İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye olarak kente 10 yılda, hükümetin 11 yılda yaptığı yatırımdan 828 milyon lira daha fazla yatırım yaptıklarını söyledi.

Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilecek Güzelbahçe Kültür Merkezi projesinin Yalı Mahallesindeki tanıtım töreninde yaptığı konuşmada, dedikoduyu, bağırıp çağırmayı bir kenara bırakarak, yaptıkları ve yapacakları projeleri anlatarak seçim sürecine ısındıklarını belirtti.

Büyükşehir Belediyesi hizmet alanının göreve geldikleri zamandan bu zamana 10 misli büyüdüğünü ifade eden Kocaoğlu, bütün projeleri, stratejik planları bu büyüklüğe göre belirlediklerini kaydetti.

Kocaoğlu, göreve geldikleri 2004 yılında kente 101 milyon liralık yatırım yaptıklarını, 10 yıl sonra 2013 yılındaki yatırımın 1 milyar 134 milyon liraya çıktığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"10 yılda tam 6 milyar 360 milyon civarında yatırım yaptık. Rakamlar kuruşu kuruşuna belgeli. Sayın Başbakan'ın 11 yılda 21 milyar yatırım yaptık sözüne, Kalkınma Bakanlığı'nın rakamları ne diyor baktık. 2002 yılından 2012 sonuna kadar iktidarın İzmir'e yaptığı yatırım tutarı sadece 5 milyar 500 milyon lira. Türkiye Cumhuriyeti'nden daha fazla kentine yatırım yapan bir il, bir büyükşehir belediyesi var mı? İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak 10 yıl içinde bu kente hükümetin 11 yılda yaptığından 828 milyon lira daha fazla yatırım yapıyoruz."

Kocaoğlu, 10 senede 21 ilçeye fiilen 115 milyon liralık finans desteği verdiklerini dile getirerek, "Bu kenti yerelde kalkındırmayı hedefliyoruz. 4 milyon İzmirlinin lokmasını büyütmeyi, yaşama konforunu artırmayı hedefliyoruz. Biz beraber yönetmek istiyoruz. Gezi'den kim ne ders aldı, heybesine ne doldurdu bilmiyorum ama İzmir Büyükşehir Belediyesi ve başkanı olarak 'eğer bu kenti yöneteceksen beraber yöneteceksin, 4 milyonla birlikte yöneteceksin'. Birlikte yönetmenin birlikte sahiplenmenin sözünü veriyoruz. 30 Mart'ta İzmirli hemşehrilerimizle beraber öyle bir cevap vereceğiz ki, İzmir'den,  Türkiye'nin en aydınlık kentinden, cumhuriyetin kurulduğu kentten, Atatürk'ün kentinden öyle bir cevap vereceğiz, 30 ilçede CHP'nin bayrağını dalgalandıracağımız gibi Türkiye'de kurtuluşu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ise projenin yüzde 85'inin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle yapılacağını belirterek, çok katlı yapıda 86 araç kapasiteli otopark, sığınak, pazar alanı, düğün, toplantı ve tiyatro salonlarının bulunduğunu ifade etti.

Eski Sümerbank arazisinin mülkiyet devri tartışmaları

Törenin sonunda gazetecilerin eski Sümerbank arazisinin mülkiyet devri tartışmalarına ilişkin sorusu üzerine Kocağlu şu yanıtı verdi:

"Sponsor buldum burasını yap işlet devret ile yapacağım, bu işi Milli Eğitim'e vereceğim, şunu yapacağım, bunu yapacağım diye kimse ham yapmaya kalkmasın. İl Özel İdare'nin malı büyükşehir belediyesinin malıdır. Bunun kuralı da budur, vicdanı da budur. Bize bu binayı versinler, yandaki otel lejantı olan arsayı da. Belediye olarak kimseyi karıştırmadan, kimseden bir kuruş para almadan, sponsor, bağış gibi estek köstek işlere bulaşmadan, her projede olduğu gibi kendi göbeğimizi keserek oraya bir kongre merkezi, bir müze binası, bir de 5 yıldızlı oteli yapalım. Adam gibi kente yeni birşeyler kazandıralım. İl Özel İdare'nin malları satılamadıysa, Sümerbank şimdiye kadar ham yapılamadıysa Karayolları arsaları ham yapılamadıysa burada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler var CHP'li."