İleri biyolojik atık su arıtma tesisinin kurulacağı Yeni Foça'da İZSU’nun kanal şebekesi döşeme çalışmalarına başlaması nedeniyle düzenlenen törene bölge halkı büyük ilgi gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada, "Her Cumartesi günü ya bir temel atma, ya bir açılış, ya bir sözleşme imza töreni yapıyoruz. İzmir'i kendi gücüyle kalkındırıyoruz. İzmir'de bu potansiyel var. Bunu 11 senedir ispat ediyoruz" diye konuştu.

 
İzmirli'ye layık olmak budur

Başkan Aziz Kocaoğlu, 2004 yılında çizdikleri stratejik plan çerçevesinde, İzmir'in Türkiye'nin büyüme oranlarının çok üzerinde bir çizgi yakaladığını belirterek, şunları kaydetti:

"Yerelde kalkınma neyi gerektiriyorsa, Büyükşehir Belediyesi yasal mevzuat çerçevesinde orada olacak ve çözüm üretecektir. Sanayisinden ticaretine, limanından hizmet sektörüne, kültür sanatına kadar, ama en önemlisi kırsala ve tarıma ne gerekiyorsa, yapmak zorundayız ve yapıyoruz. 11 senedir kimse benim ağzımdan para yok, finansman yok, kaynak yok lafını duymadı ve duymayacak. Belediye başkanının temel görevi kaynak yaratmaktır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugün bu kentin kalkınması için 1 milyar lira, 3 milyar lira ne gerekiyorsa, 24 saat içinde İzmir'e getirecek güce, itibara, krediye sahiptir. Başarmak, İzmirliye layık olmak budur. Gerisi boş laftır."

 
Sıra yeni bağlanan ilçelerde

Yeni Foça'nın arıtma ve kanalizasyonunun gecikmesinin nedenlerini anlatan Başkan Kocaoğlu, "Yeni Foça'nın doğal sit olması nedeniyle arıtma yerini çok zor bulduk. Ardından kamulaştırma sorunu çıktı. Mülk sahipleri anlaşmaya yanaşmadığı için bugüne geldik." dedi. İki ay içinde Yeni Foça'nın arıtma ihalesine çıkılacağını da dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, önümüzdeki süreçte, yeni bağlanan ilçelerdeki arıtma ve kanalizasyon sorunlarını çözeceklerini söyledi.

 
Kooperatifler Kentkart'a geçecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, metropol alanın dışındaki bazı ilçelerde kooperatiflerce ulaşım hizmeti verildiğini ve çok sayıda kişinin bu yolla geçimini sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu arkadaşlarımızı mağdur etmeden işbirliği yaparak İzmir Büyükşehir Belediyesi denetimi altında onları da Kentkart gibi bir sisteme taşıyacağız. Önümüzdeki hafta başında Esnaf Sanatkarlar Birliği Başkanımızla birlikte bir toplantı gerçekleştireceğiz. Sonra da kooperatif üyeleriyle toplanıp sistemi hayata geçirmeye çalışacağız. Herkesin kazançlı çıkacağı düzenli bir ulaşım sisteminin ortaya çıkacağına inanıyorum."

 
Rantı kimin kime verdiğini görecekler

Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "5-6 bölgede uzlaşıya ve vatandaşın mağdur olmamasına özen göstererek, çalışıyoruz. Biz riskli yapılara ilişkin yasayı kullanmıyoruz. Bunun kötü niyetli ellerde mülkiyet gaspına kadar gittiğini biliyoruz. Bunu sosyal demokrat bir belediyenin kullanmaması gerektiğine inanıyoruz. Uzlaşıyla zoru başarmaya çalışıyoruz." dedi. Başkan Kocaoğlu, planladıkları bölgelerde çalışmaya başladıkları anda, gerçeklerin ortaya çıkacağını belirterek, şöyle devam etti:

"Biz Fikirtepe'deki yanlışları, Sulukule'deki yanlışları İzmir'den Türkiye'ye gösterebilirsek, o zaman vatandaşlarımız rantı kimin kime verdiğini görecekler. Vatandaşımızın orada çıkan rantın konutların maliyeti hariç hepsini alması gerekir. Peki, belediyeye ne kalacak? Hükümete ne kalacak? Hiçbir şey kalmayacak. Yaşanabilir bir kenti yaratmanın, kentini kalkındırmanın onuru ve şerefi kalacak. Bundan büyük rant olmaz."

 
Dönüşüm plansız alanlardan başlayacak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bazı siyasetçilerin kentsel dönüşüm çalışmalarının Kordon'dan başlaması yönündeki önerilerine de değinerek şunları dile getirdi:

"Kentsel dönüşüm planlı alanlardan başlamayacak. Plansız bölgelerden, yeşil alanı, otoparkı, kültür merkezi, sosyal donatı alanları olmayan bölgelerden başlayacak. Eğer siz 'Kordon'da dönüşüm yapmak istiyorum. Burada yoğunluğu artırın' derseniz; bu kentsel dönüşüm olmaz. Buralarda yoğunluk zaten gereğinden fazladır. Bizim planlarımız 100 yıl sonrasının kentlerini yaratmak içindir. Eğer 'Kordon'da dönüşüm yapalım, orada AVM'ler yapalım' derseniz, orada yolda yürüyemezsiniz. Orada sosyal yaşam kalmaz, kamu alanı kalmaz. Dayanışma ruhu kalmaz."

 
Karalama kampanyalarına itibar etmeyin

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bir süredir yeni körfez vapurlarıyla ilgili menfi bir propaganda yürütüldüğünü söyledi. İzmir'in tamamlanan metrosunun, tamamlanma aşamasına gelen teleferiğinin de siyasete alet edilmeye çalışıldığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Her yaptığımız iş bir karalama kampanyasına dönüştürülüyor. Bu vapurlar dünyaya örnek vapurladır. Ufak tefek eksikleri vardır, olacaktır. Bunların hepsi gideriliyor.

1881 Atatürk ismini verdiğimiz vapurumuz 14 knot hızla gidip diğer vapurlarımızdan daha az yakıyor. Ama 18 knot hıza çıktığında daha fazla yakıt harcıyor. Bu sorunun çözülmesi için geri gönderdik. Ne gerekiyorsa yapılacak. Gerekirse o motor değiştirilecek. Burada önemli bir şey yok. Biz de sıkı bir şekilde takip edip, şartnameye uygun olarak almaya çalışıyoruz. Bu proje Türk tersaneciliğinin çıtasını iki misli yükseltmiştir. Gerisi karalama kampanyasıdır" dedi.

Türkiye'nin en gelişmiş tam otomatik otoparkını Alsancak'ta yaptıklarını bu proje hakkında da gerçek dışı haberler yapıldığını dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Ben de kendi otomobilimle bu otoparkı kullanıyorum. 1,5-2 dakika içinde otomobili teslim edip alabiliyorsunuz. Arsa sıkıntı olan yerlerde bunların sayısını çoğaltacağız" diye konuştu.

 
İZKA bütçesinin yüzde 90'ını veriyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin turizme destek vermediği iddiasıyla bazı kesimlerin sürekli olarak bazı yerlere mesajlar vermeye çalıştığını vurgulayarak, "3 senedir İZKA'ya merkezi hükümet para göndermediği için harcamaların yüzde 90'ını biz üstleniyoruz. Çok başlılığı önlemek için 'fuarlara katılım gibi işleri İZKA koordine etsin, kimlerin hangi fuara katılacağını belirlesin' dedik. Bunu da uyguluyoruz. Kendilerine müracaatlarını İZKA'ya yapmalarını öneririm" diye konuştu.

 
Alsancak, konteyner limanı olarak kalmalı

Alsancak Limanı'nın yolcu limanı olarak değerlendirilmesine ilişkin tartışmalara da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"Alsancak Limanı bu kentin hiçbir zaman vazgeçemeyeceği bir değerdir. Bizim Büyük Körfez Projesi'nde liman önemli bir yer tutar. TCDD ile birlikte yola çıkmamızın nedeni de budur. Bu İzmir'in Efes gibi, Milas gibi kara kenti olmaması için, fiziki müdahalelerle körfezin hayatını ve İzmir'in deniz kenti olma özelliğini sürdürme projesidir. ÇED raporu çıkar çıkmaz bu dünyanın en büyük çevre projesine adım atacağız. Belki de İzmir dünya tarihine körfezini kurtaran kent, dünyanın en büyük geri dönüşümünü gerçekleşen kent olarak geçecek. Çandarlı Limanı yapılabilir ama İzmir Limanı'nın yolu mutlaka derinleştirilmek zorundadır. Kruvaziyer limanı olarak düşünseniz bile burası büyük kruvaziyer gemiler için derinleştirilmek zorundadır. İzmir Limanı konteyner limanı olmaya devam etmelidir."

 
Stat konusunda Bakan'ı bekliyoruz

Yeni statlar konusuna da değinen Başkan Kocaoğlu, "20 gün önce Sayın Bakan'la oturup konuştuk. Neden nereye yapılması ve yapılmaması gerektiğini kentin geleceğinden sorumlu belediye başkanı olarak hepsini evraklar ve hava fotoğrafları ile izah ettik. Değerlendireceklerini söylediler. Birçok arkadaşımız eksik ve yanlış bilgiyle konuşuyor. Biz Bakan Bey'in ve bakanlık bürokrasisinin değerlendirmesini almadan bu konu hakkında konuşmayacağız" dedi.

 
Demirağ:"Aziz Başkan bizim için büyük şans"

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise 2004 yılındaki Büyükşehir Belediye Kanunu ile yerel hizmetler adına çok önemli değişiklikler yaşandığını belirterek, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu önderliğinde birçok önemli projeye imza atıyoruz. Ancak bugün temelini attığımız yatırım geleceğe yönelik en önemli projelerden birisidir. Büyükşehir Belediyesi yerelde kalkınmaya yönelik birçok proje gerçekleştiriyor. Bu kadar vizyon sahibi bir belediye başkanı ile çalışmamız bizim için büyük şans. Kendisine verdiği hizmetlerden dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 
Arıtma gün sayıyor

Çalışmaları başlayan 88 kilometre uzunluğundaki kanal şebekesi ve evsel atıkları arıtmaya pompalar vasıtasıyla iletecek 5 adet terfi merkezi, 20 milyon 830 bin liraya mal olacak ve 30 ayda tamamlanacak. Kanal imalatları sürerken arıtma tesisinin de yapımına başlanacak. Yaklaşık 2.5 yıllık bir sürenin ardından Yeni Foça, foseptikten kurtulacak ve evsel atıklar arıtmadan geçirilecek.

Cumhuriyet Mahallesi Korucak Mevkii’nde 26 bin metrekarelik alanda inşa edilecek ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, günde 10 bin metreküp evsel atık su arıtacak. Avrupa standartlarında inşa edilecek tesis azot ve fosfor giderimini sağlayacak. Koku giderim sistemi de yer alacağı tesiste, arıtılmış sular UV ile dezenfekte edilecek.