EXPO temasları için gittiği yurt dışı gezisinden dün sabaha karşı dönen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ayağının tozuyla çiçek alım sözleşmesini imzalamak üzere Bademler Köyü’ne geldi. 1 milyon liralık imza töreni öncesinde köylüler, Başkan Kocaoğlu’nu sevgi gösterileriyle karşıladı.  Yol yorgunluğunu köylülerin içten sevgisi ve kadınların balkonlarından attığı çiçeklerle çok çabuk atan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, törende yaptığı konuşmada, “Okul sütü” projesinden sonra üretici kooperatifleriyle yaptıkları bu alımların da Hükümet’e örnek olması dileğinde bulundu.

 
İlk köy tiyatrosu “Deliler”i oynadı

Bademler Köyü Tiyatrosu bahçesinde düzenlenen “Yazlık-Kışlık Mevsimlik Çiçek ve Sardunya" alım sözleşmesi imza töreni öncesinde, 80 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin ilk köy tiyatrosu olan Bademler Köyü Tiyatrosu, Turgut Özakman’ın “Deliler” adlı oyunundan kısa bir skeç sundu.

Oyunun ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımın ve kırsalın kalkınması için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini hatırlatarak, “Eğer bu çabayı göstermezsek, diğer belediyelerden farkımız kalmaz. Ama biz bir felsefenin insanıyız. Türkiye’nin kuruluş felsefesinin insanıyız, neferiyiz. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyen ulu önderimizin bayrağını taşıyan bir felsefenin neferiyiz.  Her zaman emeğin yanında olacağız” dedi.

Üreticiye çağrı: Birlik olun

Bir dönem kooperatifler ve birliklerin belli grupları tarafından yok edilmeye çalışıldığını hatırlatan Kocaoğlu, anlaşmalı üretimle üreticiyi desteklediklerini belirterek “Yaptığımız işler ortada. Mesela başlattığımız Okul Sütü Projesi merkezi hükümet tarafından örnek alınıp tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılarak çığır açtı. Merkezi hükümet yapıyor diye biz kenara çekilmedik. Şu anda 80 binin üzerinde 0-5 yaşı çocuğumuzun evine hafta 2 litre süt bırakıyoruz. Anlaşmalı üretimle organik tarımın desteklenmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Üreticiye pazarda rekabet güçlerini arttırmaları için birleşme tavsiyesinde bulunan Başkan Aziz Kocağolu şöyle devam etti:

"Bizim miras hukukumuza göre her yeni kuşakta, arazilerimiz çocuk sayısına bölünüyor. Bölüne bölüne şu anda ülkenin yüzde 30'undan fazlası kardeşlerin tarlaları arasındaki sınırda kayboluyor. Ekilemez, üretim yapılamaz hale geliyor. Bu gerçeği göz önüne alarak üretimde pazarda güçlü olmak için küçük üreticilerimiz kooperatiflerle örgütlenerek pazara güçlü girmek zorundadır. Kooperatifçilik böyle bir zorunlulukla doğmuştur ve gelişmek zorundadır. Dünyada tarımla uğraşan ülkelerin büyük çoğunluğunda üretilen ürünler kooperatifler kanalıyla pazarlanıp satılıyor. Çiftçinin, kırsalın sıkıntılarını ancak kooperatiflerle aşabiliriz. O yüzden teşvik ediyoruz. Kırsalın kalkınması için yeni bağlanan ilçelerde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kalkınma politikamızın ülkemize örnek olmasını istiyoruz."

Başkan “köylünün güvencesi” oldu


Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever de, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun 3 yıl önce çıktığı yolda iradeyle ve taviz vermeden devam ettiğini ifade ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırsalda kalkınma politikası, tüm Türkiye'ye örnek olacak bir politikadır. Çok zor günler geçiren kooperatifimizin bugün bunları yapıyor olması büyük onur veriyor” dedi.

Köylülerin verdiği destek nedeniyle Başkan Kocaoğlu’nu “köylünün güvencesi” olarak gördüğünü belirten Bademler Köyü Muhtarı Mehmet Uysal ise hem çiçek alım sözleşmesi hem de Diyarbakır'a yapılacak geziye Bademler Köyü Tiyatrosu'nun götürülmesinden dolayı teşekkür etti.

 
63 milyon liralık destek

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 1 milyon liralık “Yazlık-Kışlık Mevsimlik Çiçek ve Sardunya” alım sözleşmesini Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sever ile birlikte imzaladı. Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Muhittin Akbulut da sözleşmeye “şahit” olarak imza koydu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden 2010 – 2012 yılları arasında 1 milyon 717 bin TL tutarla bitki alımı gerçekleştirdi. 2013 yılı içerisinde 50.000 adet sardunya, 570.000 adeti yazlık, 500.000 adeti kışlık olmak üzere toplam; 1.500.000 adet mevsimlik çiçek alımı planlanlanıyor. Alımı yapılacak olan çalı, mevsimlik çiçek ve soğanlı bitkiler için toplam  1 milyon lira ödenmesi öngörülüyor. Yeni imzalanan sözleşmeyle birlikte, son 3 yılda Bademler Köyü’nden 2 milyon 717 bin TL tutarla 5 milyon adet bitki alımı yapılmış olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2007 yılından bu yana yaklaşık 20 milyon TL bedelle 28 milyon 258 bin adet ağaç, ağaççık, mevsimlik çiçek, çalı grubu alımı yaptı.  Yoğurt, süt, zeytinyağı gibi alımlar için 2008 yılından bu yana üreticilere 43 milyon liranın üzerinde ödeme yapıldı.. Büyükşehir’in son 5 yıl içindeki toplam kooperatif alımları ise  63 milyon lirayı aştı.