İzmir’de bir ilçe belediyesi tarafından yapılan ilk Görme Engelliler Kütüphanesi, İzmir İl Halk Kütüphanesi tarafından bağışlanan 1500 sesli kitapla, üyelerine hizmet verecek.  Karşıyaka’yı herkes için yaşanabilir bir kent yaparken engellilerin de bu keyfi yaşamasını istediklerini belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, “Hizmete açtığımız bu kütüphane ile görme engelli hemşerilerimizin bilgiye ulaşmalarını, kitapların dünyasıyla tanışmalarını sağlıyoruz” dedi.

Göreve geldiği günden bu yana yüzlerce projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Durak, “Engelli vatandaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırabilmek için Belediye hizmet binalarımız, kültürel ve sosyal tesislerimizi yeniden düzenledik, ana caddelerin çoğunda kolay yürümelerini sağlayacak önlemler alındı. Ancak bunlar da yeterli değil. Bu kent içinde yaşayan herkes keyif alabilmeli“ diye konuştu.

Sosyal projeler ile hep öncü olduklarına da dikkat çeken Başkan Durak, “Hizmetlerimizle hem Avrupa’dan takdir alıyoruz, hem de ülkemizde örnek oluyoruz. Görme Engelliler Kütüphanesi’nde bulunan güncel gazetelerin okunabildiği sistemi çoğaltıp Karşıyaka Çarşısı’nda farklı yerlere koyacağız. Ayrıca engellilerimiz için daha büyük bir tesisimiz de tamamlanmak üzere” diye de ekledi.

Açılışta konuşan Görmeyenler Kültür ve Birleştirme Dernek Başkanı Salih Batur ile Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Talat Aydilek de, konuşmalarında Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a teşekkür ederek, “İzmir hep ilklerlerin kenti oldu. Devlet kütüphaneleri içinde ilk olarak Atatürk Halk Kütüphanesi içinde görme engelliler kütüphanesi açmıştık. Yerel yönetimlerde de Karşıyaka belediyesi açıyor” dedi. Konuşmalardan sonra kütüphanenin açılış kurdelesi Başkan Durak ve görme engelliler tarafından kesildi.

Görme Engelliler Kütüphanesi’nde neler olacak?


Görme engelliler için kitap okumak isteyen gönüllülerin de katkısı ile faaliyetini devam ettirecek olan kütüphaneye üye olan görme engelliler, Boğaziçi Üniversitesi Görme Teknolojisi Eğitim Merkezi’nin e-kütüphane sisteminden de yararlanabilecek.

Gönüllü okuyucular, görme engelli vatandaşlarımız için kütüphaneye bireysel başvuruda bulunarak, ister kütüphane bünyesinde bulunan özel ses yalıtımına sahip seslendirme kabininde, isterse evlerinde kitapları seslendirerek ve kitapları bilgisayara tarayarak doküman olarak ulaştırabilecekler.
 
Görme Engelliler Kütüphanesinden yaralanmak isteyen engelli vatandaşların, durumlarını belirten raporları ve nüfus cüzdan fotokopileri ile birlikte başvuruda bulunmaları yeterli olacak. 

Kütüphane bünyesinde bulunan iki adet ekran okuma programı (jaws for window) ile bilgisayar ekranında görüntülenen metinsel bilgileri doğal insan sesi ile seslendirilerek, neyi nasıl ne kadar duyabileceklerini kendileri belirleyebilecekleri gibi, internet aracılığıyla da günlük gazete, dergi vb rahatça takip edebileceklerdir.

Ekran büyütme programı ile sadece %5 oranında gören engellilerimiz bile tüm materyalleri gözlerini yormadan ve başkalarından yardım almadan rahatlıkla kullanma okuma sahip olabilecekler.

Easy reader kitap okuma makinesi ile, görme engelli kullanıcılar okumak istedikleri kitap dergi gazete gibi metinleri dinleyebilecekleri gibi aynı anda da bunları tekrar dinlemek üzere cd’ye, hard disk’e veya mp3 player’a kaydedilecekler.

Masaüstü büyüteç sistemi ile yazı yazma okuma bulmaca çözme çalışmaları üzerinde denemeler yapmak gibi benzeri günlük aktivitelerini başkalarına bağımlı kalmaksızın gerçekleştirebileceklerdir.

Aynı zamanda, Braille kabartma baskı tekniği ile kullanarak istediği belge ve kitap çıktısı alabileceklerdir.