Dünya’da gelişmiş pek çok ülkede, yaygın olarak hazırlanan yürünebilirlik haritalarının ülkemizde henüz kıstaslarının oluşturulmadığını belirten Çubukçu, yaptığı hazırlıklar hakkında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile Belediye Meclis Üyeleri’ne bilgi sundu. Projeye Karşıyaka Belediyesi’nin olurları ile başladıklarını belirten Çubukçu “Bu çalışma kentlerimizdeki yürünebilirliliğin mekansal ölçütlerine ışık tutacak. İki yıl süren çalışmamız Nisan 2014 ‘te sona erecek. Bu süre içinde farklı kriterlere sahip 9 mahallede beş bin sokak parçasında çalışma yapıyoruz. Anketler düzenliyoruz. Çıkacak sonuçları kitap halinde raporlayacağız” dedi.

Karşıyaka’da yaşadığı kentten mutlu olan insanların çoğunluğunu oluşturduğunu belirten Belediye Başkanı Cevat Durak “ Dünya kenti olmayı hedeflerken bilimsel çalışmalar ışığında hizmet üretmemiz gerektiğini ortaya koyduk. Projenin hazırlanmasına her türlü katkıyı sunuyoruz. Sağlıklı kent Karşıyaka’yı bu çalışmaların ışığında hazırlayacağız. Kentsel dönüşüm gibi çalışmalar için de bu veriler kıstas oluşturmalı” diye de ekledi.

PROJE NASIL OLUŞTU

Günümüzde önlenebilirliği en yüksek ve en yaygın  hastalıkların başında obezite gelmektedir. Obezite ile mücadelede de en etkin yollardan biri yürüyüş imkanlarının arttırılmasıdır. Amerika, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerde yürünebilirlik haritaları kent göstergeleri arasında önemli yer tutmaktadır. Bir semtteki yürünebilirlik oranın yüksekliği ev ve arsa değerlerini de etkilemektedir.

Dünyadaki bu veriler ışığında araştırma yapmak isteyen Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ebru Çubukçu,  Ar. Gör. Burçin Hepgüzel, Yüksek Lisans öğrencileri Zeynep Önder ve Burak Tümer ile birlikte Karşıyaka Belediyesi’nin onayından sonra müracaat ettiği TÜBİTAK’tan destek alarak 111K383 nolu proje olarak uygulama başladı. İlk etapta çalışma yapılacak mahalleler belirlendi. Aksoy, Bostanlı, Cumhuriyet, Şemikler, Örnekköy, Bahriye Üçok, Mavişehir ve Atakent mahalleleri çalışma alanı olarak seçildi. Karşıyaka’nın hem plansız, hem de planlı yapılaşmalarının olduğu bu mahallelerdeki tüm sokaklarda banket ve yaya yolları incelemeye alındı. Ülkemiz gerçekleriyle doğru orantılı kriterler oluşturularak sokakların verileri toplandı. Bu arada inceleme yapılan sokaklarda oturanlarla da tek tek anketler yapıldı. Çıkacak sonuçlar TÜBİTAK’a ve Karşıyaka Belediyesi’ne verilecek, kitap olarak basılıp ilgililere gönderilecek. Karşıyaka Belediyesi yaya yolları düzenlemelerinde çıkacak verilerden yararlanacak.