Sercan Özipekçi- Geçtiğimiz günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, süt ürünlerindeki gıda güvenliği ve süt üreticilerinin ürünlerinde antibiyotiğe rastlandığı hakkındaki açıklamalarına karşılık veren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, "Kontrol edilenler dışındaki sütlerde, gerekli analizlerin yapılmadığını biliyoruz. Bu nedenle antibiyotik varlığı üreticinin beyanınına dayanıyor. Yani işletme yoğurt, ayran, kefir veya eski peynir yapmıyorsa antibiyotik ürüne zarar vermiyor. Normalde antibiyotikli sütlerin dökülmesi gerekirken, bazı firmaların bunları ucuza toplayıp süt ürünlerine işledikleri ve haksız rekabete sebebiyet verdikleri de biliniyor" dedi. Bu durumun halk sağlığını da tehdit ettiğini belirten Çiftçi, "Bilmeden antibiyotikli ürün tüketenlerde antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanılıyor ve özellikle boğaz hastalıklarında verilen antibiyotikler bireyde etkili olmuyor. Kontrol edilenlerde, zaten veteriner hizmeti olduğundan antibiyotikli sütler ürüne işlenmiyor, imha ediliyor" diye konuştu. Çiftçi, Türkiye'de sütten daha önemli olarak, GDO'lu yem sorunun olduğunu belirterek, "GDO'lu yemler artık yasal olarak ithal edilip hayvanlara yediriliyor. Bu durum daha tehlikeli. Keşke Sayın Bakanımız, süt konusundaki bu cesur çıkışını, GDO'lu yem ithalatı konusunda da yapabilseydi" dedi.

Süt ekşiyorsa, antibiyotikli değildir

Tüketicilerin antibiyotikli ürünleri nasıl anlayacakları konusunda da bilgi veren Çiftçi, "Tüketiciler üşenmezlerse en basit olarak, aldıkları çiğ sütte antibiyotik olup olmadığını anlamaları için, sütü kaynatıp içerisine yoğurt mayası atsınlar. Şayet sütün ekşiliği artıyorsa, antibiyotik yok demektir" diye konuştu. Ege Üniversitesi Süt Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof.Dr.Harun Raşit Uysal ise, antibiyotikli sütleri içildiğinde hemen hastalanılmayacığını, uzun dönemde hastalıklara yol açacağını ifade ederek, "Bunlar akut değil, kroniktir. Asla bir anda öldürmez, uzun dönemde hastalıklara yol açarlar. Antibiyotikli sütlerde en büyük risk, insan sağlığına önem vermeyen işletmelerin, o sütlerden ucuz maliyetli taze taşar peyniri yapmalarıdır" dedi.