Hükümetin onay için Çankaya Köşkü'ne gönderdiği belirtilen Valiler Kararnamesi ile İzmir Valisi M. Cahit Kıraç'ın Diyarbakır'a, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın da İzmir'e atanacağı ifade edildi. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de Facebook ve Twitter hesaplarından valilere yeni görevlerinde başarılar diledi.

Hükümetin 'Barış sürecini', doğu ve batı illerindeki valilerin yerlerini değiştirerek sürdüreceği öne sürüldü. Bu kapsamda ülkenin batısındaki illerde görev yapanları dogğudaki illere doğuda görev yapınların da batıdaki illere atanacağı belirtildi. Yeni hazırlanan ve Cumhurbaşkanlığı'nra gönderildiği belirtilen Valiler Kararnamesi ile İzmir Valisi Cahit Kıraç Diyarbakır'a, 3 yıldan bu yana görev yapan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın da İzmir'e atandığı ifade edildi. EXPO 2020'ye aday olan İzmir'de EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu Başkanlığı'nı da yapan Vali Kıraç'ın ataması sürpriz oldu. Vali Kıraç, Haziran ayında Paris'te yapılacak sunuma gitmeye hazırlanıyordu, Kasım ayında yapılacak EXPO 2020 oylaması için çalışmaları hızlandırmıştı.

İzmir Valisi Kıraç, kararname imzalanmadığı için bu konuda açıklama yapmazken Başbakan ile birlikte Kızılcahamam kampında bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, atamayı, Facebook ve Twitter hesaplarından "İzmir Valimiz Diyarbakır'a, Diyarbakır Valimiz İzmir'e geliyor. Valilerimize yeni görevlerinde başarılar diliyorum" diye paylaştı.


M. Cahit Kıraç kimdir?

Elazığ'da 1956 yılında dünyaya gelen M.Cahit Kıraç, ilk, orta ve lise eğitimini bu ilde tamamladı. 1975 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini 1979 yılında bitirdi. 1980 yılında Elazığ'da Maiyet Memurluğu görevine başladı. 1981-82 yılları arasında Ağrı İli'nde Diyadin Kaymakam Vekilliği ve Belediye Başkanlığı ile Tutak ilçe Kaymakam Vekilliği görevlerinde bulundu. 66'ncı Dönem Kaymakamlık Kursundan sonra 1983 yılında Hatay Hassa İlçesi'nde başladığı kaymakamlık görevini 1986 yılına kadar sürdürdü. 1986-88 yılları arasında Diyarbakır Kulp İlçe Kaymakamlığı, 1988-92 yılları arasında Erzurum Vali Yardımcılığı görevinde bulundu. 1990-91 yılları arasında eğitim amacıyla İçişleri Bakanlığı'nca İngiltere'ye gönderildi. 1 yıl İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı görevinde bulunduktan sonra, 1993-94 yılları arasında Şırnak'ta ilk Valilik görevini yaptı. 1994-1997 yılları arasında Aksaray Valiliği, 8 Kasım 1997-30 Eylül 1999 tarihleri arasında Merkez Valiliği görevlerinde bulundu. Milli Güvenlik Akademisi'ni 1998 yılında 44. Dönem mezunu olarak bitirdi. 30 Eylül 1999-13 Eylül 2004 tarihleri arasında Sakarya Valiliği, 25 Ağustos 2004-5 Mart 2007 tarihleri arasında Adana Valiliği görevlerinde bulundu. Kıraç, bu tarihten itibaren İzmir Valiliği'ne atandı. 20 Mart 2007 tarihinde İzmir'deki görevine başladı. Evli ve 2 çocuk babası.


Mustafa Toprak Kimdir?

Mustafa Toprak 1964 yılında Erzincan'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan'da tamamladı. 1986 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl İçişleri Bakanlığı'nın açtığı Kaymakam adaylığı sınavını kazandı. 1987 yılında İçel İli kaymakam adayı olarak göreve başladı. 1988-89 yılları arasında 1 yıl süre ile İçişleri Bakanlığı tarafından ingilizce dil öğrenimi ve mesleki çalışmalarda bulunmak üzere İngiltere'ye gönderildi. İngiltere'nin Margate şehrinde 'Fitzroy College of English'de dil eğitimi aldı ve İngiliz yönetim sistemi ve kurumlarında inceleme ziyaretlerinde bulundu. İngiltere dönüşünde 6 ay süreyle Kütahya İli Emet İlçesi Kaymakam vekilliği görevini yürüttü. Kaymakamlık kursunu üstün başarılı olarak tamamladı. 1990-92 yılları arasında Kayseri İli İncesu Kaymakamlığı, 1992-94 yılları arası Ağrı İli Taşlıçay Kaymakamlığı, 1994-97 yılları arasında da Bitlis İli Ahlat Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. 1997-2001 yılları arasında Rize Vali Yardımcılığı yaptı. Görev süresi içerisinde çeşitli kurs ve seminerlere katıldı. 2001 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'na Mülkiye Müfettişi olarak atandı ve 6 ay sonra Mülkiye Başmüfettişi oldu. 2003 yılında dönemin Turizm Bakanı Güldal Akşit'in danışmanı olarak Turizm Bakanlığı'nda görev yaptı. Daha sonra 2 yıla yakın bir süreyle Sosyal Hizmetler, Aile, Kadın ve Özürlülerden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit'in, Devlet Bakanı Başdanışmanı olarak görev yapan Toprak, buradaki görev süresi içerisinde; Özürlüler Kanunu, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Sosyal Hizmet ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün Yeniden Yapılandırılması konularında Bakanlıkta yürütülen kanun tasarıları hazırlık çalışmalarını yönetti. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği yanında, 2005 yılı Şubat ayı ile 2007 yılı Mart ayları arasında iki yılı aşkın süreyle İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaptı ve görev süresi içerisinde İçişleri Bakanlığı ile bir çok ülke İçişleri Bakanlıkları arasında imzalanan ve yürütülen güvenlik ve işbirliği anlaşma çalışmalarında bulundu. İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaparken 5 Mart 2007 tarihinde Çorum Valiliğine atandı. 11 Mayıs 2010 tarihinde ise, Diyarbakır Valiliğine atandı. Diyarbakır Valiliği görevini 1 Haziran 2010 tarihinden beri yürütüyordu. Vali Mustafa Toprak, İngilizce biliyor. Hazine Avukatı Selime Toprak ile evli ve iki kızı bulunuyor.