Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki dünyaca ünlü İztuzu Plajı, geçen 11 Haziran'da Belediyeden alınarak yabancı kuruluşunda ortak olduğu özel bir şirkete verildi. Bunun üzerine çevreciler tepki gösterdi. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP), imza kampanyası başlattı. İztuzu Plajı Boğazağzı Günübirlik Alanı'nın kamuoyu bilgilendirilmeden, ihale yapılmadan kiralandığını ve Ortaca Belediyesi'nin taleplerinin yok sayıldığı öne sürülüp, hukuk mücadelesi başlatıldı.

Ortaca Belediye Başkanlığı, Ortaca Kaymakamlığı aleyhine Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme 23 Haziran'da oybirliğiyle dava konusu ihalenin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Aynı mahkeme itirazlar üzerine aldığı ikinci bir kararla durdurma kararını 29 Eylül'de kaldırdı.

Mahkeminin bu kararı üzerine Valilik, geçen 6 Kasım'da Kaymakamlığa, İztuzu'nun boşaltılması için bir yazı gönderdi. 18 Kasım'da Ortaca Belediyesi'ne gönderilen Kaymakam Hüseyin Yılmaz imzalı yazıyla, doğal SİT alanları ile özel çevre koruma bölgesinde bulunan, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki günübirlik alan ve tesislerin boşaltılarak Valiliğe (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne) teslim edilmesi istedi. Yazıda, dün, Sarıgerme kumsalı için saat 15.00'te, Dalyan'daki yerler için saat 16.00'da tahliye işlemlerinin yapılacağı da belirtildi. Tahliye kararı İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu, Dalyan halkı ve çevreciler ile Dalyan'daki tekne sahiplerinin tepkisine neden oldu.

Tahliye kararına tepki için dün Dalyan'da toplanan yaklaşık 150 kişilik grup, teknelerle İztuzu Plajı'na hareket etti. Teknelerin, Dalyan Kanalı'ndan denize geçmek istemesine, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi önce kanalda yetiştirdikleri balıkların kapakların açılması halinde denize kaçacağı gerekçesiyle karşı çıktı. Ancak, yarım saatlik bir bekleyişin ardından teknelerin hızlı bir şekilde kanaldan geçişine izin verildi.

"İZTUZU'NDA ESKİDEN RANT YOKTU"

İztuzu'ndaki günübirlik tesislerde açıklama yapan grup, devir-teslime karşı çıkacaklarını söyledi. Grup adına konuşan turizmci Recai Keçeci, "Dalyanlılar olarak çok üzüldük. 50 yaşındayım bu plajda eskiden rant yoktu. Nedense şimdi burası birdenbire rant kapısı oldu. Belediyede 5 yıl meclis üyesi olarak görev yaptığım süre içinde, Belediye olarak biz buranın kirasını düzenli ödedik. Şu anda da burası belediyenin kiraladığı bir işletme. Kira sözleşmesi devam ederken bir başka kiracıya teslim edilecek olması anlaşılır gibi değil. Burada hepimizi aşağılıyorlar. Bu davayı eşimize dostumuza anlatarak sesimizin daha gür çıkması için sayımızı artıralım. İnsanlarımız şu anda yanlış algılıyor. Sanki burayı bir şirket yönetirken başka bir şirkete veriliyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Evet burayı bir şirket işletiyor ama bu şirket Ortaca Belediyesi'ne ait" dedi.

"PLAJIMIZI VERMEYECEĞİZ"

İztuzu için mücadale veren ve pek çok dava açan avukat Berna Babaoğlu'nun eşi Erkin Babaoğlu da "Plajımızı vermeyeceğiz. Bizim kimseyle kavga etmek gibi bir düşüncemiz yok. Eğer ciddi olarak almak istiyorlarsa, buyursunlar bizi de götürsünler. Yapılan ihale usulsüz. Açılmış davalar var. Bunları kazanabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle Dalyan'da yaşayan insanlar olarak bu plajı kimseye teslim etmek istemiyoruz" diye konuştu. Doğa dostu Nuray Tanrıtanır da "İztuzu ve bütün sahiller halkın ancak illegal bir şekilde burası bir şirkete verilmek isteniyor. Biz bu satışa engel olacağız" dedi.

"İZTUZU MUTLAKA KAMUNUN ELİNDE OLMALI"

CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de, "Hukuka uygun olmayan bir ihale sonucu İztuzu Plajı, belediyemizin elinden alındı. Süreç başında idari mahkemelere başvurduk, yürütmeyi durdurduk. Yeni bir mahkeme kararı ile yürütmeyi durdurma kaldırılarak yerlerin teslimi istendi. Şimdi yeni bir hukuk süreci başlattık. Bundan olumlu sonuç çıkacak diye umuyoruz. Herhangi bir hukuksuzluk yapmamız mümkün değil. Ancak bizler Ortaca'nın duyarlı vatandaşları olarak konuşuyoruz. Bu sahil ve yerlerin mutlaka kamunun elinde olması gerekir. Burası dünyanın incisi yerler. Eğer buradan üç kuruş harcanacaksa bu kamuya olmalı. Rant alanı olmamalı. Bu tür eylemlerimiz devam etmeli. Her zaman sizin yanınızdayım" dedi.

100 JANDARMA GÖREVLENDİRİLDİ

Yapılması beklenen tahliye sırasında çıkması muhtemel olaylara karşı Ortaca İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından bölgeye 100 jandarma gönderildi. Dalyan Jandarma Karakakolu önünde bekleyen takviye ekip, çevrecilerin bulunduğu alana inmedi.

İNSAN ZİNCİRİ OLUŞTURDULAR

İztuzu Plajı'ndaki günübirlik tesislerin tahliyesi için saat 16.30 sıralarında bölgeye gelen heyete çevrevciler ve halk tepki gösterdi. Grup, el ele tutuşarak, tahliye için gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan bir müfettiş ile dört korumasının da aralarında bulunduğu heyeti tesislerin bulunduğu alana sokmadı.

Dalyan Jandarma Bölük Komutanı Üsteğmen Emre Altan İle Ortaca Jandarma Garnizon Komutanı Yüzbaşı Haluk Türkoğlu, "İztuzu halkındır, halkın kalacak" sloganları atan grubun oluşturduğu çemberi güçlükle yarıp, CHP'li Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik ile bir süre görüştü. Görüşmeye Ortaca Belediyesi'nin avukatı Berna Babaoğlu da katıldı. Görüşme devam ederken Sahil Güvenlik botu da iskeleye kadar geldi. Dört ayrı teknede hazır olarak bekleyen 110 robocop ile 30 kişilik jandarma ekibi de iskeleye inerek, grubun daha ileriye gitmesini engelledi. Başkan Karaçelik'in İztuzu'ndaki günübirlik tesislerdeki demirbaşlar ile diğer satışa sunulan malzemelerin sayımı için 15 gün ek süre isteği kabul edildi. Bunun üzerine sözleşme yapılmasının ardından, tahliye için gelen heyet bölgeden ayrıldı.

BAŞKAN FENALAŞTI

İki gündür uykusuz olduğu ve bütün geceyi İztuzu ile ilgili toplantılar yaparak geçirdiği öğrenilen Başkan Karaçelik, eylemin sonunda fenalaştı. Tansiyonu yükseldiği belirlenen Karaçelik, tekneyle önce Dalyan'a, oradan da Ortaca Özel Yücel Hastanesi'ne götürüldü. Eylem sırasında fenalaşan bir kadın da, arkadaşları tarafından eli yüzü yıkanıp, kendine gelmesi sağlandı.