Karşıyaka Belediyesi kente hizmet eden halkı için yararlı çalışmalar yapmış iki değerli insanı unutmayarak büyük vefa gösterdi. Birçok öğrenci yetiştiren emekli matematik öğretmeni ve aynı zamanda 1984 yılından bu yana karşılıksız matematik dersleri vermeye devam eden Hasan Tahsin Abakan ile bir İzmir sevdalısı olan kente ve çevreye yapmış olduğu bir çok hizmet ile çeşitli ödüller kazanan Sancar Maruflu'nun adları Karşıyaka'da iki sokakta yaşayacak. Hasan Tahsin Abakan adı yarın 1749 sokağa, ardından da 17 Mart Perşembe günü Sancar Maruflu'nun adı 1740 sokağa düzenlenen törenle verilecek. Her iki tören saat 11.00'de yapılacak.

Hasan Tahsin Abakan kimdir?

1920 yılında Üsküp'te doğdu. 1928 yılında Türkiye'ye göçerek Kütahya'da yaşamaya başladı. Öğrenimini Kütahya, Eskişehir ve İzmir'de tamamlayan Abakan 1938 yılında Karşıyaka Ortaokulu'nda yardımcı matematik öğretmeni olarak kariyerine başlamıştır. Hasan Tahsin Abakan, 1945 yılında Karşıyaka Lisesi adını alan okuluna döndü. 1974 yılında emekli oluncaya dek ders verdiği lisede idarecilik görevlerinde de bulunan Abakan, 1952-1957 yılları arasında bir anaokulunun kuruluşunda rol oynadı. 1958 yılında arkadaşlarıyla beraber Numune Kız Koleji'ni kurdu. 1963 yılında ise Karşıyaka'nın ilk dershanesi olan Ulus Dershanesi'nin fikir babalığı ve kuruculuğunu yaptı. Hasan Tahsin Abakan, 1984 yılından bu yana karşılıksız matematik dersleri vermeye devam etmiştir. Karşıyaka Lisesi öğrencileri her yıl "Cevdet Bilsay ve Hasan Tahsin Abakan Matematik Yarışması" düzenlemektedirler.  Z.

Sancar Maruflu kimdir?

Karşıyaka doğumlu Sancar Maruflu, Özel Erdem Lisesi'nin ardından Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden lisans, Ankara Üniversitesi S.B.F. Basın Yayın Yüksek Okulu'ndan yüksek lisans diploması aldı. Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Stratejik İletişim Uzmanlığı (MBA) unvanı kazanan Maruflu, çeşitli gazete ve dergilerde yazarlık, yöneticilik, imtiyaz sahipliği, genel yönetmenlik yaptı. Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Danışmanı ve Başkan Yardımcılığı, Protokol ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, İzmir Enternasyonel Fuarı'nda Şeflik, Müdür Muavinliği ve Koordinatörlük görevlerini yürüttü. Yaşar Holding'de de çalışan Maruflu, 1983'te HİSDAŞ MEDYAPOL'ü kurdu. İzmir ve Karşıyaka'ya gönülden bağlılığını her platformda ortaya koyan Sancar Maruflu, kentine her dalda hizmet etmiş kişileri daima hatırlayarak ve hatırlatarak bir "Vefa Anıtı" haline gelmiştir.