Bu sene kuraklık var. Şu anda Yarımada’da ancak Ağustos ayı sonlarına kadar yetebilecek su rezervi var. Ama biz acil kuyular açarak, yeni çalışmalar yaparak sorunu çözeceğiz. Ama bunların hepsi geçici tedbirler. Yarımada’da su kaynağı yok” dedi. Yarımada’nın suyunu karşılayacak en büyük kaynağın Çamlı Barajı olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Ancak 21 milyon 500 bin metreküp rezervli Çamlı Barajı altın için heba edilmiştir” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yazlık sezonda 1 milyon, belki daha fazla kişinin yaşayacağı Yarımada’nın suyu altına feda edilmiştir."

Seferihisar, yeni bir kültür merkezi ve meydan kazanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilecek olan kültür merkezinin temeli, düzenlenen coşkulu bir törenle atıldı. Törene ev sahipleri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu ve Alaattin Yüksel, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İl Başkanı Ali Engin, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

“Yakınıma peşkeş çekmeyi beceremedim”

Açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sürekli bir “kara propaganda” ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyerek, “Bu kenti ele geçirmek, ham yapmak için kara propaganda yapanlara karşı neler yaptığımızı anlatmak durumundayız” dedi. Başkan Kocaoğlu, kendisine yöneltilen eleştirilere karşı da, “Evet ben beceriksizim. Ben, bir belediye parasıyla reklam yapmayı beceremedim bir de Belediye’nin malını mülkünü korumayarak onu yok etmeyi, yakınıma peşkeş çekmeyi beceremedim. Bu beceriksizlik benim hayatımın sonuna kadar sürecek, sonra da çocuklarımızın iftihar edeceği bir onur vesikasıdır. Beceriksizlik buysa bizim başımızın üzerinde yeri vardır” diye konuştu.

“Çamlı Barajı altın için heba edildi”

Konuşmasında Yarımada planlarına da değinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, bölgenin en önemli sıkıntısının su eksikliği olduğunu vurgulayarak bunu çözeceklerini söyledi. Yarımada bölgesinin Türkiye’nin kalkınmasında lokomotif olacağını belirten Başkan Kocaoğlu, 171 bin hektarlık bu alana geniş kapasiteli otel yatırımlarından bahsedildiğini söyleyerek, “Kültür Bakanlarımız, Turizm Bakanlarımız, odalar, turizm işletmecileri burada 50 bin - 100 bin yatak kapasitesi olacak diyorlar. Ama kimse ‘Yarımada’nın suyu ne olacak, bu insanlar suyu nereden bulacak’ diye bir saniye bile düşünmüyor. Bu sene kuraklık var. Şu anda Yarımada’da ancak Ağustos ayı sonlarına kadar yetebilecek su rezervi var. Ama biz acil kuyular açarak, yeni çalışmalar yaparak sorunu çözeceğiz. Ama bunların hepsi geçici tedbirler. Yarımada’da su kaynağı yok” dedi. Yarımada’nın suyunu karşılayacak en büyük kaynağın Çamlı Barajı olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Ancak 21 milyon 500 bin metreküp rezervli Çamlı Barajı altın için heba edilmiştir” dedi. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yazlık sezonda 1 milyon, belki daha fazla kişinin yaşayacağı Yarımada’nın suyu altına feda edilmiştir. ‘Efendim biz barajı DSİ’nin 5 yıllık yatırım programından kaldırdık’ diyerek işin içinden çıkmak mümkün değil. Baraj yapmaktan vazgeçmeniz oranın su havzası olma özelliğini, su kaynağı olma özelliğini yok etmek anlamına gelmez. İlk altın arama planı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaştığında, altın arama bölgesinin içinde Tahtalı Baraj Havzası da vardı. Cetvelle çizdiler, ‘biz burada arayacağız’ dediler. Tünelle arıyorlar, nereye gittikleri belli değil. Orası yasak bölge. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ısrarla, ‘buraya çalışma ruhsatı verin’ diye defalarca yazdılar, defalarca gelip görüştüler. En sonunda kanunu değiştirdiler. Büyükşehir Belediyesi’nden maden ve taş ocaklarına çalışma ruhsatı verme yetkisini alıp bu yetkiyi Valilik’e verdiler. 1 hafta sonra da Valilik Makamı, Çamlı Barajı’nda altın aranmasına çalışma ruhsatı verdi”.

“İzmirlinin kazanımlarını sattırmayacağız”

İl Ödel İdaresi’ne ait malların Valilik kararıyla Hazine’ye devredilmesi hakkında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçtiğimiz gün yayımladıkları deklarasyona imza atan CHP’li ve MHP’li belediye başkanlarına “İzmirlilerin mallarına sahip çıktıkları” için teşekkür etti. Desteklerinden dolayı başta oda başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, ve basın mensupları olmak üzere tüm İzmirlilere teşekkür eden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İl Özel İdaresi’nin mal varlıkları, 150 yılı aşkın bir süredir İl Özel İdaresi’nin yani yerel kaynaklarla kente kazandırıldı. Yani bunlar İzmir’in, İzmirlinin malı, İzmirlinin tasarrufu. İzmirli, tasarruf ettiği, bugüne kadar kullandığı İl Özel İdare mallarına sahip çıkmakla tüm Türkiye’ye bir kez daha örnek oldu. Önümüzdeki günlerde yapacağımız toplantılar, basın açıklamalarıyla bu yanlış gidişe, bu taraflı gidişe, bu İzmir’in ve İzmirlinin malını gasp etmeye, İzmirlinin kazanımlarını ham yapmaya çalışanlara karşı hep birlikte, tüm İzmirli hemşehrilerimizle birlikte mücadele edeceğiz. Bu malları başkalarına sattırmayacağız. Yapılan planları, kentin değerlerini alelacele, yangından mal kaçırır gibi satma düşüncesinin karşısında, ülkemizin en aydınlık kenti İzmir, birlikte göğüs gerecek ve mücadelesini sürdürecektir. Tüm İzmirli hemşehrilerimizi desteğe çağırıyoruz”.

“Gezi’ için Gündoğdu çağrısı

“Bugün Gezi’nin 1. yılı” diye konuşan Başkan Kocaoğlu, “Gezi bir uyanıştır. 68 ve 78 kuşağından sonra gençlerin , ülkesine, yaşam biçimine, demokrasiye, insan haklarına, doğaya, çevreye sahip çıktıklarını gösteren bir eylemdir” dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Gezi’nin 1. yılının Gündoğdu Meydanı’nda kutlanacağını da ifade ederek, “Bu akşam saat 19.00’da, halkın ve demokrasinin meydanı Gündoğdu’da buluşmaya ve Gezi’yi, demokrasiyi, yaşam biçimimizi, özgürlüğü, barışı anmaya tüm İzmirli hemşehrilerimizi davet ediyorum” dedi.

“Evsel atık tesisi ÇED sürecinde”

Çalışmalarında önceliğin altyapıda olduğu söyleyen Başkan Kocaoğlu, altyapıyı tamamlamadan üst yapı yapmanın doğru olmadığı söyledi. Yeni bağlanan 9 ilçe hariç, diğer yerlerde altyapı çalışmalarının yaklaşık yüzde 95 oranında tamamlandığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, özellikle çevre konusunda yaptıkları yatırımlarla Avrupa ve dünyada önemli bir yere geldiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, yeni bağlanan bölgeler için plan ve projelerin yapıldığını ve önümüzdeki dönemde hizmete alınacağını kaydetti.

Çiğli’de Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nin devreye alındığını, Büyük Kanal projesi kapsamında da 4. faz çalışmalarında ihale sürecini tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “4. faz, Kamu İhale Kurulu’na gidiyor, geliyor, klasik oyun oynuyoruz. Sanıyorum önümüzdeki günlerde süreç tamamlanacak. 4. faz dereye girince 3. fazın periyodik bakımları yapılacak ve Körfez’e akan sular daha da kaliteli ve arıtılmış olacak” dedi.

Çevre konusunda bugüne kadar tek eksiklerinin kaldığını, onun da evsel atıkların bertarafı olduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bu konuda, ÇED raporu süreci hızlı şekilde ilerliyor. Eğer bir aksilik olmazsa ÇED süreci tamamlandıktan hemen sonra başlayacağız. İnşallah bir mani olmaz, inşallah bir takoz konmaz. Bu işin de üstesinden gerekli yatırımları yaparak kalkarız. 10 yıldır çevre için çırpınan, çevre için koşturan ve çevrede sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve dünyada simge olan bu kent, bu kentin belediyesi, bu kentin belediye başkanı, hiçbir kişi ve kuruma toprağa, suya, havaya zarar vermeyecek. Büyükşehir Belediyesi, evsel atık ayrıştırma ve bertaraf, geri kazanım tesisini kurmaya muktedirdir. Her türlü bilgi birikimi ve maddi gücü vardır” dedi.

Seferihisar’a yatırım müjdesi

Konuşmasında Seferhisarlılara müjde veren Başkan Kocaoğlu, “Emeklemeden yürünmüyor, yürümeden koşulmuyor. Bizim anlayışımıza göre göz boyayamayacağımıza göre altyapı, temel bitmeden, sağlamlaştırılmadan diğer üst yapılmıyor. Bir taraftan Sığacık Kalesi bir taraftan Kültür Merkezi ve alan düzenlemesi yapıyoruz. Şimdi burası için Seferihisar ve Sığacık Kalesi arasındaki yolu düzenlemek için kamulaştırma kararı aldık. Sıra yolun genişletilmesi, virajlarının törpülenmesi ve yaya ile bisiklet yolunun yapılması işine geldi. Kamulaştırma talimatını verdik biter bitmez en kısa zamanda bunu da gerçekleştireceğiz” dedi.

Çalışmaların tamamlanması ile Seferihisar’daki çevre yatırımlarının tamamlanacağını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, “Yavaş Şehir’de bisiklet yolları olacak. Yavaş Şehir’de yürüyüş yolları olacak. Yavaş şehirde organik ürünler pişirilerek sunulacak. Yavaş Şehir’de sakinlik olacak, Yavaş Şehir’de sessizlik olacak, Yavaş Şehir’de dinginlik olacak. Ve Yavaş Şehir,  turizmin ayrı bir destinasyonu olacak. Bunları yapmazsanız adına ister Yavaş Şehir deyin, ister hızlı şehir deyin, ne derseniz deyin amacınıza ulaşamıyorsunuz” diye konuştu.

Tunç Soyer’den teşekkür

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, kente yaptığı yatırım için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Soyer, Seferihisar’ın sadece kültür merkezine değil çok büyük bir meydana da kavuştuğunu söyleyerek, “Büyük Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na minnettarız. Onun desteği olmadan gerçekleşemeyecek bir projeydi. Vaatlerle seçimler kazanılmıyor. İnsanlar elleriyle tuttukları, gözleriyle gördükleri somut kazanımlara değer veriyorlar ve onları korumak için oylarını kullanıyorlar. İzmir, bu kadar hizmet odaklı belediye olduğu için, Türkiye’de istikrarlı şekilde oyunu koruyan bir kent haline geldi. Aziz Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. İnsana dokunan, kenti dönüştüren, insanların yaşam kalitesini yükselten belediyeciliğin ne demek olduğunu ortaya koyan bir örnek sergiledi” dedi.

Tunç Soyer konuşmasında Gezi Parkı olaylarına da değinerek, “Bugün genç, temiz vicdanların direnişinin, toplumsal dayanışmanın, toplumsal uyanışın yıldönümü. 31 Mayıs’ta başlayan Gezi’deki olaylar birçok gencimizin hayatına mal oldu. İçinde yaşadığımız çağ, en çok duyguların vicdanları köreltiyor. Her koyunun kendi bacağından asıldığı, toplumsal dayanışmanın unutulmaya yüz tuttuğu bir dönemdeyiz. O gençler bunu hatırladılar ve toplumsal uyanışımızın kıvılcımını çaktılar. Gözlerini yitiren, canlarını yitiren herkese bugün bu meydandan selam olsun” diye konuştu.

Meydan ve kültür merkezi

Hıdırlık Mahallesi'nde eski belediye binası alanında yer alacak meydan ve kültür merkezi Seferihisar’ın yeni cazibe merkezi olacak. Arsası Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan ve temeli atılan proje, 13 bin metrekare alan üzerinde planlandı. Proje kapsamında, sergi ve .fuaye alanları, sinema salonu, çok amaçlı salon, kafeterya gibi alanlar oluşturulacak.

Seferihisar Kültür Merkezi'nin ve meydan düzenlemesinin Şubat 2015’te tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. 833 metrekaresi kültür merkezi, 526 metrekaresi ise atölye binalarından oluşacak olan tesiste, araç otoparkının yanı sıra bisiklet ve motorsiklet park alanları da yer alacak.

Kültür Merkezi'nin çevresinde özel bir düzenleme gerçekleştirecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeşil alanları, oturma bölümleri ve peyzajıyla ilçe halkına özel ve geniş bir meydan armağan edecek.

Seferihisar'a bugüne kadar 87.7 milyon liralık yatırım yapan Büyükşehir Belediyesi, tesisinin inşaatı yaklaşık 2 milyon 724 milyon liraya mal edecek.