Kadına şiddetin zirve yaptığı ve ülkenin ençok konuşulan konuları arasında yer aldığı şu günlerde Konak Belediyesi Ayla Ökmen Semt Merkezi'ne başvuran kadınların sayısında da önemli bir artış yaşandı. Hizmet vermeye başladığı bir önceki yıla göre son altı ay içinde Kadın Danışma Merkezi'ne 692 kişi başvuruda bulunarak destek istedi. Bu oran geçen yılın yüzde 40 üzerinde. Merkezde 215 kişiye Hukuki, 377 kişiye de Psikolojik Danışmanlık hizmeti verildi. Başvuruda bulunan kadınların isimlerinin ve adreslerinin titizlikte gizli tutulduğu merkezin avukatlığını yürüten Ayla Eğit, çok çeşitli sorunlarla gelen kadınların olduğunu, bunların arasında fiziksel şiddet görenlerin, duygusal baskıya maruz kalanların ve ensest mağdurlarının da bulunduğunu söyledi. "Kadın dostu Belediye" ile kadını evden eğitim ve üretime taşıyan İzmir Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan,"Kadını toplumsal yaşamın içine çekmeye ve üreterek gelir ede etmeye yönelik çalışmalarımızla onlara yen bir gelecek sunmak istiyoruz. Türkiye'nin aydınlık geleceği mutlu annelerle sağlanır. Konak Belediyesi bunun için kadın dostu. Ancak kadının gördüğü şiddetin önlenmesi için topyekün eylem ve daha çok bilinçlendirmek gerekir" dedi.

Konak Belediyesi'nin Türkiye'de avukat ve psikolog istihdam eden ilk belediye olduğunu gururla ifade eden Eğit, "Ben de bu konuda hizmet veren ilk avukat olmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum" dedi. Eğit şunları söyledi: "Konak Belediye Başkanımız Hakan Tartan 'Kadın Dostu' bir belediye başkanı. Kendisi de Kadın Haklarını Koruma Derneği'nin üyesidir. O nedenle kadınların sorunlarını yakından biliyor ve onlara sahip çıkıyor. Kadın Danışma Merkezimize gelen kadınlar hem boşanmayla ilgili hukuki haklarını hem de aile içi şiddetteki yasal haklarını öğreniyorlar. Ayrıca burada boşanma süreci içindeki sadece kadınlara değil çocuk ve eşlere de psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Burada önemli olan ilaç kullanarak merkezimize gelen pek çok kişi terapiler sonrasında ilaç kullanmayı bıraktı. Kişiler kendisini iyi hissedene kadar psikolojik destek almaya devam edebilir. Danışmanlık hizmetlerimiz ücretsizdir. Bu merkez o nedenle çok önemli. Sadece Konak sınırları içindeki vatandaşlara değil, tüm İzmirli vatandaşlara hizmet veriyoruz"


ÜRKÜTEN RAKAMLAR

Geçen yıl 2500 kişiyi panel ve konferanslarla aile içi şiddet ve yasal hakları konusunda bilgilendirildiklerini belirten Eğit, ender de olsa erkeklerin de boşanma aşamasında haklarını öğrenmek için merkeze başvurduğunu söyledi. Kadınların genelde şiddet, geçimsizlik hat safhalara geldiğinde ve boşanmayı düşündüğünde merkeze geldiklerini, kadınların çaresizlik duygularının hat safhalarda olduğunu ifade eden Eğit, "Bu çaresizliğin de en büyük sebebi yasal haklarını bilmemeleri. Buraya çaresiz, mutsuz gelen kadınlar kendilerine öz güvenleri gelerek, ne yapacaklarını, haklarını bilerek ve çaresizlik duygusundan kurtularak ayrılıyor. Ayla Ökmen Kadın Danışma Merkezi binasında çeşitli kurslarda ücretsiz olarak veriliyor ve bu kurslara gelen kadınlar el emeklerini belediye yardımıyla satışa sunarak gelir de elde ediyor. Bu kazanç onlar için büyük başarı oluyor. Kendilerine güvenleri geliyor" dedi.

Konak Belediyesi'nin 13 semt merkezi, spor okullarında ve kültür merkezlerinde, kadınlara haklarını anlatarak çaresiz olmadıklarını, onlara sahip çıkanların var olduğunu anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Konak Belediye Başkan Dr.Hakan Tartan da bazı istatistik verilerle de kadınlara gösterilen şiddetin her geçen gün arttığının gözler önüne serildiğini söyledi. Tartan, Türkiye'de her iki kadından birinin aile içi şiddet gördüğünü bunun İzmir'de bile yakın zamanlarda gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi: "2002'den bu yana şiddetten ölen kadınların sayısında da yüzde bin 400 artış gözlenmiş. 2002 yılında 66, 2003 yılında 83, 2004 yılında 164, 2005 yılında 317, 2006 yılında 663, 2007 yılında 1011, 2008 yılında 806, 2009 yılında ise 953 kadın şiddetten ölmüş. Konak Belediyesi olarak Sosyal Belediyecilik anlayışıyla açılan, şiddetle mücadele etmenin ilk adımı olan gördüğümüz Ayla Ökmen Kadın Danışma Merkezimizi kadınlar arayıp, görüşmek için randevu alabilirler. Bunun için; 4253501 no'lu telefonu arayabilirler."Tartan, bizzat başvurmak isteyenler için de danışma merkezinin adresini verdi. 442 Sk. No: 73 Konak / İzmir."