İzmir’de, Bank Asya Ligi karşılaşmalarının oynandığı Alsancak Stadı’nın duvarlarına yapıştırılan ’Polisin angarya maç görevine son verilsin’ yazılı kağıtların kim veya kimler tarafından asıldığı merak konusu oldu.

Geçen pazar günü, Alsancak Stadı’nda, Karşıyaka ile Tavşanlı Linyitspor arasında oynanan ve 1-1 berabere sonuçlanan futbol maçında, bazı duvarlara, kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yapıştırılan kağıtlar dikkat çekti.

Kağıtların üzerinde polis rozetinin kullanılması ve ’Polisin angarya maç görevine son verilsin’ yazısı, hak arama mücadelesinin farklı bir yöntemini gözler önüne serdi. Stadyumun belirli noktalarında, yine aynı şekilde rozet kullanılarak, ’Polisin fazla mesai ücreti neden verilmiyor’ yazıları da dikkat çekti. Bazı yazıların ise sökülüp yırtılmak istediği görüldü.

Emniyet teşkilatında içten içe konuşulan, hafta sonu maç görevlerinin fazla olması ve karşılığında herhangi bir ücret alınmamasına yönelik artan tepkinin, bu şekilde gösterildiği iddia edildi. Türkiye’nin, çeşitli noktalarında, çeşitli amaçlarla düzenlenen sokak eylemlerinde orantısız güç kullandıkları suçlamalarına maruz kalan polislerin, bu kez, kendileri için, haklarını alabilmeleri amacıyla böylesine farklı bir eyleme imza attığı ileri sürüldü.


KANUNLA DÜZENLENMİŞTİ


Polislerin, futbol ve diğer spor branşlarındaki stat ve salon içi görevlerinin sona ermesi, 2004 yılında yürürlüğe giren Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu’nun, 5’inci maddesinde yer alan düzenlemeyle ortaya çıkmıştı.

Ülke genelinde 55- 60 bin polisin üstlendiği stat ve salon içi güvenlik önlemi görevinin sona erdirilmesine yönelik düzenleme, spor kulüpleri tarafından benimsenmiş ancak bazı kulüplerin maddi olanakları yetersiz olunca uygulama ertelenmişti. Şu an hala İzmir’de dahil Türkiye’deki stadyum ve salonlardaki müsabakalarda, polisin yoğun güvenlik önlemlerinin yanı sıra özel güvenlik birimlerinin minimum düzeydeki çalışmalarının devam ettiği kaydedildi. Polis eşliğinde özel güvenlik birimlerinin, özellikle giriş çıkış kapıların da taraftarları kontrol ettiği, tribünlerdeki taraftar ayrımlarında kullanıldığı vurgulandı.


DÜZENLEMEYLE ÖZEL GÜVENLİKÇİLERİN GÖREVLERİ


Kanundaki düzenlemeye göre özel güvenlikçilerin üstleneceği görevler:
- Statlara biletsiz seyirci almayacak
- Stat giriş kapılarındaki taraftarların üst aramalarını yapacak. Üzerinde delici, kesici alet, ağır metal parçaları ve silah bulunanlar stada alınmayacak. Bu kişiler dışarıda bekleyen polis ekiplerine teslim edilecek.
Holiganları belirleyecek. Bunların bir sonraki maçlara girmemesi için kulüp ve polisle işbirliği yapacak.
- Stat içerisinde meydana gelebilecek hırsızlık, kapkaç gibi asayiş olaylarını önleyecek ayrıca stat içerisinde satılan gıda ve benzeri şeylerle ilgili kuşkulu gördüğü satışları (bozuk gıda) zabıtaya bildirecek.

- Tribünlerdeki merdiven ve tahliye bölgelerinin boş tutulmasını sağlayacak.
- Taraftarların bilet numaralarında belirtilen yerlere oturmalarını sağlayacak.
- Soyunma odaları vs. gibi stadyum içerisindeki akreditasyon kartı ile girilebilecek yerlerin kontrolünü ve güvenliğini sağlayacak.