Karabağlar'da oturan Süheyla- Adnan Uzman çiftinin oğulları Kayra, halk arasında 'balık derisi' ya da 'balık pulu' olarak da bilinen iktiyozis hastalığıyla mücadele ediyor. Vücudunun çeşitli yerlerinde kanamalı yaralarla beraber şiddetli kaşıntıları olan Kayra'nın düzenli olarak doktorlar tarafından önerilen krem ve şampuanları kullanması gerekiyor. Kayra'nın yüzde 100 engelli raporunun 2 yıl önce iptal edilmesi üzerine önerilen krem ve ilaçları temin edemeyen ailesi, hayırseverlere yardım talebinde bulunmuştu. Yapılan haberin ardından Kayra'nın çağrısını duyan Türkiye'nin dört bir yanından birçok hayırsever, aileye kolilerce krem yardımı yaparak, destek verdi. Yaklaşık 7 ay boyunca krem sıkıntısı yaşamayacak ailenin yüzü güldü.
Öte yandan 8 Ağustos Perşembe günü İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde rapor için heyete giren Kayra, ikinci kez sevindi. Doktorların Kayra için 'Özel gereksinimi vardır' raporu vermesinin ardından aile için yeniden ihtiyaç duyulan krem ve şampuanları temin etmenin yolu açıldı.
Karardan mutluluk duyduklarını belirten anne Süheyla Uzman, "Çocuğumun bakıma ihtiyacı olduğunu her defasında söylemiştim. Sonunda bizim sesimiz duyuldu. Birkaç ay içinde ikinci güzel haberimizi aldık. Yapılan krem yardımıyla birlikte Kayra'nın yaraları da gelişme gösterdi. Çok mutluyuz" dedi.

Temel ihtiyaçlar

Kayra'nın heyete girdiği gün, raporunun çıktığını anlatan Süheyla Uzman, "Raporda 'Özel gereksinimi vardır' ibaresi mevcut. Raporun böyle çıkması bizi çok mutlu etti. İnşallah bu rapor bizim temel ihtiyaçlarımız olan krem ve diğer ihtiyaçlarımızı karşılayacaktır. Daha önce ocak ayından beri sürekli randevu almaya çalışıyorduk. Sistemde var olan sıkışıklıktan kaynaklı olarak yaklaşık 5 ay boyunca tedavimizi olamıyorduk. Krem ve merhemi almak bizim için çok zordu. Çünkü heyet çıksın, belirlensin, durumunu bilelim, ona göre bir yolda ilerleyelim istiyorduk; ama şu an raporumuz çıktı ve gerçekten çok mutluyuz. İnşallah bu şekilde ilerleyeceğiz. Bundan sonra isteğimiz Kayra'nın ihtiyaçlarının karşılanması. Başka talebimiz asla yok. Bakıma muhtaç bir çocuğun kremlerinin almak istiyorum. Oğluma bakmak istiyorum; çünkü sosyalleşemiyor ve dışarı çıkamıyor. Bundan sonrası inşallah oğlum ve benim için hayırlı olur" diye konuştu.

Mücadele çok zor

Kayra'nın günde 2 kere duş almak zorunda olduğunu dile getiren Uzman, "Krem sürmediğimiz zaman Kayra'nın cildi kuru bir toprak gibi çatlıyor. Cildi çok kuru olduğu için vücudunda yaralar çıkıyor. Kremini sürüyorum. 20 dakika sonra tekrar kuruyor. Ayrıca okul hayatında da çok zor. Sürekli kaşınıyor ve akran dışlanmasına maruz kalıyor. Ben Kayra'nın okuluna gidip teneffüslerde hatta bazen derslerde krem sürmek için bekliyorum. Düştüğü zaman derisi hassas olduğu için kanama fazla oluyor ve hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Sonuçta kupkuru ciltle mücadele etmek çok zor. Kışın daha da kötü hale geliyor. Kremler hastalığın şiddetini azaltıyor. Örneğin şu an yaraları kapandı, cildi yumuşadı. Krem yardımları çok iyi geldi. Çok mutluyuz" dedi.
Anne Süheyla Uzman, bundan sonraki süreçte engelli maaşı bağlanması için de başvuruda bulunacaklarını söyledi.