Şiddete maruz kalarak hayatını kaybeden kadınların davalarının 2009 yılından beri takipçisi olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2013 yılının ilk üç ayında medyaya yansıyan kadın cinayetleri verilerini açıkladı.

2012 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısını 210 olarak açıklayan platformun verilerine göre 2013 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında aralarında ABD'li amatör fotoğrafçı Sarai Sierra'nın da bulunduğu 47 kadın öldürüldü.

Doğu Karadeniz'de hiçbir kadın öldürülmedi. İller arasında birinciliği 8 cinayetle İstanbul aldı. İkinci sırada 4 kadın cinayetinin yaşandığı İzmir yer aldı. Ankara, Gaziantep, Kocaeli ve Hatay'da öldürülen kadın sayıları 3'er, Adana ve Manisa'da 2'şer oldu. 19 ilde de 1'er kadın öldürüldü.

Korumada öldürüldü


Ortaya çıkan 47 kadın cinayeti sonucunun gereken önlemlerin alınmamasına bağlı olduğunu düşünen Platform yaptığı açıklamada Uşak'ta çalıştığı PTT şubesinde koruma tedbiri altındayken eski eşi tarafından öldürülen Nermin Şen'e dikkat çekiyor. Şen'le ilgili platformun açıklaması şöyle: "Uşak'ta eski kocası tarafından öldürülen Nermin Şen, tam 15 yıl önce boşanmış, koruma tedbiri altındayken öldürülmüştü. Katili on gün önce Nermin Şen'i tehdit etmesine rağmen tutuklandığı cezaevinden çıkmıştı. Sadece bu cinayet bile caydırıcı cezaların ve koruma hakkının önemini göstermeye yetiyor."

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Aile 2012 yılında erkekler tarafından öldürülen kadın sayısını ise 210 olarak açıklamıştı.