Nihal Işık- Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Güray Saydam tarafından ablası ev hanımı Hüsniye Sağlam'ın iliği bir buçuk ay önce Nagehan Uysal'a nakledildi. Dr. Saydam, Uysal'ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.

Taramada ablası uygun çıktı


Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Hematoloji Bölümü'nde tedavi gören İzmirli bankacı Gamze Akbaş, oğlu Atakan için yazdığı mektupla Türkiye'yi ilik bağışı için kenetlerken, onunla aynı kaderi paylaşan İzmirli Nagehan Uysal, ablasından aldığı ilik ile hayat buldu. 2003 yılında lösemi tanısı konan İzmirli ev hanımı Nagehan Uysal, 2012 yılına kadar ilaç tedavi gördü. Ege Üniversitesi
Hemotoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Güray Saydam, ilaç tedavisinin başarılı olmaması nedeniyle Uysal için ilik nakli planlandı. Uysal'ın ailesinden yapılan ilik taramasında ablası 51 yaşındaki Hüsniye Sağlam'ın iliği tuttu. Prof.Dr. Saydam, 24 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirdiği operasyonda ablanın iliğini başarıyla lösemi hastası Uysal'a nakletti.

2003'ten beri ilaçla tedavi

Prof. Dr. Saydam, "2003 yılında tedavisine başlandı. 2012'ye kadar üç farklı ilaç tedavisi uygulandı. Ancak istediğimiz neticeyi alamadık. Kardeşten ilik nakli planladık. Yapılan taramalarda ablasının iliği uydu. Kardeşinin aşı tedavisi ile hücrelerini toplayıp eve gönderdik. 24 Ocak'ta ilik naklini gerçekleştirdik. Şu an her şey iyi gidiyor" dedi. Prof. Dr. Saydam, "Nagehan Hanım'a kendi bünyesinin savunma sistemini baskılamak için ilaç veriyoruz. Nakli yapmak değil, takip etmek zordur. Bize bu aşamada onun da kendini koruyarak destek olması gerekiyor. Yiyecek ve içeceklerine dikkat etmeli, enfeksiyondan uzak durmalı. Bu mevsimde grip çok salgın. Bu yüzden çocuklardan hatta çok sevdiği torunundan bile şimdilik uzak duruyor. Gıdalarda kabuklu meyve ve yiyeceklerin soyularak tüketilmesi, her şeyin pişirilmesi, sirkeli suda bekletilmesi gibi önlemlerimiz var. Nagehan Hanım hepsini uyguluyor. Tedavide bizim için ilk 6 ay çok önemli ama nakil yaptığımız her hasta ömür boyu dostumuz" dedi.