Tahtalı Havzası'nda CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıdığı kaçak yapı iddiası ile ilgili açıklama yapan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, İzmir'in suyunun ve havzanın korunması için yasalar çerçevesinde koruma ve kontrol çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini; dere mutlak, baraj mutlak ve kısa mesafedeki yıkımları titizlikle gerçekleştirdiklerini belirterek işyeri faaliyet durdurma ve orta- uzun mesafedeki bina yıkım görevinin ise ilçe belediyelerde olduğunu bildirdi. Türkiye'de ilk kez bir baraj havzası için (Tahtalı Barajı) 1996 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlandığını ve bu plan hükümleri içerisinde barajın evsel, endüstriyel, tarımsal kirleticilerden korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi için gerekli hükümler belirlendiğini hatırlatan yetkililer, şu bilgileri verdi:

'Kaçak yapılar mutlaka yıkılmalı'

Çevre Düzeni Planı'na göre 'mutlak, kısa ve dere mutlak koruma bantlarında' hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmemektedir. 'Orta ve uzun mesafeli koruma alanında' kalan yapılara ise planda izin verilen faaliyetlere göre 'İZSU tarafından uygun görüş verilmesi halinde' ilçe belediyelerince ruhsat verilmektedir. Ruhsatsız veya kaçak olarak işlem sürdüren işletmelerin faaliyetlerinin durdurma ve yıkım işlemleri ilçe belediyeler tarafından yapılmak zorundadır.

'6 kez yazdık'

Menderes Kısıkköy'de Tahtalı Baraj Havzası uzun mesafeli koruma alanında kalan oto yıkama işletmesinin Bayındırlık Bakanlığı Çevre Düzeni Planı ve Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında faaliyet sürdürmesinin yasal olmadığını bildiren yetkililer, "Bu işletmenin çalışmaları, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Temmuz 2013 tarihinde tespit edilmiştir. Hara olarak inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi bulunan bu işletme için hem Temmuz hem de Ağustos aylarında Menderes Belediyesi'ne 'faaliyetinin durdurulması ve ruhsatının iptali' yazısı yazılmıştır. Ocak 2014 tarihinde Menderes Belediyesi işletmenin mühürlenerek kapatıldığını bildirmiştir. Ancak Mart ayında işletmenin faaliyetine devam etmesi üzerine İZSU, Menderes Belediyesi'ne tekrar yazı göndermiş ve yapı izin belgesinin iptal edilmesini istemiştir. Yine Menderes Belediyesi'ne Haziran ve Kasım aylarında yazı yazılarak aynı uyarıda bulunulmuştur. İZSU Genel Müdürlüğü'nün ısrarlı uyarıları ile Menderes Belediyesi mühür fekki yaptığı için oto yıkama işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur" dedi.

'Havza için yeni plan ihtiyacı yok'

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'nun 'Havza sınırları daraltılsın' yönündeki ifadelerine de değinen İZSU yetkilileri şu açıklamayı yaptı. Havza sınırlarının daraltılması mümkün değil. Çünkü havza sınırları, baraja su taşıyan derelerin tamamını kapsayacak şekilde, su toplama havzası sınırları 50 yıllık veriler dikkate alınarak DSİ tarafından belirlenmiştir. Tahtalı Baraj Havzası, İZSU Genel Müdürlüğü'nün aksatmadan sürdürdüğü denetimlerle kirlilikten korunabilmekte, bugün kente en iyi kalitede su verilmektedir. İzmir kentinin en önemli kaynağı konumunda olan Tahtalı Barajı suyunun aynı kalitede tutulabilmesi için ilçe belediyelerinin de konuya büyük önem vererek faaliyeti durdurulacak işletmelerin faaliyetlerini acilen durdurması ve kaçak yapı konumunda olan işyerlerinin yıkımlarını yapması gerekmektedir. Havzanın korunması için yeniden plana ihtiyaç bulunmamakta ve bu plan hükümlerinin tartışılmadan uygulanması, havzanın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır' denildi.