Doğal güzellikleriyle bilinen Gökdere bölgesinde yapılması planlanan kil ocağına karşı aylardır mücadele veren Kaynaklar Mahallesi Muhtarı Erhan Şen, projenin hayata geçmesi için ÇED raporu alınmasının ilk adım olduğunu hatırlatarak, "Daha önce birkaç kez ÇED raporu alabilmek adına vatandaşları bilgilendirme toplantısı yapmak istediler ancak biz buna engel olduk. 25 Aralık'ta Bakanlık sitesinden duyuru yapılmış, ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacağı belirtiliyor ancak toplantının nerede ve saat kaçta yapılacağı açıklanmamış. Çok enteresan bir durum." dedi. Kil ocağı yapılmak istenen bölgenin doğal ve tarihi 1. derecede sit alanı olduğunu aktaran Muhtar Şen, daha önce olduğu gibi Bakanlığın ÇED bilgilendirme toplantısına vatandaşların katılmayacağını ve toplantıyı yaptırmayacaklarını söyledi. İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sitesinde kil ocağıyla ilgili duyuru yapıldığını belirten Şen, "25 Aralık'ta toplantı yapılacağını açıklamışlar ancak işin ilginç tarafı, toplantının nerede ve saat kaçta yapılacağı açıklanmamış. Böyle bir toplantı nasıl olabilir? Yer ve saat belli değil. Bunlar gizli kapaklı alicengiz oyunu yapmayı düşünüyorlar. Biz buna müsaade etmeyiz. Zaten bu yasal değil. Resmi duyurularda, toplantının yerinin mutlaka bildirilmesi gerekiyor." dedi.

'Mücadelemiz sürecek'

Bütün sivil toplum kuruluşları, kent konseyi, Kaynaklar halkı ve duyarlı vatandaşlarla kil ocağı yapımına karşı mücadelelerinin süreceğini vurgulayan Erhan Şen, "Doğamızı korumaya kararlıyız. Bir taraftan burada organik tarımı teşvik edeceksiniz, bir taraftan da kil ocaklarını getirerek bu güzelim doğayı, tarım alanlarını mahvedeceksiniz. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Eğer kil ocağı buraya yapılırsa binlerce ağacımız katledilecek. Asırlık anıt ağaçlarımız yok olacak" diye konuştu.

Bakanlığın açıklaması

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün internet sitesinde, konuyla ilgili olarak şu duyuruya yer verildi: İzmir ili Bornova ilçesi sınırları içerisinde Batıçim Batı Anadolu Çimento San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan 74042 ruhsat numaralı kil ocağı ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 25/12/2014 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir.