Kemeraltı'yı canlandırmaya yönelik proje yatırımları yapmak üzere 2 yıl önce kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ'nin (TARKEM) 2. Genel Kurulu, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Kocaoğlu, İzmir kent merkezinde kalan Kadifekale, Agora ve Kemeraltı bölgesinin 2 bin 500- 3 bin yıllık bir tarihi yerleşim yeri olduğunu ve barındırdıklarıyla dünyada çok özel olduğunu ifade etti. Belediye olarak Kadifekale'den Kemeraltı Çarşısı'na kadar olan aksta yeniden tarihi kimliğin gün yüzüne çıkarılması için çok önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, bu kapsamda Agora'da devam eden kazı çalışmalarına destek olunmasının yanı sıra aksın tamamında çok ciddi kamulaştırmalar yaptıklarını belirti.
 
Gravürlerdeki İzmir canlanacak

Kocaoğlu, bu bölgede bugüne kadar Kadifekale'nin ön yüzü ile Yeşildere kısmında bin 971 binanın kamulaştırılarak yıkıldığını, yine 16 bin kişilik olduğu tahmin edilen Roma döneminde kalan tiyatronun ortaya çıkarılması için 162 binanın satın alındığını belirterek, şunları kaydetti: 'Sadece Agora bölgesinde İkiçeşmelik'e cephesi olan ticari alanlar için 30 küsur milyon lira sırf kamulaştırma bedeli verdik. Şimdi de tiyatronun üzerinde, müze, kültür merkezi olabilecek 600 küsur binayı kamulaştırma kararı verdik, bütün işlemler tamamlandı. Hak sahipleriyle kimine ev, kimine para teklif ederek görüşüyor, bu şekilde kamulaştırmasını sürdürüyoruz. Ondan sonra da yıllar önceki planlarda, tiyatroyla Kadifekale arasında açıkhava müzesi olarak belirlenmiş alandaki sanırım 400-500 civarında bir evin de kamulaştırmasını yapacağız. Onu da yaptığımız zaman, tiyatrodan sonrası aynı 150-200 yıllık gravürlerde gördüğümüz haline dönecek.'

Tescilli yapı alınabilir
 
Projenin başarıya ulaşacağına olan inancını dile getiren Kocaoğlu, imkanı olan yatırımcılara da bölgedeki tescilli binalardan satın alarak restore etmeleri tavsiyesinde bulundu. Belediyenin son olarak pazaryeri bölgesinde Altınordu Spor Kulübü binası yanında satın aldığı binayı örnek veren Kocaoğlu, şöyle konuştu: 'Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 'satılık' tabelası gördüğümüz her tescilli binayı, değerlendirmesini yapıp almaya hazırız. Her zaman söylediğim gibi imkanı olan yatırımcılar, bu bölgede eğer müstakil olarak bir binayı alıp restore ederse mutlaka ve mutlaka kazançlı çıkar. Bakın biz yeni aldığımız yeri, yanlış hatırlamıyorsam 270 bin liraya aldık, bunu 8 sene önce alsaydık 50 bin liraya alırdık, 8 sene sonra almaya kalkarsak 1 milyon liraya alamayız. Onun için durumu müsait olanların, bunu değerlendirmesini tavsiye ederim. Bütün samimiyetimle söylüyorum; ben belediye başkanı olmasam, çünkü oraya sürekli yatırım yapmak, para aktarmak durumundayım. Bir tane bina alsam beni tefe koyarlar, arkamdan davul çalarlar, onun için almıyorum ama belediye başkanı olmasam kesinlikle o bölgeden gayrimenkul alır restore ederdim. Çünkü önümüzdeki süreçte burasının başka bir kimyası olacak. Dünyada başka Kemeraltı, başka agora, başka Kadifekale, başka tiyatro yok.'

3 yıllık iş 2 yılda yapıldı

TARKEM Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, şirket kurmalarına rağmen vakıf gibi çalıştıklarını belirterek, '2 yıldır yaptığımız çalışmalarda belli bir noktaya geldik. Bu uzun ince bir yoldu. Başkanımız bize sahip çıktı ve önümüzü açtı. Aziz Başkan olmasa biz bu işe zor girerdik. Kemeraltı'nı ayağa kaldırmak zorundayız. Yoksa çürüyüp, rüzgarda yıkılıp gidecek. Kocaoğlu bizim elimizden tuttu. Sahneye itti. Bunun için çalışmaya devam edeceğiz' diye konuştu.
TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce de ortak aklın ve birlikteliğin önemine dikkat çekerek, 3 yıllık sürede düşündükleri hedefe 2 yılda ulaştıklarını belirtti. Yüce, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğine de özellikle dikkat çekti.
Konuşmaların ardından 2013 faaliyet raporu okundu ve 17 kişiden oluşan yeni yönetim kurulu üyeleri belirlendi.
3 yıl süreyle görev yapacak TARKEM'in yeni yönetim kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluştu:
Samim Sivri (Başkan), Murat Demirer, Uğur Yüce (Başkan Vekili), Hasan Eke, Sami Azar, Muzaffer Tunçağ, Ümit Kaya, Necdet Kestelli, Temel Aycan Şen, Moris Bencuya, Önder Dağıstan, Hüseyin Porsuk, Deniz Barçın, Işın Yılmaz, Bekir Pakdemirli, Özgür Mineliler, Nazif Ulusoy.