İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin simge mekanlarından Kadifekale’de 200 milyon liralık yatırımla uyguladığı kentsel yenileme çalışmaları meyvelerini verdi. Bölgede oturan binlerce vatandaşı güvenli konutlara taşıyarak boşaltılan heyelan bölgesinde “kent ormanı” oluşturmaya başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hafta sonu Kale’de “ağaç dikim şenliği” gerçekleştirdi. Kadifakele Şehitliği önünde düzenlenen törene İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur,  Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, eski Konak Belediye Başkanı Ahmet Sarışın, eski Bornova Belediye Başkanı ve Belediye Başkanları Birliği Başkanı Cengiz Bulut, Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan,  il genel meclisi ile büyükşehir belediyesi meclis üyeleri, gazeteci- yazarlar,  muhtarlar, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Doğru iş yaptık

İzmir’de 4.700 hektar büyüklüğünde 18 bölgede yaklaşık 200 bin konutun kent dönüşümünün sağlanması gerektiğinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve başlar başlamaz yola ilk olarak Kadifekale ile çıktıklarını ve çok da doğru bir iş yaptıklarının altını çizdi. 42 hektar büyüklüğünde 9 mahalleyi kapsayan ‘Kadifakele Kentsel Yenileme Projesi’’nin 200 milyon liraya mal olduğunu ve tamamının belediye bütçesinden karşılandığını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Bu bölgede 1968 adet bina kamulaştırdık. Burada yaşayan 20 bin vatandaşımızı etkileyen bu projede isteyenlere evlerinin parasını verdik, dileyenler de Uzundere’de TOKİ’den satın aldığımız konutlara taşındı. Sadece yıkım, düzeltme, su yollarının projelendirilmesi gibi işler için 13 milyon lira harcandı. Yıkılmayan 120 ev kaldı. Onların yargı süreçleri devam ediyor. Konak Belediyesi’ne de projeye katkılarından ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

İşte İzmir. İşte Körfez.

Kadifekale Kentsel Yenileme Projesi’nin sürecine ilişkin de bilgiler veren Başkan Kocaoğlu, 2005 yılında başlayan projeyi bugün bu noktaya getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Heyelan bölgesi olması nedeniyle burada doğan, oturan vatandaşları kendi bölgelerinden ayırmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti.

“Bu projeye başladığımızda bu sırtlarda zenginlere ev yapılacak diye söylentiler vardı. İşte ağaçlar. İşte İzmir. İşte Körfez. Kadifekale’de yaşayan vatandaşlarımız ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları çok iyi biliyorlar ki kent dönüşümünü gerçek anlamda, İzmirliler’in, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, İzmir halkının, İzmirli belediye başkanlarının yapabileceğini bir kez daha tüm Türkiye’ye, dünya aleme göstermiş olduk. Biz burada o zaman da eski Konak Belediye Başkanımız Muzaffer Tunçağ ile birlikte kürsüden ilk yaptığımız konuşmada ‘bu bölgeye bina yapılmayacak, rant sağlanmayacak, ağaçlandıracağız’ demiştik. Bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz”.

Anılar ağaçlarda yaşayacak

Yıkılan evlerin tapu sahiplerinin isimlerini dikilen her ağaçta yaşatacaklarını da söyleyen Kocaoğlu, “ Yıkılan evlerin yerine dikilen ağaçlara tabelalar çakarak, ileride çocuklarının, torunlarının görmesini sağlayacağız. Kadifekale’de yaşayan insanların hafızasını ileriye taşımak için böyle bir çalışma sürdürüyoruz. Kendilerini buradan ayırdık ama hatıralarını yaşatmak istiyoruz” dedi.

Sırada yeni projeler var

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Başkan Kocaoğlu, Bakanlar Kurulu Kararı’nın çıkmasının ardından Cennetçeşme, Umurbey-Ege ve Hilal mahalleleri, Ballıkuyu bölgelerinde de kentsel dönüşüm projelerini hayata geçireceklerini söyledi. Örnekköy, Bayındır, Torbalı, Menemen, Bayraklı, Gaziemir Aktepe-Emrez bölgesinde kentsel dönüşüm projelerinin de sırada olduğuna dikkat çekti.  söyledi.

Aziziye Muhtarı İbrahim Pamuk, ağaca ve yeşile verdikleri önemden ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, “Makamla gelip geçicidir. Eserler kalıcıdır. Sizin yarattığınız bu eser İzmir’in yedi ilçesinden gözüküyor” dedi. Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki konuklar Kadifekale’nin Yeşildere’ye bakan bölümünde yürütülen ağaçlandırma çalışmalarını inceledi. Ardından Başkan Kocaoğlu, törene katılan milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteciler ve vatandaşlar ile birlikte ağaç dikti.

Ihlamur da var, erguvan da

Uzun yıllar sonra yeniden kentin cazibe merkezi olmaya aday Kadifekale’de İzmir Büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında yıkılan konut sayısı 1849’a ulaşırken, kazanılan 420 bin metrekarelik alanın 60 bin metrekarelik bölümü şimdiden ağaçlandırıldı. Yaz aylarında Kale’nin denize bakan tarafından başlatılan ağaçlandırma çalışmalarla, şimdi Yeşildere tarafına da yayıldı. Bölgeye şu ana kadar 15 farklı türde 2142 ağaç dikildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale Heyelan Bölgesi’nde kamulaştırma konusunda uzlaşmaya varılan binaların yıkımında sona yaklaştıkça, kentin görüntüsü  de değişiyor. Bugüne dek yapılan çalışmalarda, binalarının yıkımının ardından zeminde bulunan molozlar kaldırıldı ve temizlendi. Sadece yıkım, yıkılan molozların kaldırılması ve tefsiye çalışmaları için 13 milyon 200 bin lira harcandı. Yerine dikimi yapılacak bitkilerin iyi gelişmesine olanak sağlayacak 10 bin 500 metreküp bahçe toprağı serildi. Alana sedir, sığla, erguvan, fıstık çamı, ligustrum, ligustrum, leylandi, güvey feneri, hatmi, defne, ligustrum, ıhlamur, dut, tesbih, pembe çiçekli akasya ve meşe ağacı dikildi. Ağaç dikimi için 500 bin liraya yakın harcama yapıldı. 360 bin metrekarelik alanın tesviyesi ve bitkilendirme çalışmaları ise sürüyor. Bölgeye 18 bin adet bitki daha dikilecek.

1850 bina yıkıldı

Toplam 420 bin metrekarelik alana sahip (Kültürpark’ın 1.5 katı ve 103 adet futbol sahası büyüklüğüne eşit) olan Kadifekale Heyelan Bölgesi’ndeki konutlar etap etap yıkılıyor. Bakanlar Kurulu’nun 1977 yılında “Afete Maruz Bölge” ilan ettiği İmariye (tamamı), 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerindeki toplam 1968 konut için 20 Temmuz 2006’da kamulaştırma kararı alınmış ve 2007 yılının Eylül ayında yıkımlara başlanmıştı. Bölgede bugüne kadar 1849 adet konut yıkıldı. Kadifekale’deki hak sahiplerinin bir kısmı Uzundere’de yaptırılan konutlara yerleşmiş, bir bölümü de parasını almayı tercih etmişti. Projenin maliyeti yaklaşık 200 milyon lira ve bu bedelin tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

 
Yeşil alan büyüklüğü ikiye katlandı

2004- 2011 arasında kente 6 milyon metrekareden fazla yeni yeşil alan kazandırıldı. Toplam yeşil alan miktarı böylece 12 milyon metrekareyi aştı. Bu dönem içinde toplam 25 milyon 233 bin adet ağaç ve bitki dikimi gerçekleştirildi.