İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) tarafından Kültürpark’ta düzenlenen ‘İş Günleri’nin açılış törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yeni yapılacak olan Katı Atık Bertaraf Tesisi’yle ilgili açıklama yaptı. Başkan Kocaoğlu “Çöp konusunda çalışma yapan ve yeri keşfeden basın mensubu arkadaşlarımı kutluyorum. Biz bu yeri açıklamamakla, gazeteci arkadaşların çalışma yapmasını hedeflemiştik. Onları buradan tebrik ediyorum. Ve İzmir’in bu hayati projesi için tüm İzmirliler’den destek istiyorum” diye konuştu.

Çöp konusunun uzun süredir gündemlerinde olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, çevre yatırımlarında geciktikleri tek alanın çöp bertarafı olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı, “Çöp büyük kentlerin bir gerçeği. Biz çöpü dünyadaki teknolojik olanakları kullanarak bertaraf etmek, geri kazandırmak istiyoruz. Coğrafi konumu, yerleşimden uzaklığı, arazinin tarıma uygun olmaması, belli çalışmaların yapılabilmesi, çevrenin rahatsız olmaması, hava sirkülasyonu ve bunlardan en önemlisi, buraya ulaşacak TIR’ların kent içinden geçmemesi gibi konularda yaptığımız çalışmalar sonucunda bir yer tespit ettik. Bu yerle ilgili Sayın Valimiz Cahit Kıraç da bir ön araştırma yaptı. Orada da ilk intiba uygun. Belli kurum ve kuruluştan görüş almamız gerekiyor. Onlarla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Umuyorum kısa zamanda el birliğiyle, gönül birliğiyle bu projeyi başlatıp kentin önemli bir problemini çözmüş oluruz” dedi.

Fuarcılık için 400 milyon lira

Konuşmasında, İzmir’de fuarcılık alanında yaptıkları çalışmaları da özetleyen Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Gaziemir’de belirlediğimiz alanda mevcut fuar alanımızı 4-5 misli büyütecek ve İzmir fuarcılığını çok ileri taşıyacak bir inşaatın, projenin temelini atma aşamasındayız. Kamu İhale Kurumu’ndan cevap beklemekteyiz. Eğer gönlümüzden geçtiği gibi olumlu bir cevap alırsak, önümüzdeki günlerde bunun temel atma törenini hep birlikte yapacağız. Kültürpark’taki  hollerimizi de tadilat yaparak kongre merkezi ve sergi salonlarına dönüştürerek Kültürpark konseptine fuardan daha uygun bir işlev yükleyeceğiz. Çalışmalar tamamlandığında, Türkiye’nin en büyük fuar mekanı ve altyapısının yanısıra en büyük kongre ve sergi merkezlerinden birine sahip olacağız. Yeni fuar alanının ihale bedeli 270 milyon lira civarında. 35 milyon civarında da kamulaştırma yaptık. Fuar alanı 350-360 milyonluk bir yatırım gerektiriyor. Kültürpark’taki tadilat için ise minimum 40-50 milyon yatırım gerekecek. Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıl içinde fuarcılık ve kongre alanında tek başına ve özkaynaklarıyla toplam 400 milyon liralık bir yatırım yapacak. Bu konunun da altını çizmek istiyorum.” diye konuştu.

İZSİAD Başkanı Ayhan Baran ise İş Günleri Fuarı’nda bu yıl ekonomik işbirliklerine ağırlık vereceklerini kaydetti. Baran, “İş Kanunu, KOSGEB, İZKA projeleri ile ilgili tanıtım ve bilgilendirmeler yapacağız. İZSİAD olarak sosyal sorumluluk projelerine de aynı hızda devam edeceğiz” dedi.
Baran ve İZSİAD yöneticileriyle birlikte Fuar alanını dolaşan Başkan Aziz Kocaoğlu, motora binip masa tenisi oynadı.