4. Kadın Festivali programı kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda kentin dört bir yanından binlerce kadının katılımıyla düzenlenen törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı. Törende ayrıca, İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Musa Çam ve Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve çeşitli kadın kuruluşlarına üye kadınlar ile Büyükşehir Belediyesi'nin kadın bürokratları da hazır bulundu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Başkan Kocaoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Başkan Kocaoğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi'ni ziyareti nedeniyle daha sonra alandan ayrıldı.

Çocuk,gelin olmasın

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. ırrı Aydoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği sözü tutarak 'Kadın Dostu Kent' ünvanını aldığını hatırlattı. Aydoğan konuşmasında, "Ülkenin bütün savaşlarını, krizlerini çalışkan, fedakar, çocuğuna ve ailesine sahip çıkan kadınlarımız marifetiyle atlattık. Bundan sonra da bize büyük görev düşüyor. Tek dileğim, kadın ve töre cinayetlerinin sona ermesi, artık daha fazla çocuk gelin olmaması" diye konuştu.
İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı ise, kadın sorunlarına dair çözüm getirecek olan yasaların yanısıra kadını birey olarak görmek istemeyen zihniyetin de değişmesi gerektiğini vurguladı. Denizaslanı, "Kadın istihdamının sözde değil özde desteklendiği, sosyal, siyasal ve iş yaşamında cinsiyet ayrımcılığının terk edildiği, özel ve iş yaşamında kadına dair her türlü sorunun çözüldüğü bir ülke istiyoruz" dedi.
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Kızbes Aydın da "Cinsiyetçi rollere inat, yok sayılmaya dur demek için sokaklarda, alanlardayız" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İzmirli kadınlar, Cumhuriyet Meydanı'ndan söyleşi ve konser etkinliklerinin yapılacağı Kültürpark Atlas Pavyon'a kadar Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde yürüdü. Yürüyüş yapan kadınlara, sokaktaki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.