Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 79. yıldönümü, İzmir’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen program kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, belediye başkan eşleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi. Daha sonra ellerinde  kadın haklarına ilişkin dövizlerle Fuar İzmir Sanat Merkezi’ne kadar yürüyen kadınlar burada düzenlenen söyleşi ve tiyatro gösterisini izledi.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkanvekili Dr. Sırrı Aydoğan yerel yönetim olarak kadınlarla ilgili birçok çalışma gerçekleştirdiklerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yönetici kadrolarının yüzde 40’ının kadınlardan oluştuğuna ve bu rakamın da artırılması gerektiğine dikkat çekti.  Dr. Aydoğan bu çalışmaların daha da artırılması gereğine vurgu yaparak “Seçimler geliyor kadınlar için mücadeleye devam etmemiz lazım” dedi.

Tehlikeye dikkat


Günümüzde kadınlar için yaklaşan bir tehlikeye de işaret eden Aydoğan, “Bunu çok üzülerek söylüyorum hepimizin çok uyanık olması lazım. Son yıllarda uygulanan bütün politikalar güler yüzle kadını eve kapatma politikalarıdır. ‘Biz kadınları çok severiz ama evde otursunlar’ politikalarıdır. Öyle bir kadın profili yaratılıyor ki en büyük tehlike budur.  Daha çocukken 6-7 yaşında başlayan kurslarla, eğitimlerle kendi haklarını istememek, ‘benim hakkım budur’ diyen bir nesil yaratılmak isteniyor. Eğer bu nesil yaratılırsa burada bizim neslimizden kimse kalmaz artık. Bu tehlikeyi hep beraber önlemeliyiz” şeklinde konuştu.

Türk kadını fedakardır

Cumhuriyet kurulduktan sonra kadına seçme ve seçilme hakkının 1934 yılında çok kısa bir sürede kazandırıldığını hatırlatan Aydoğan, “Ancak o günden bugüne gerçekten utanarak bakıyoruz. 1950’lerden sonra başlayan ve devamlı tırpalanan kadın hakları. Dünyanın neresine giderseniz gidin kadınlar fedakardır. Ancak Türk kadını kadar fedakar, çalışkan; Türk kadını kadar vatanına, ailesine bağlı, büyük meşakkatler altında sesini çıkarmayan kadın yoktur. Türkiye büyük badireleri, en büyük krizler kadınlar sayesinde atlattı. Ama hep kötü zamanda hatırlanan, hep kötü zamanda yüklenilen kadınlar oluyor” dedi.

Gözüm açık gider


Kendisini en çok üzen iki şey olduğunu da ifade eden Başkan Vekili Aydoğan özetle şunları söyledi: “Ben geri gitmelerden bıktım artık.  İki şeyi görmeden ölürsem gözüm açık gidecek. Bir tanesi töre cinayetleridir. Bu beni çok derinden yaralıyor. İkincisi çocuk evlilikleridir.  Eğer bu ikisinin bu ülkeden kalktığını görmezsem benim gözüm açık gidecek. Anadolu’da öyle şeyler gördüm ki o kadar çok başım belaya girdi ki. Bu tehlikeleri görüp hepimiz önlemek için çalışma yapmalıyız.

83 yılda 79 kadın belediye başkanı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın da yaptığı konuşmasında siyasal hayatta kadınlarla ilgili son 83 yılda gelişen rakamları katılımcılarla paylaştı. Aydın, bir çok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiğini hatırlatarak şunları söyledi: “1935’lerde kadın temsili bakımından dünyanın 2’nci ülkesi iken şimdi BM Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişim Raporuna göre Türkiye kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada bulunmaktadır. Biz bu tablodan utanıyoruz. Ya siz”.
Aydın, 1930’dan 2014’e kadar 83 yılda Türkiye’de sadece 79 kadın belediye başkanı seçilebildiğini, 43 ilin kadın belediye başkanı ile hiç tanışmadığını da sözlerine ekledi.