İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, "Valilik tek başına, 'ben yaptım oldu' uygulamasıyla, nereden emir aldıysa, İzmir'in hakkı olan malını kimseye veremez. Bu tutumunu kabul etmemiz mümkün değil. Yargıya gideceğiz. Kamuoyuna anlatacağız. Gerekirse protesto, oturma eylemi yapacağız" dedi.

İzmir'de yerel seçimlerden önce başlayan Özel İdare mallarının paylaşımı tartışması, İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın bu malların Maliye Hazinesi'ne devri kararının verildiğini açıklamasıyla büyüdü. CHP milletvekillerinin tepki gösterdiği karara, CHP ve MHP'li 24 ilçe belediye başkanının da bir deklarasyonla tepkisini açıklaması bekleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı açıklamada, mal paylaşım komisyonu kararını Valilik'ten talep ettiklerini, değerlendirme sonrası yargıya gideceklerini açıkladı.

"VALİNİN TUTUMUNU KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Başkan Kocaoğlu, Vali Toprak'ın açıklamasının ardından derhal Valiliğe bir yazı yazdıklarını, komisyon kararının ivedilikle belediyeye iletilmesini istediklerini; karar geldikten sonra yargıya başvurmak için hazırlıkları başlatacaklarını söyledi. Kocaoğlu, Trabzon'da Özer İdare mallarının belediyeye devredildiğin hatırlatılması üzerine yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak, "Sayın Vali'nin açıklaması çok enterasan. Diyor ki 'O zaman İzmir Trabzon Trabzon İzmir olmaz. Benim adım Mustafa, seninki farklı' gibi yaklaşımını farklı nitelendirdim. Biz sonuna kadar İzmir'in malını İzmirlilerin malını korumak için mücadele edeceğiz. Bornova'daki Karayolları arsasında, diğer yerlerde olduğu gibi, kentin değerlerinin, kamunun malının satılmasına izin vermeyeceğiz. Özelleştirme adı altında yapılan bu işlemlerin özelleştirmeyle ilişkisi olmadığına inanıyoruz. Bunların gayrimenkul olduğuna, çoğunun kirada bulunduğuna, İzmir'in yerelde kalkınma için yerel yöneticiler tarafından kullanılması gerektiğine inanıyoruz. İl Özel İdare bugüne kadar nasıl kullanıyorsa, bundan sonra da kullanılması gerektiğini inanıyoruz. Mücadelemiz devam edecek. Vali Bey'in tutumunu davranışın değerlendirmesini kabul etmemiz mümkün değil. Yasal yollardan her türlü mücadele verilecek" dedi.

GEREKİRSE OTURMA EYLEMİ


Başkan Aziz Kocaoğlu, Özel İdare mallarının hakkı olana verilmesi gerektiğini, halka da anlatacaklarını söyledi. Sivil toplum kuruluşlarıyla buluşacaklarını belirten Kocaoğlu, "Halkı bilinçlendirmek, duyurmak için her türlü etkinliği, gerekiyorsa gösteriyi, protestoyu, gerekiyorsa oturma eylemini, ne gerekiyorsa yapacağız. Öyle Valilik tek başına, nereden emir aldıysa 'ben yaptım oldu' demesiyle İzmir'in hakkı olan malını kimseye veremez" diye konuştu.

"MİLLETVEKİLERİ ÇARPITIYOR"


Kocaoğlu, AKP'li İzmir milletvekillerinin de konuyu çarpıttıklarını belirterek "Milli Eğitim'e verilen okullar ve okul yerlerine, Diyanet'e verilen camilere ve arsalarına kimsenin bir şey dediği yok. Sağlık ocakları da aynı şekilde. Kimin hakkı ise ona verilecek. Ama İzmir'in hakkı olan İl Özel İdaresi'nin kaynaklarıyla elde edilmiş mallar da İzmir'de kalacak" dedi.