Başkan Kocaoğlu, "Vali'ye, bir ilçe belediyesinin istediği proje için ihaleye çıkıp parasını Büyükşehir bütçesinden kestirme yetkisi verildi. Öyleyse buyurun! Müracaat edin Vali'ye! Buyurun ve görün, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı o zaman nasıl bir tavır alacak, nasıl bir duruş sergileyecek! Haydi, hodri meydan!" diye konuştu.

Narlıdere, Bornova, Çiğli, Altındağ ve Selçuk’ta hizmete açtığı kültür merkezleri ile Alevi inanç ve kültürünün yaşatılmasında önemli bir adım atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gültepe Kültür Merkezi’nin temelini de törenle attı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da konuk olarak katıldığı törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Gültepeli hemşehrilerimizin burada ibadetlerini, gelenek göreneklerini huzur içinde gerçekleştirmelerini diliyorum" diye konuştu. Başkan Kocaoğlu, bütün ilçe belediyelerinden gelen ve cemevlerine ibadethane statüsü tanıyan meclis kararlarını, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nden oy birliği ile geçirdiklerini dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tüm halkın Nevruz Bayramı'nı da kutlayarak "Nevruz bahardır, uyanıştır, diriliştir. Nevruz töredir, kardeşliktir, coşkudur. Nevruz katılımcı bir şekilde Türkiye'nin her tarafında coşku ile kutlanırsa, ülkemize o zaman barış, kardeşlik getirecektir. Bahara, dirilişe hoş geldiniz"  diye konuştu.

 
"Her türlü baskıyı gördük, yılmadık"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun AKP'li bir ilçe belediyesinin davetlisi olarak geldiği İzmir'de kendisi ve Büyükşehir Belediyesi aleyhindeki ifadelerini yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:

"İzmir'e geliyor ve bizi ayrımcılıkla, eşit hizmet yapmamakla suçluyor. Kocaeli Belediye Başkanı ile birlikte 2004 yılından bu tarafa belediye başkanlığı yapıyoruz. Kendisi öyle bir hata yapmış ki, bu ne adaba sığıyor, ne edebe sığıyor, ne nezakete sığıyor. İzmir'e geliyor; bir ilçede park yapacakmış, çiçek dikecekmiş; bunun için Büyükşehir Belediye Başkanı'nı suçluyor. Biz 2008'de arsenik konusunda konuşan Melih Gökçek'i gördük. Biz İzmir'e 'gavur' diyen Başbakan'ı gördük. Biz her türlü baskıyı, zulmü, ayrımcılığı, yargılamayı gördük. Yılmadık, geri adım atmadık. Ama ayrımcılık da yapmadık. İnsana insan olduğu için baktık. Ne siyasi köken, ne mezhep, ne etnik köken ayırmadık. Bize oy vermeyebilirler ama bizim ayrım yapmadığımızı, bizim herkese eşit davrandığımızı, evrensel ahlak kurallarına uyduğumuzu hiçbir hemşehrimiz inkar edemez."

Haddini aşanlara..

Başkan Aziz Kocaoğlu, başka kentlerin belediye başkanlarının kente getirilerek, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yıpratılmaya çalışıldığının altını çizdi ve şöyle devam etti:

"AKP'li bir ilçe belediye başkanımız abisini çağırıyor, biri bizi Başbakana şikayet ediyor. Bunun altında şu var: İzmir'i CHP'nin elinden almak için Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yıpratılması lazım. Uygulanmak istenen bu. Mermere düşen damla gibi, yandaş basın ve belediye başkanlarıyla birlikte bizi yıpratmaya çalışıyorlar. Eğer bir adama attığın çamur ona yapışmıyor da, senin kafana geçiyorsa, o adam yıpranmaz. 'Biz' demiş. 'İzmit Körfezi'ni mavi bayraklarla donattık.' Oysa buraya geldiği gün basında yer alan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nün ortaya koyduğu İzmir Körfezi'nin 12 yıllık iyileşme süreci raporunu okumamış. Mavi bayraklı plajlara baktık. Tüm Kocaeli'de 2 tane var. İzmir'e baktık 43 tane var. Göreve geldiğim zaman Türkiye'nin en borçlu belediyesi Kocaeli'ydi. Ankara ikinci, İzmir ise üçüncü sıradaydı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin borcu sıfırlandı. Ne Hazine'ye, SGK'ya, ne üçüncü kişilere, hiçbir kuruma bir kuruş vadesi geçmiş borcumuz yoktur ve kredi notumuz dünyada en yüksek nottan sadece bir basamak aşağıda, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi'nin kredi notundan 9 basamak yüksektir. Kocaeli Belediyesi ise hala borç şampiyonu ve Türkiye'nin en borçlu belediyesi olmaya devam ediyor. Yani borç ödeme etiğinde eksiklik var. Türkiye'de hiçbir belediye başkanının değerlendirmeye alınmadığı 2014 yılında yılın başkanı değerlendirmesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ilk 10'a girdi. Ödülü veren uluslararası kuruluş diyor ki: 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, iyi ve dürüst yerel yönetimi sağladığı için, toplulukların ortak çıkarlarını gözettiği, din, dil, ırk ayrımı yapmadığı, yasalara saygı gösterdiği, kamu kaynaklarını halka yarar sağlayacak şekilde kullandığı, belediye başkanı konumunu kullanarak kendisine şahsi, mali çıkar sağlamadığı için, katılımcı yönetim ve demokrasi anlayışı için bu ödüle layık görülmüştür'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı haddini aşanlara, haddini bilmeyenlere, ayıp edenlere, abesle iştigal edenlere dersini en iyi şekilde verecektir ve vermeye devam edecektir.

Gelelim AKP'li ilçe belediye başkanlarına. İçlerinde iyi niyetli arkadaşlar da var. Ama içlerinde bu işi bir siyasi şova dönüştürmek, bir belediye başkanına yakışmayacak platforma çekmek isteyen belediye başkanlarımız da var. Belediye başkanı tarafsız ve adil olmak zorundadır. Belediye Başkanı, oradan buradan ağabey getirmeye kalkmamalıdır. Belediye başkanının şikayet etme, 'para yok, kaynak bulamıyorum' deme hakkı yoktur. Aynı önünüzdeki örnek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın 11 yıldır yaptığı gibi."

 
"Gizli bir amaç var, uyanık olmalıyız"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yürütülen yıpratma kampanyasının altında gizli amaçlar yattığını da vurguladı:

"Burada bir gizli amacı sizlere anlatmak istiyorum. Uyanık olmalıyız. 6360 Sayılı Yasa çıkarken Valilik bünyesinde bir kurul kuruldu. Eğer bu kurul (yani vali), uygun görürse, yani Vali'ye yukarından talimat gelirse, Vali'nin herhangi bir belediyenin, yani AKP'li bir belediyenin istediği proje için ihaleye çıkıp, parasını Büyükşehir Belediyesi bütçesinden kestirmeye yetkisi var. Bütün çabaları valilikle bu ilişkiye girip, acil olmayan, Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik plan çerçevesinde, zaman içinde yapacağı yatırımları ön plana çekmek. Bilinçli olarak bu yöntemi uyguluyorlar. Öyleyse buyurun! Valilik Konak'ta. Büyükşehir Belediyesi de Konak'ta. Müracaat edin Vali'ye! Buyurun ve görün, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı o zaman nasıl bir tavır alacak, nasıl bir duruş sergileyecek! Haydi, hodri meydan!"

İleri değil, katılımcı demokrasi gelecek

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, kendisinin yaptığı davet üzerine İzmir'den genel seçime katılma ve önseçime girme kararı nedeniyle de gurur duyduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Genel Başkanımız Türkiye'ye bir ders verdi. CHP'de önseçim dönemi başlamış, CHP Genel Başkanı önseçimle aday olmuştur. Artık bundan sonra önseçimleri her parti yapmak zorunda kalacak. Yani ileri demokrasi değil, katılımcı demokrasi gelecek. Yani birlik beraberlik gelecek."

Fuar İzmir'e davet

Başkan Kocaoğlu, konuşmasının sonunda tüm vatandaşları 25 Mart'ta yapılacak Fuar İzmir'in açılış törenine davet etti:

"Dünyada eşi benzeri olmayan bir yöntemle yaptığımız, Türkiye'nin en büyük ve en nitelikli fuar kompleksini toplamda 900 milyon–1 milyar TL arasında yatırımla tamamlayarak kentin kalkınmasına katkıda bulunacaktır. 25 Mart Çarşamba günü hepinizi fuarımızın açılışını onurlandırmaya bekliyorum."


"Burası bir cemevidir"

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise "Burada temeli atılan kültür merkezi bir cemevi. Maalesef Türkiye'de tek tip bir uygulamaya maruz kalıyoruz. Ama bunu aşmak için de ciddi mücadeleler veriyoruz. Biz meclis grubumuzda cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğuna dair bir karar aldık. Her türlü inancın özgürce yaşanması için gereken ortamı yaratmaya kararlıyız" diye konuştu

Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na emeklerinden dolayı bütün Aleviler adına teşekkür ediyorum.

 
Tüp geçit ile birleşecek

Gültepe 2572 Sokak ile 2579 Sokak kesişiminde bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne ait 630 metrekarelik alanda inşa edilecek kültür merkezi; sosyal tesis ve idare olmak üzere 2 bloktan oluşuyor ve bu bloklar tüp geçit ile birleştirilecek. Zemin ve 1. kattan oluşan merkezde toplantı salonu, eğitim odası ve kütüphane bulunacak.  Girişler 2579/1 Sokak’tan yapılacak ve burada bir iç bahçe oluşturulacak. 1 milyon 836 bin TL mal olacak kültür merkezi 180 günde tamamlanacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugüne dek Narlıdere, Bornova, Çiğli, Altındağ ve Selçuk kültür merkezlerini tamamlayarak hizmete açtı. Seferihisar Kültür Merkezi’nin yapımı devam ediyor. Aliağa Kültür Merkezi ise proje aşamasında.