Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir’e yapacağını açıkladığı ve 2012 yılı bütçesine 1 milyon TL ayırdığı, kamuoyunda 'Mega Müze' adıyla bilinen 'Ege Medeniyetler Tarihi Müzesi' bir süredir gündemden düştü. Müzenin yerine bir türlü karar verilememesi projeyi geciktirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Liman arkasında eski Sümerbank arazisinin tamamını müze alanı olarak İl Genel Meclisi’den talep etmesine karşın, ortada henüz bir proje olmadığı, planlarda yer almadığı için arazinin tahsisini alamadı. Bakanlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önerdiği Kadifekale sırtlarında antik tiyatro alanı ile Agora arasındaki alanı ise kamulaştırmasının uzun süreceği için kısa vadede benimsedi.

SÜMERBANK PROJESİ ÖZEL İDARE MALLARININ BÖLÜŞMESİNE KALDI

Bakanlıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi de kongre merkezi, otel, turizm irtibat bürolarının yer alacağı proje için İl Özel İdaresi’nden Sümerbank arazisini istedi. Kültür ve Turim eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın da olumlu yaklaştığı projede, kongre merkezi, müze ve turizm irtibat bürolarını Bakanlığın üstlenmesi, oteli ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin gerçekleştirmesi öngörülmüştü. Ancak, Valilik proje konusunun kapanacak olan İl Özel İdaresi’nin mallarının paylaştırılması sürecinde değerlendirilmesine karar verdi.

NİSAN AYINDA ONAYLANDI


Mega Müze’yle ilgili en somut adım ise nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale eteklerinde antik tiyatro ile Agora arasında kalan 25 bin metrekareyi imar planlarında İzmir Büyükşehir Belediyesi kültürel tesis alanı, 1600 metrekareyi ise dini tesis alanı olarak belirledi. Kültürel tesis alanı için de özel projeye göre uygulama yapılmak üzere; müze, sergi alanları, benzeri kültürel tesisler ile buna hizmet eden ticari kullanımlar, açık-kapalı otoparklar yer almasına karar verildi. Plan, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından da onaylandı. Bu kararla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze için alacağı karardan bağımsız olarak, gelecekte Kadifekale, antik tiyatro, Agora tarihi aksında Mega Müze yapılabilecek bir alanın yerini belirledi.