Konak Belediyesi, tarihle bütünleşen butik müzelerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. 72 yıl önce Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun fabrikasının tarihi binası, Konak Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilecek. Konak Belediyesi ve Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş arasında imzalanan protokol ile ilk adımı atılan müze, İzmir’e sabun kokusu yayacak.

Kemeraltı’nda bulunan tarihi binayı ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak halkın hizmetine açacak protokol, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan ile Hamdi Dalan Sabun Sanayi ve Tic. A.Ş adına Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu ve Zehra Ayla Kebapçı arasında imzalandı. İzmir’in geçmişiyle geleceğini buluşturacak tarihi imza ile hem yıkılmak üzere olan bina kurtarılacak hem de İzmir unuttuğu bir değerine yeniden kavuşacak.

Zeytinyağının öyküsünü sabun müzesi anlatacak

İnsana dokunan ve kent insanına kazandıran projelerle halkı tarih, kültür ve turizm ile örülmüş bir İzmir’le buluşturan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, vefa duygusunu da bir kez daha hatırlattı. Hamdi Dalan’ın İzmir’in ‘Hamdi Dede’si olduğunu söyleyen Başkan Tartan şöyle konuştu:
“İnsana insan olduğunu yaşatan en önemli duygulardan bir tanesi vefadır. İzmir’de ilk defa bir sabun fabrikası kuran, kent ekonomisini canlandıran, cesareti ve azmiyle İzmirlilere örnek olan Hamdi Dede’nin anısını en güzel yaşatma biçimi onun emeğine sahip çıkmak, kentin bütününe yaymaktır. Sabunhaneyi müze olarak tekrar ayağa kaldırmak, sadece tarihe saygı, turizme katkı değil aynı zamanda İzmir’in yetiştirdiği önemli bir insana da vefa duygusunu göstermek anlamına geliyor. ” 

Başkan Tartan, ‘Sağlık başkenti İzmir’ söylemini de hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“İzmir ‘in her şeyiyle sağlık turizmine en uygun kent olduğunu her zaman söyledik. Bin bir çeşit sağlık kaynağı bitkisi, denizi, havası, doğasının yanında İzmir insanının doğadan gelen sağlığı yaşama yansıtması da önemli bir etken. Sabun müzesi bu sağlık dönüşümünü, zeytinyağının öyküsünü İzmir’den dünyaya anlatacak.”

70 yıllık tecrübe müzede


Dalan Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aysu Dalan Benlioğlu da babası Hamdi Dalan’ın kurduğu sabun atölyesinin bir kent müzesine dönüşecek olmasından duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade etti:
“Babam Hamdi Dalan’ın sabun imalatına başladığı bu atölyeyi yıllar sonra bir Kent Müzesi olarak İzmir’e hediye etmek Dalan ailesi olarak hepimizi heyecanlandırıyor. Uzun bir yol kat ettikten sonra, bugün çabalarımızın sonucunu aldığımızı görmek mutluluk verici. ”

Aysu Dalan Benlioğlu, tarihe, kente ve kent insanına sahip çıkan bir belediye başkanı olduğu için İzmir’in şanslı olduğunu belirtti ve Hamdi Dalan Sabun Müzesi’nde İzmirlilerle 70 yıllık zeytinyağlı sabun tecrübelerini paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Konak Belediyesi’nin projelendirme ve restorasyon çalışmalarıyla sabun üretim tesisi, ‘Konak Belediyesi Hamdi Dalan Sabun Müzesi’ olarak kent yaşamına kazandırılacak.  Müze, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı olacak. Binanın özgün hali korunurken, sağlık turizminin başkenti İzmir’de sağlık ve güzelliği anlatacak. Kızlarağası Hanı’na çok yakın bir konuma sahip olan müze, kent merkezinde turizmi canlandıracak, Kemeraltı esnafına ve kent ekonomisine katkı koyacak.