Merve Has- 80. Yıl Eşrefpaşa İlköğretim Okulu'nda, 2010-2011 yıllarında İzmir İl Özel İdaresi tarafından yapılan depreme dayanıklılık testlerinde 3 binadan 2'sinin (A ve B Blok) normal değerler altında olması dolayısıyla 2011-2012 Eğitim Öğretim yılı 2. dönem başı itibariyle iki bloktaki öğrencilerin başka okullara tahliye edilmesi kararı verildi. Okullarından ayrılmak istemeyen öğrenciler ve velileri ise bunu karne aldıkları gün protesto etti. Okul Müdürü Hasan Basri Karaoğlu, okulda toplam 1100 öğrencinin bulunduğunu ve yapılan planlamaya göre anasınıfı, 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin C Blok binasında öğrenimlerine devam edeceğini açıkladı. 4,5,6,7 ve 8. sınıf öğrencilerinin öğretmenleri ile birlikte çevredeki okullarda öğrenimlerine devam edeceklerini belirten Karaoğlu, "20 Ocak 2012 tarihinde velilere uygulanacak anketle belirlenecek 3 okuldan (Kocatepe Mehmet Lütfiye Dönmez İlköğretim Okulu, Tınaztepe İlköğretim Okulu, Saliha Hüseyin Özyavuz İlköğretim Okulu) birine veya birkaçına öğrencilerimiz öğretmenleri ile birlikte gidecekler" dedi.

Özellikle Van depreminden sonra okulların güvenliği konusundaki hassasiyetin ön plana çıktığını ifade eden Karaoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Öğrenci, öğretmen ve velilerin can güvenliğinin tehlikeye atılmaması amacıyla tedbir olarak iki binadaki öğrencilerin tahliyesi planlanmıştır. Yeni binanın ne zaman nereye yapılacağı, yapılıp yapılmayacağı konusunda okul müdürlüğüne ulaşmış bir bilgi bulunmamaktadır. Zaten öğrenci, öğretmen, veli ve çalışanlarımızın asıl merak ettiği ve gelecekle ilgili yaşadığı tedirginliğin nedeni de budur. Tahliye edilecek binadaki yaklaşık 550 öğrenci diğer okullara gönderilecek. Yıkılacak binalar aslında okulun yüzde 90 'ını oluşturmaktadır. Tük ekipman, oda, sınıf, labaratuvar, kütüphane, kalorifer dairesi, anasınıfları, öğrenci ve öğretmen tuvaletleri ile bilgisayar labaratuvarları yıkılacak binalarda bulunmaktadır." İl Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye'nin öğrencilere anket doldurtmak suretiyle öğrencilerin gitmek istedikleri okulları belirlediklerini ifade eden Karaoğlu sözlerine şöyle devam etti: "Çocuklara bildirilen ankette bu üç okuldan hangisini istersiniz diye bir anket yapıldı. Ama belirlenen üç okuldan ibaret olduğu için tamamen zorunluluktan cevaplandı. Öte yandan yeni binanın ne zaman nereye yapılacağı, yapılıp yapılmayacağı bilgisi yok. Bize bunu soran velilere net cevap veremiyoruz." Öğrenciler ise karne aldıktan sonra "Vali uyuma öğrencine sahip çık", "Eğitim hakkımız engellenemez" sloganlarını atarak olayı protesto etti.

Çocuklar ağlıyor


80. Yıl Eşrefpaşa İlköğretim Okulu'nda, on yıl önce de depreme dayanıklılık testinin yapıldığını, yine normal değerlerin altında çıktığını ve buna rağmen hiçbir çalışmanın yapılmıdığını belirten Güneşli Mahallesi Muhtarı Özen Yanık ise, "Sayın Valimiz okulun tahliyesini gerçekleştirmeden önce bu öğrencilere uygun bir okul tahsis etmesi gerekirdi. Öğrenciler ve veliler bu durumdan rahatsız ve mağdur. Dağın tepesinde bir okula verilmiş öğrenciler. Hasta olan öğrenciler ve veliler, çocuğunu servise yazdırmak için maddi durumu olmayan aileler var. Devlet eğer okulu kapatıyorsa servis tesis etsin ve gidemeyecek durumdaki öğrenceler bundan faydalansın. Okul 4320 metrekarelik bir alana sahip. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün planında bu alan okul alanı olarak gözüküyor. Bütçe olmadığı için Valimiz bu alana okul yapamıyor. 4320 metrekarelik alanın kamulaştırılarak yeni bir okulun inşa edilmesi gerekiyor. Başkanımızdan, Valimizden, milletvekillerimden çok rica ediyorum, okulumuza, öğrencilerimize sahip çıksınlar ve böylece çocuklarımızın hayalleri yıkılmasın. Öğrenciler muhtarlığa gelerek ağlıyorlar. Çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunalım derken okulu yıkılması ve çocukların mağdur edilmesi gibi bir durum olabilir mi? Okul yıkmak, kapatmak marifet değil. Önemli olan çocuklarımıza eğitimi ve sevgiyi kazandırmak. Tüm veliler bu kararın öğrencileri ve velileri daha fazla mağdur etmemesi için imza topladılar. Bunları da Valimize vereceğiz. Valimizden rica ediyorum, kampanya başlatsın, ödeneği çıkartsın ve bu alandaki parsellerin üçünü bir araya toplayıp kamulaştırsın ve en kısa zamanda okulumuz tekrar yapılsın" şeklinde açıklamada bulundu.