İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynakları ile yapmayı planladığı Konak ve Karşıyaka tramvay projeleri için ha­len onay gelmedi. Belediyenin proje­de kullanmak üzere alacağı dış kredi için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) İktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı'nın oluru beklenirken belediye şimdiden çalışmalan hızlandırdı.

Faizi düşürme planı

Dış kredi ile projeleri hayata ge­çirmek isteyen Büyükşehir, Tam Adaptif Trafik Yönetimi Sistemi için 45 milyon euroluk anlaşma imzaladığı Dünya Bankası Uluslararası Finans Kurumu (İFC) ile yeniden masaya oturdu. Krediyi İller Bankası'ndan alma­sı halinde yüzde 8 faiz ödeyecek olan finans kurumundan yüzde 4 faizle almayı planlıyor.
Faiz oranını daha aşağıya çekmek isteyen belediye su gelirlerine ve kent kart gelirlerini taahhüt etti. Anlaşma masasının üzerine belediyenin en önemli gelir kalemlerini koyan belediye faiz oranını ön görüşmede yüzde iki buçuğa kadar indirdi. DPT ve Hazine'den onay gelmesi halinde kredi alınacak ve işlemlere başlanacak. Toplam 12,7 kilometrelik Konak Tramvayı için DLH Genel Müdürlüğü'ne 3 Eylül 2010'da müracaat yapıldı. 2 Haziran 2011 tarihinde yeterli görülerek yapılabilirliği konusunda onay verildi.

Karşıyaka 2010'dan beri bekliyor

Toplam 10 kilometrelik Karşıyaka Tramvayı için ise 3 Eylül 2010 tarihinde DLH'ya müracaat edildi. Ardından 21 Mart 2012 tarihinde burası için de onay alındı. Buca Tramvayı için de 3 Eylül 2010'da müracaat edilmişti. Ancak yapılan görüşmelerde, projenin Ulaştırma Bakanlığı tarafından değerlendireceği bilgisi geldi ve onun için süreç başlatılmadı.