Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde kalp ve kalpten çıkan ana damarları arasında iki ayrı delikle dünyaya gelen Muhammed Ahmet’in ailesi seferber oldu. Hastane arayışına giren baba Hasan Ahmet, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde karar kıldı ve İzmir’e geldi. Prof. Dr. Emin Alp Alayunt ile Yrd. Doç. Dr. Faik Fevzi Okur’un başkanlığındaki kalp damar cerrahisi ekibi Muhammed’i ameliyata aldı. Başarılı geçen ameliyatın ardından yaklaşık bir hafta kontrol altında tutulan Muhammed, ailesine ve doktorlarına gülücükler dağıtarak hastaneden taburcu oldu.

İLK KEZ YÜZLERİ GÜLDÜ


Uzun ve yorucu bir sürecin ardından ilk kez ailede herkesin yüzünün güldüğünü söyleyen baba Hasan Ahmet, "Oğlumun hastalığını öğrendikten sonra uzun süre araştırma yaptım. İstanbul ve Ankara’da hastaneleri ve doktorları araştırırken, bu tür ameliyatlar konusunda Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin çok iyi bir ekibinin olduğunu öğrendik. Bunun üzerine İzmir’e geldik. Şimdi de gördüğünüz gibi oğlum gülücükler dağıtıyor. Aile olarak biz de ilk kez mutluyuz" diye konuştu.

BEYNİ VE AKCİĞERLERİ VURUYOR

Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Vedide Tavlı, "Hem kalbin içindeki karıncıklar arasında; hem de kalpten çıkan büyük damarlar arasında büyük birer delik vardı. Bu iki delik sonucunda akciğerlerdeki tansiyon yükseliyordu. Hem akciğer yatağının korunması hem de beynin gelişiminin sağlıklı devam etmesi için bu operasyonun acilen yapılması gerekiyordu. Ülkemizde ortalama bin canlı doğumdan birinde bu hastalık görülüyor. Tedavi edilmediği zaman hasta sık sık akciğer enfeksiyonları geçiriyor, kalp yetmezliği, büyüme ve gelişme geriliği gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. Ama Muhammed için artık bu riskler söz konusu olmayacak, sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecek" dedi.