Çeşitli endemik türlere ev sahipliği yapan zengin bitki örtüsü ve berrak deniziyle bir doğa harikası olan Karaburun, birçok simgeyle anılsa da nergis bunlar arasında en çok bilinenlerindendir. Kış mevsimi, ülkemizin çoğu yeri için kar ve soğuk anlamına gelirken, Ege'nin saklı cenneti Karaburun'da ise “nergis mevsimi” olarak biliniyor. Her yıl Aralık ayından itibaren çiçeklenmeye başlayan nergis tarlaları, Şubat sonuna değin Karaburun'u süslemeye devam ediyor.

Bu yıl da nergis mevsimi buram buram kokusuyla Karaburun'u sarmaya başladı. Ancak üreticiler bu yıl tarlalardaki verimin geçen yıla oranla çok düşük seviyelerde olduğunu ifade ediyor. Öte yandan verimin düşük olması üretici açısından pek bir sorun teşkil etmiyor. Zira üretimin düşmesi nergis destesinin daha yüksek fiyata alıcı bulması anlamına geliyor. 50 adet çiçek barındıran desteler, tarlalarda 10-15 TL, tezgahlarda ise 15-20 TL'ye satılabiliyor. Bu durum da haliyle üreticinin yüzünü güldürüyor.

Bu yıl en kârlı mahsul

Karaburun Yeniliman mevkisinde 20 yılı aşkın süreden bu yana nergis yetiştiren Ömer Fevzi-Nurten Bozan çifti de nergisin bu yılki kazancından çok memnun. Nergisin bu yılki durumunu anlatan Ömer Fevzi Bozan, “Allah bin bereket versin. Ege'de hiç bir mahsul bu kadar kar ettirmez. Özellikle bu yıl çok memnunuz. Geçen yıla göre verim düşük ama tüm çiçeklerimizi tarladan toplar toplamaz hak ettiği fiyata satabiliyoruz” diyerek durumu özetliyor. 

Karaburun Bozköy'de tarlaları bulunan İsmail-Benek Çelik çifti de  nergisteki durumu yaklaşık olarak Bozan çifti gibi özetliyor. Benek Çelik, “Geçtiğimiz yıl yaklaşık 105 bin adet nergis topladık tarlamızdan. Bu yıl verim geçen yıldan daha az. Fakat yine de çok memnunuz” diye konuşuyor.

Efsanelerden doğan çiçek

Tarladan koparıldıktan sonra bile 10-12 gün boyunca canlı kalabilen ve buram buram kokmasıyla farkını hissettiren Karaburun nergisi, adını mitolojik bir hikayeden alıyor. Söz konusu efsane özetle şöyle:  Bugün Karaburun Yarımadası olarak adlandırılan bölge ve bu bölgede yer alan Bozdağ, eski Yunan ve Roma tarihinde  “Mimas” olarak geçer.  “Mimas” adını eski Yunan mitolojisinden almaktadır. Efsaneye göre, bu bölgede Narkissos adında bir avcı yaşar. Orman Perisi  Ekho bir gün onu görür ve aşık olur. Ancak  Narkissos bu aşka karşılık vermez. Bunun üzerine Ekho bu aşkla eriyip gider. Bu duruma çok öfkelenen aşk tanrıçası Afrodit de Narkissos'tan intikam almak için O'nu kendi kendine aşık olması için büyüler. Narkissos sularda kendi suretini gördükce karşılık alamamanın acısını çeker. Sonunda Orman perisi Ekho gibi eriyip gider. Narkissosun eriyip yok olduğu yerde bir çiçek yeşerir. İşte bu çiçek nergistir.