Aykut Polatlı-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan kadınların çocuk bakımı için istihdamdan çekilmesini önlemek amacıyla 'Evde Çocuk Bakımı' projesini hayata geçirdi. Antalya, Bursa ve İzmir'in pilot il seçildiği projede annelere toplam 38 milyon euro hibe desteği verileceği duyuruldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle anne olan kadının ve anne adaylarının iş hayatından çekilmesini önlemek amacıyla 'Evde Çocuk Bakımı' projesini hayata geçirdi. Projenin pilot il seçilen Bursa, İzmir ve Antalya'da Nisan ayında başlayacağı bildirildi. 'Evde Çocuk Bakımı' projesi kapsamında çocuk bakıcılarına 300 euro hibe desteği verileceği kaydedildi.

AKP söylemleri şüphelendiriyor

Evde çocuk Bakımı Projesi konusunda açıklama yapan Kadın Hakları Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir bu tür projelerin önemli olduğunu ama uygulama aşamasındaki tutarsızlıklar nedeniyle projelerin başarısız olduğunu dile getirdi. 7 Haziran'daki genel seçimler dolayısıyla da kadına yönelik projelerle daha sık karşılaşacağımızı da dile getiren Demir, 'Evinde otur, 3 çocuk doğur diyen bir hükümetin böyle bir projeyi de ne kadar ciddiye alacağı şüphelidir. Burada şunu demek istiyorum. Uygulama geçici mi yoksa kalıcı mı olacak? Asıl soru budur ve AKP'de yaptığı ve söylediği şeylerle bu tür şüpheleri haklı olarak aklımıza getiriyor. Bekleyip göreceğiz' dedi.

Bu sistemin dayatması doğru değil

CHP'de kadınlar üzerine geliştirdiği proje ve söylemleriyle dikkat çeken Seniye Nazik Işık, proje için söylenen 300 euro'luk ücretlerin gerçeği yansıtmadığını ve kendisinin de AB projelerinde görevli olarak çalıştığı için bu ücretlerin 700 TL gibi daha düşük bir mebla üzerinden olacağını söyledi. Çalışan kadın sayısını arttırmak bakımından bayanların çocuk bakıcılığına yönlendirilmesinin önemli olduğunu da altını çizen Nazik Işık yalnız bunun sadece evde bakım olarak kalmasının sorunlu bir yaklaşım olduğunu söyledi. Çocukların sosyalleşmesi için başka yaş grubu ve farklı ortamda yetişen çocukların bir arada bulunacağı mahalle kreşlerinin kurulmasının daha önemli olduğunu dile getirdi. Bunun nedenini de açıklayan Işık, 'Evde çocuğun sadece bakıcıyı görerek büyümesi sosyalleşme açısından doğru değil. Bakım sadece bakım meselesi olmaktan 21. yüzyılda ortadan kalktı. Burada asıl çalışılması gereken sonuç toplumun geleceğinin oluşturulma meselesi. Sadece evde çocuğuna baktırılması, bunun desteklenmesi ve bu yönde istihdam sağlanması yetersiz bir yaklaşım. Yani evde çocuk bakımı alternatif olarak sunulmalı esas sistem olarak sunulması doğru değil. Bu ilerde hem toplumumuz hem de bireylerin kültürel, sosyal geleceğini etkileyen durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verir' dedi.

İzmir SGK'nın projeden haberi yok

İzmir SGK İl Müdürlüğü projenin Ankara'da olduğunu kendilerine proje hakkında bir bilgi gelmediği için bir açıklama yapılamsının da yapılmasının doğru olmadığını tarafımıza bildirdi. Bu yüzden ayrıntılar için açıklama yapan Antalya Sgk İl üdürü'nün açıklamalarına yer veriyoruz.

Antalya açıkladı

Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürü Selim Erol, SGK hizmet binasında düzenlenen toplantıda projede Antalya'dan bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 3 bin kişinin istihdam edileceğini belirtti. İstihdamda aylık 300 euro hibe desteği vereceklerini belirten Erol, 'Evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı istihdamın desteklenmesi operasyonu kapsamında aylık yaklaşık 300 euro tutarında bir hibe desteği sağlanacaktır. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca (MEB, İŞKUR) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 euro olacaktır. 24 aylıktan küçük çocuğu olan kadınların başvuru yapabileceği proje kapsamında çocuklar 36'ncı ayını doldurana kadar hibe desteği sağlanacaktır. Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak olan operasyon kapsamında ilimizde bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 2 bin kadının istihdamı hibe yardımı ile desteklenecek olup, üç pilot ilde istihdamı desteklenecek kadın sayısı 5 bin anne ve 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplamda 10 bin düzeyinde' dedi.