Kızının nasıl öldüğüne ve nereye gömüldüğüne ilişkin bir bilgiye ulaşamayan, vize isteği de reddedilen baba Ataca, "Sadece bir telefonla kızımın öldüğünü öğrendim. İntihar mı etti, cinayete mi kurban gitti bilmiyorum. Benden izinsiz otopsi de yapmışlar. Kızımın cenazesinin yanıma getirilmesini, sır ölümün aydınlatılmasını istiyorum" dedi.

Ragıp Ataca, 1989 yılında o zaman 2 yaşında olan kızı Ayşegül ve eşi Leyla Ataca’yla birlikte daha güzel bir yaşam kurmak için İsveç’in 3’üncü büyük kenti Malmö’ye gitti. Akrabalarının da yardımıyla gurbette hayata tutunmaya çalışan Ataca ailesi, 5 yıl sonra, oturmalarına yönelik gerekli koşulları sağlayamayınca Türkiye’ye dönmeye karar verdi. Ancak Leyla Ataca dönmek istemeyince, kızı Ayşegül Ataca’yla Malmö’de kaldı, Ragıp Ataca ise Türkiye’ye döndü. Aradan geçen yıllarda çift tamamen birbirinden koparken, Ayşegül Ataca, zaman zaman yaz tatillerinde Türkiye’ye gelip babasıyla vakit geçirdi.

EN SON YILBAŞINI KUTLADI


Ayşegül Ataca’dan, en son, babasının yılbaşını kutladıktan sonra bir daha ses çıkmadı. Bu sürede oradaki akrabalarından ve yıllar sonra telefonla görüştüğü eşinden kızının ölüm haberini alan Ragıp Ataca yıkıldı. Telefon görüşmelerinde ölümün nasıl gerçekleştiğine dair net bir bilgi verilmediğini belirten acılı baba hemen vize alıp İsveç’e gitmek istedi, ancak davet mektubu olmadığı için izin alamadı. Bir daha oradaki eşine ve akrabalarına ulaşamayan, Dışişleri Bakanlığı nezdindeki girişimleri de sonuçsuz kalan Ragıp Ataca, sır perdesinin aralanamamasıyla çılgına döndü.

'KIZIM NEDEN ÖLDÜ'


Kızının bu yaz tatili için gelmesini beklerken ölüm haberiyle yıkılan Ragıp Ataca şunları anlattı:

"En son yılbaşımı kutladı. 10 gün önce de ölüm haberini aldım. Ancak nasıl, nerede öldüğünü öğrenemedim. Kimisi 'cinayet', kimisi ise 'intihar' dedi. Ne olduğu belli değil. Bir de otopsi yapmışlar. Kızımın nasıl bedenine dokunabilirler. Benim iznim olmadan evladıma nasıl otopsi yaparlar? Cenazesini alıp buraya getirmek istedim ama o da olmadı. Çıldırmak üzereyim. Kızımın cenazesinin yanıma getirilmesini, sır ölümün aydınlatılmasını istiyorum."