İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Halkapınar Su Fabrikası'nda 1999 yılından bu yana işlettiği mevcut SCADA sistemini hem modernize ediyor hem de  Aliağa'dan Selçuk'a kadar 21 ilçeyi kapsayacak şekilde genişletiyor. Daha önce 937 kilometrekarelik alanda içme suyu kaynaklarını 7 gün 24 saat tek merkezden kontrol eden İZSU, bu projeyle birlikte izlediği alanı yaklaşık 6 kat büyüterek 5 bin 400 kilometrekareye çıkarmış olacak. 15 milyon 472 bin liralık yatırımla başlayan çalışmalar 2 yıl sonra tamamlandığında, 21 ilçedeki 331 adet derin kuyu, 142 adet pompaj tesisi, 161 adet depo, 780 adet pompa ve 220 adet vana ile Görece, Ürkmez, Balçova Gördes ve Güzelhisar barajları içme suyu arıtma tesisleri bir merkezden izlenip denetlenebilir hale gelecek. İZSU'nun SCADA sistemi, halen 11 ilçeyi kapsıyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

SCADA sistemi, izleme ve kontrolün yapıldığı donanım ve yazılımdan oluşan bir merkez ile sahadaki ölçüm ve kontrol cihazları, bilgi derleyen-toplayan RTU (uzak kontrol üniteleri)  cihazları ve iletişim sağlayan telsiz cihazlarından oluşuyor. Sistem, sahaya yerleştirilen ölçüm ve kontrol cihazlarının ürettikleri verilerin RTU cihazlarına gönderilmesi, verilerin işlenerek telsiz haberleşme ortamı üzerinden SCADA merkezine iletilmesi biçiminde çalışıyor. Böylelikle merkezde görevli personel, 24 saat boyunca bu veriler ışığında kentin su trafiğini yönlendirebiliyor. İhtiyaca göre merkezden tüm pompa motorları çalıştırılıp durdurulabiliyor ve dağıtım sisteminde kullanılan vanalar istenen oranda açılıp kapanabiliyor.
Sistem sayesinde, Manisa Nuriye beldesi de dahil geniş bir alan üzerinde şebekeyi denetleyebildiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Sınırların genişlemesi ile birlikte su dağıtım ağımız da büyüdü. Su trafiğinin izlenmesi ve kontrol edilmesi için en verimli yöntem olan SCADA sistemini genişletme ihtiyacı duyduk. Sistem bize etkin kontrol, dinamik işletme, bilgi paylaşımı,  enerji ve personel tasarrufu sağlayacak" diye konuştu.
SCADA: Supervisory Control And Data Acquisition (Denetleme, Kontrol ve Bilgi Toplama)