünle mücadele 19 Mayıs 2008 tarihinde başladı. Tütün kullanımı ilk önce kamu kurumları ve vatandaşın toplu hizmet aldığı alışveriş merkezleri gibi yerlerde yasaklandı. 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmelerde de yasal uygulama başladı. İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hacı Vakkas Benli, 2008'den bu yana yapılan denetimlerde ağırlıklı olarak eğitim, yasanın getirmiş olduğu hükümler, şartlar, uygulamalar işletmelere anlatılarak, bilgilendirme yapıldığını anlattı.

İhlal sadece yüzde 10


Yapılan denetimlerle sahada varlıklarını hissettirdiklerini söyleyen İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Hacı Vakkas Benli, tütünle mücadalede görev yapan sağlık çalışanlarının görevinin sadece sahada tütün kontrolü yapmak olmadığın söyledi. Sağlık çalışanlarının diğer sağlık hizmetlerinin sunumunu da  yerine getirmekle yükümlü olduğunu açıkladı. Benli, "Bu nedenle tütünle mücadele de bilgilendirme, eğitim, denetim noktasında kapsamlı bir hizmet veriyoruz. İhlal oranlarına baktığımızda, market, ofis, alışveriş merkezi, bakkalı, kırtasiyecisi, kahvesi, bayi, oteli ve benzeri merkez ve hizmet gruplarına göre yasaya uymama yüzde 10 oranında. Bu oran memnuniyet verici" dedi.

Halk yasasına sahip çıksın


Benli, "İhlal durumlarını emniyetten aldığımız destek ve duyarlı vatandaşların uyarılarıyla önlemeye çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz toplumun bilinçlendirilmesi. Denetim ekiplerinden ziyade kapalı alanlarda vatandaşların da aldığı hizmetin kalitesine dikkat etmesi gerekir. Bir gıda tüketiminde nasıl hijyende kaliteye dikkat edeliyorsa, tüm mekanlarda da verilen hizmetin sağlığımızı riske atacak unsurları içermemesi gerekir. Bu yüzden vatandaşın bilgilendirilmesi, uygunsuzluk görünce ilgili yerlere bildirmesini istiyoruz. Bu yasa halkın sağlığı için yürürlükte, halk yasasına sahip çıkmalı" diye konuştu.

Tablet bilgisayar kullanılacak


Bakanlık ile görüşmeler yaptığını ve bu yıl içerisinde denetim ekiplerine tablet bilgisayarlar dağıtacaklarını belirten Hacı Vakkas Benli, "Denetim yapılan tüm kurumlar kayıt altına alınıyor. Sistemimizi çok iyi oturtmuş durumdayız. Tablet bilgisayarlarla ekipler sahada tutanak ve formlarla uğraşmaktansa, işlerini daha kısa sürede bitirecekler. Denetimdeki kuruma kaç defa gidildiğine, aldığı cezaya, uyarılara, ilgili tüm kayıtlara anında ulaşılacak. Daha profesyonel ve düzenli çalışma sağlanacak" şeklinde konuştu.