“8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene İzmir’in dört bir yanından binlerce kadın katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu ile katıldığı törende, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları, İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği ve çeşitli kadın kuruluşlarına üye kadınlar yer aldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konuşmasına bir yıla yaklaşan bir süredir cezaevinde tutulan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Pervin Şenel Genç ve yine tutukluluk süresi 100 günü aşan Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’ye tüm kadınlar adına özgürlük dileyerek başladı.

Efsanelerde bir Amazon kraliçesi tarafından kurulduğu söylenen İzmir’in zaman zaman “dişi bir kent” tanımlamasıyla anıldığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Victor Hugo’nun İzmir’i bir “prensese” benzetmesi de bu yüzden sanırım” diye konuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, İzmirli kadınların özgür, hoşgörülü, yürekli, çağdaş ve güleryüzlü olduklarını da vurgulayarak “Ne mutlu ki, böyle kadınlarımız oldukça, sırtımız yere gelmez” dedi.

 
“İzmir’den alınacak çok ders var”

8 Martların kadınların gösterişte ve söylemde değil, eylemde olmamız gereken bir gün olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırabilmek, kadınlarımızın toplumdaki konumunu pekiştirip saygınlığını artırmak ve üretimde aktif rol oynamalarını sağlayabilmek için, her zamankinden daha fazla çaba göstermemiz gereken çok önemli bir gün bugün. Artık çok iyi biliyoruz ki, dünyadaki hızlı değişime ayak uydurma çabalarımızın başarıya ulaşabilmesi tek bir şarta bağlı: Toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışmak, çok çalışmak. Ve bu çerçevede en büyük rollerden birisi, siz kadınlarımıza düşüyor. Kadınlarımızın iş dünyasında, siyasette ve yerel yönetimlerde yapacağı hamleler, kalkınmamızda kilit bir rol oynuyor”

En büyük sermayesi yetişmiş insan gücü olan, İzmir’in bu konuda en iyi örnek olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’nin İzmir’den, İzmir’in çağdaş ve aydın kadınlarından, İzmir’deki hoşgörü ortamından, güleryüzden; özgürlüğe ve adalete olan inanç ve bağlılıktan; İzmir’deki dik duruş ve cesaretten alacağı çok ders var.” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ise İzmirli kadınlar olarak aydınlık ve çağdaş İzmir’in parlak ışığının sönmemesi için mücadele edeceklerini belirterek, “Her gün baskıyla üzerine gidilen Aziz Başkanımız’la beraber olacağız” dedi.

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Emel Denizaslanı ise kadına dair her türlü sorunun çözüldüğü bir ülke istediklerini söyledi. Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Pelin Erda da yaptığı konuşmada, kadın hakları alanındaki kazanımları mehter marşına benzeterek, “İki adım ileri bir adım geri haklarla oyalanıyoruz. Özgür, eşit ve mutlu günlerde buluşmak istiyoruz”  diye konuştu.

Konuşmaların ardından kadınlar, Cumhuriyet Meydanı’ndan söyleşi ve konser etkinliklerinin yapılacağı Kültürpark 4 No’lu Hol’e Büyükşehir Belediyesi Bandosu’nun çaldığı marşlar eşliğinde yürüdüler.