YÜ Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü'nden Doç. Dr. Mehmet Çakmakçı koordinatörlüğündeki öğrencilerin, şehrin genelinde belirlenmiş yöntemlerle 300 kişiye uyguladığı anket çalışmasının verilerine göre Türkiye ve İzmir için çok önemli olan EXPO 2020, halkın yarısından fazlasının ilgisini çekmiyor. Gazete manşetlerinden düşmeyen, İzmir’in evsahipliğine aday olduğu EXPO (Expositional–Dünya Sergisi) 2020 hakkında erkekler kadınlardan, orta yaşlılar gençlerden, aylık geliri orta seviyede olanlar yüksek olanlardan, esnaf ise öğretmen, mühendis, yönetici ve turizmcilerden daha fazla bilgiye sahip.

ERKEKLER DAHA İLGİLİ


Anket çalışması, EXPO 2020’ye ilginin erkeklerde, kadınlara göre daha fazla olduğunu gösteriyor.
Erkek yüzde 55,33
Kadın yüzde 44,67

GENÇLER VE YAŞLILAR EXPO’YU BİLMİYOR

Ankette orta yaş grubunun, diğer yaş gruplarına göre daha duyarlı olduğu gözlemlendi. Genç ve yaşlı kesim, EXPO 2020 hakkında fazla bilgi sahibi değil.
20 yaş yüzde 2,70
50 yaş yüzde 32,43
70 yaş yüzde 2,70

GELİR YÜKSELDİKÇE İLGİ DÜŞÜYOR


Gelir seviyesi orta olanlarda EXPO 2020 İzmir ile ilgili bilginin, diğerlerine nazaran çok belirgin bir şekilde fazla olduğu belirlendi.

1.000-2.500 TL arası geliri olan yüzde 38,33
4.000 TL ve üzeri geliri olan yüzde 21,00

İZMİR’İ DÜNYAYA TANITACAK

Ankete katılanların yüzde 75’i, EXPO 2020’nin İzmir’de yapılması halinde şehrin dünyaya tanıtılmasında çok büyük etkisi olacağına inandığını söyledi. Anket sorularını cevaplayan 300 denek arasında meslek gruplarına göre esnaf, öğretmen ve mühendislerin, turizmci, yönetici ve diğer gruplara göre daha bilgili olduğu ortaya çıktı.

PROF. DR. TEKER: GÖZARDI EDİLEMEZ


YÜ Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Başkanı Prof. Dr. Edip Teker, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Farklı eğitim ve gelir düzeylerine sahip ve farklı meslek gruplarından 300 İzmirliye uygulanan anket sonucunda, İzmirlilerin EXPO’ya ilgisinin yeterli olmadığını gördük. Oysa ki İzmir için EXPO 2020, gözardı edilemeyecek faydalar sağlayacak. İzmir dünya kentine dönüşecek, uluslararası alanda tanınırlığı artacaktır."

EXPO


İzmir’in “Herkes İçin Sağlık” temasıyla aday şehir olduğu EXPO (Dünya Sergisi), küresel çapta bilgi birikimini, daha yaşanır bir dünya için biraraya getiren organizasyondur. Ürünlerden çok fikirler, kültürler ve dünyanın geleceği için projeler sergilenmektedir. Dünyanın en eski ve en büyük uluslararası etkinliklerinden olan EXPO, beş yılda bir düzenlenmekte ve altı ay sürmektedir. Katılımcıları arasında devletler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve şirketler yer almaktadır. EXPO’nun en önemli özelliklerinden biri de temasıdır. Geniş bir kapsama sahip temaların, insanlığı ilgilendirmesi ve evrensel nitelikte olması gerekmektedir. EXPO, evsahibi şehirlerde dönüşüm projelerini hızlandırmaktadır. EXPO alanının büyüklüğü sınırsızdır ve katılımcılar, kendi pavyonlarını inşa edebilmektedir. EXPO, merkezi Paris’te bulunan Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) tarafından yürütülmektedir. 2012 yılı itibariyle BIE’ye kayıtlı üye ülke sayısı 160’a yükselmiştir.