Kardelen'e karnesini iki aydır evlerine gelip eğitim veren öğretmenleri Gülşen Önder ve Ayşe Büyükgümüş verdi. Karnesini alan Kardelen, "Çok sevinçliyim. İnşallah gelecek yıl okulumda arkadaşlarımla eğitim göreceğim" dedi.

İzmir'de oturan iki çocuk sahibi ev hanımı Pembe Büyükkoçak ile boşandığı emekli öğretmen Emin Yazkı'nın tek kızları olan Kardelen Yazkı, geçen Ramazan Bayramı tatilinde annesi ile birlikte Konya'nın Kadınhanı İlçesi'ne bağlı Söğütözü Köyü'nde oturan anneannesini ziyarete gitti. Ancak bayram tatili, birlikte yaşayan anne ile kızına zehir oldu. Köydeki ilk akşamlarında mide bulantısı, kusma, halsizlik şikayetleri başlayan Kardelen önce ilçe devlet hastanesi ardından Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne götürüldü. Sarılık başlangıcı ve akut hepatit B'ye bağlı karaciğer yetmezliği tanısı konulan Kardelen, sağlık durumunun iyice kötüleşmesi üzerine 26 Ağustos 2012 tarihinde ambulansla İzmir'e, Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Yoğun bakıma alınan Kardelen'e ertesi gün, Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından anne Pembe Büyükkoçak'tan alınan karaciğer parçası nakledildi.

EVDE EĞİTİME ONAY

Anneden yapılan can aşısı Kardelen'e yeni bir hayatın kapılarını açarken, sevimliliğiyle gönülleri fetheden küçük kız hızla iyileşti. Kardelen taburcu olup, sadece rutin kontroller için hastaneye gidip gelirken, 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı başladı. Doktorlar kendini enfeksiyonlardan koruması şartıyla eğitimi için vize verirken, öğrenci tuvaletlerinin bahçede olması, Kardelen'in 4'üncü sınıfa geçtiği Necati Bey İlkokulu'na devam etmesine engel çıkardı. Kızının soğuk, yağışlı kış günlerinde teneffüste tuvalet ihtiyacını karşılamak için bahçeye inmesinin sağlığını tehdit edeceğini belirten anne Büyükkoçak, enfeksiyon riski nedeniyle evde eğitim için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurdu. Milli Eğitim Müdürlüğü annenin talebini haklı bularak Kardelen'in 'evde eğitim' almasına karar verdi.

Bunun üzerine Kardelen için öğrencisi olduğu Necati Bey İlkokulu'ndan, başladığından beri öğretmenliğini yapan Gülşen Önder ve Ayşe Büyükgümüş görevlendirildi. Ayşe öğretmen Fen ve Teknoloji ile Türkçe derslerini verirken Gülşen öğretmen de diğer derslerin eğitimi verdi, sınavlarını yaptı.

TÜM NOTLARI 5

Kardelen, milyonlarca öğrenci gibi bugün yarıyıl tatiline evde girdi, son gün son derslerini yapan iki öğretmen, Kardelen'in karnesini verdi. Kardelen'in karne sevincine ağabeyi Alperen ile anne ve babası da tanık olurken, karaciğer naklinden sonra hayata başlayan küçük kız, tüm notlarının 5 olmasıyla büyük mutluluk yaşadı.

Öğretmenleri, Kardelen'in karaciğer naklinden sonra okula gelemediğini, 'evde eğitim' uygulamasıyla eğitiminin aksamadığını dile getirdi. Kardelen'in çok başarılı bir öğrenci olduğu belirten öğretmenler, bire bir ders yaptıkları için sınıftaki arkadaşlarından da geri kalmadığını söyledi.

Anne Pembe Büyükkoçak ise enfeksiyon riski nedeniyle Kardelen'i okula göndermediklerini, bu uygulamayla çocuğunun arkadaşlarından geri kalmadığını kaydetti. Memnuniyetini dile getiren anne Büyükkoçak, kızını başarılı karnesinden dolayı kutladı. Büyükkoçak, "Kızımın sağlığı her şeyden önemli" derken Kardelen de "Bu yıl evde okuyacağım, ama arkadaşlarım ve okulumu çok özledim. Gelecek yıl onlarla beraber olacağım" dedi.