Mehmet Akif Çakmak- Her yıl Nisan ve Ekim aylarında toplanan Ege Belediyeler Birliği olağan toplantısını İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yaptığı toplantı ile gerçekleştirdi. Son toplantısının Ekim ayında Muğla'da yapıldığı Ege Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı'nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir'e yapılan operasyonları değerlendirirken, denetlemelerin işinin ehli insanlar tarafından yapılmadığını ve traji komik bir hal aldığını söyledi. Ege'de bazı illerin büyükşehir konumuna geçmesinin gündemde olması ile ilgili de konuşan Kocaoğlu, büyükşehir olması muhtemel Ege illerine, tecrübelerini yansıtmak için hazır olduklarını dile getirdi.


İnceleme bombardımanı yapıldı

Son dönemlerde inceleme bombardımanı ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Aziz Kocaoğlu, 2012 yılının Ocak ayından itibaren 50'nin üzerinde denetçinin sorduğu sorulara cevap verdiklerini belirtti. Denetimlere karşı olmadıklarını ifade eden Kocaoğlu, "Denetlemelerin işinin ehli insanlar tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Buraya gelen denetçilerin bırakın ihale mevzuatını, vergi mevzuatını bilmediklerini gördük, traji komik  bir denetleme süreci var. Ya bize şaka yapıyorlar ya da denetçiler hiçbir şey bilmiyor. Cehalet saklanmayacak kadar fazla olunca böyle süreçlerden geçiyoruz. Artık aşacak çizme kalmadı" şeklinde konuştu. Özel yetkili savcının İzmir'deki bazı belediyelerin ciddi bir incelemeye aldığını dile getiren Kocaoğlu, 70 saat ifade verdiklerini belirterek, "Biz herşeyi mevzuatlarına göre anlattık, 2 saatte anlaşılacak konulardı fakat sadece 2 arkadaşımız serbest kaldı. İşin siyasi tarafını bir tarafa ayrı, aynı zihniyette olan başka biri de başka partinin belediyesine böyle bir uygulama yapabilir, biz bunun doğru olmadığını söylüyoruz" dedi.   


Birikimlerimizi paylaşmaya hazırız


Parlementoda büyükşehir belediyelerinin artırılmasının yeniden gündeme geldiğini konusunda duyumlar aldıklarını ifade eden Kocaoğlu, "Aydın, Manisa, Denizli ve Muğla illerinin büyükşehir olabileceği konusu var. Biz daha önce bu süreçten geçtik. 2004 yılında bir genişleme mevzuatı da oldu. Ciddi bir birikimimiz var, bazı işlemler 3 yıl sürdü. Belediyeler bu süreci ne kadar çabuk atlatırlarsa onlar için daha iyi. Biz bu konuda söz konusu belediyelere yardımcı olmaya hazırız" şeklinde konuştu. Büyükşehire geçilmesi halinde bazı belde belediyelerinin kapatılmasının gündeme geleceğini belirten Kocaoğlu, "Belde belediyelerinin durumu yerel koşullara göre değerlendirilmeli, gerek tarihi gerek turizm açısından önemli beldeler var. Ayrıca uzak bölgelerde koordinasyon açısından belde belediyeleri büyük önem arz ediyor. Bu konuya bu açıdan bakılmalı" söyleminde bulundu.