Mehmet Akif Çakmak- İzmir'de alışverişin kalbi olarak gösterilen Kemeraltı'nın sorunlarını her fırsatta dile getiren Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği, şu ana kadar yaptıkları çalışmalar hakkında kahveci İlyas Gönen'in mekanında bilgilendirme toplantısı yaptı. Kemeraltı esnafının zor durumda olduğunu dile getiren Tarihi Kemeraltı Çarşısı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, Tarihi Çarşılar Yasa Tasarı'nın gündemde olduğunu ve Kemeraltı'nın kendine ait bir yönetiminin olmasının konuşulduğunu belirtti.


Kemeraltı'nın kendi yönetimi olacak


Kısa bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile görüştüklerini ifade eden Hasan Ceylan, "Tarihi çarşıları olan Kayseri, Bursa, Konya, İstanbul gibi illerin yer aldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Tarihi Çarşılar Yasası hazırlanıyor ve fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bakan bize toplantıda 'öyle bir yasa hazırlayalım ki, Bakanlar Kurulu'nda itiraz olmasın' şeklinde görüş bildirdi. Bu yasayı çıkartabilirsek tarihi çarşıların kendi yönetimi olacak. Bu yönetimin başında Vali olacak ve kurullarda yerel yönetimler ve esnafta yer alacak. Büyük alışveriş merkezlerinde nasıl bir yönetim varsa burada öyle olacak, kendi denetim mekanizması bulunacak. Ceza verebilecek, güvenlik ve temizlik gibi hizmetlerini kendisi sağlayacak. Esnaf aidat ödeyecek, kurumlardan katkı payları gelecek. İstanbul Milletvekili Hüseyin Şahin, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Bursa ve İstanbul'dan gelen iki kişinin katılımı ile bir komisyon oluşturuldu ve çalışmaları takip edecek" şeklinde konuştu. 


Mobese önceliğimiz

Göreve geldiklerinden bu yana Kemeraltı'nın sorunlarını çözmek için çaba sarf ettiklerini belirten Hasan Ceylan, öncelikli sorunlarının mobesenin Kemeraltı'nda yer almaması olarak gösterdi. Mobese sistemi ile birlikte denetim mekanizmasının daha iyi işleyeceğini söyleyen Hasan Ceylan, "Ne yazık ki mobese sistemi hala yok, yapılacak deniyor ama henüz göremedik. Türkiye'de mobesenin olmadığı iki ilden biri olan İzmir'in mobeseyi Kemeraltı'na yerleştirmesi ile birlikte işporta, çığırtkanlık, güvenlik sorunlarının çözüleceğini düşünüyoruz" dedi. Büyükşehir'in Kemeraltı'nın üstünün kapatılması ile ilgili yarışma yaptığını belirten Ceylan, "Yarışmanın üzerinden uzun bir zaman geçti fakat hala başlayan birşey yok. Bir yerden başlanması lazım, yazın gelmesi ile birlikte rengarenk güneşlikleri yine tepemizde göreceksiniz. Deprem olursa Kemeraltı'nda neler olabileceğini hepimiz biliyoruz, bir deprem konteynerimiz bile yok" yorumunda bulundu.

İşporta ve çığırtkanlık devam ediyor


Esnafın zor durumda olduğunu ve dibe vurduğunu dile getiren Ceylan, "Ufak ufak adımlar olsa da yapılmış olan ciddi birşey yok. İşporta ve çığırtkanlık konusunda sıkıntılarımız devam ediyor. Bazıları mış gibi yapıyor. En çok destek aldığımız kurumlardan birisi Konak Belediyesi, bu nedenle Hakan Tartan'a teşekkür ediyoruz. Ayrıca bazı yerlere Büyükşehir bazı yerlere Konak Belediyesi bakıyor ve bu durum işlerin yavaş ilerlemesine neden oluyor. Bazı belediye meclis üyelerinin işporta, otopark gibi sorunlu konularda olumsuzluk unsuru olduğunu düşünüyoruz. Biz Kemeraltı esnafını ufak gruplar halinde çağırıyoruz, bir banka ile anlaşmak üzereyiz ve uygun koşullarda kredi sağlayacağız" dedi.