Adem Sarıkaya- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Basketbol Adamları Derneği'nin düzenlediği ödül töreni öncesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın haftasonu yönetimi hakkında getirdiği eleştirilere cevap verdi. Bakan Binali Yıldırım'ın cumartesi günkü konuşmasının bir bölümünü incelediğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu Konak Tüneli'ne karşı çıktıklarını iddiasının gerçek olmadığını ifade ederek yasal şartların uygun olduğu her türlü onayı verdiklerini ve zemin etütleri kurul görüşleri alındığında hemen planlara işlediklerini söyledi. Geçtiğimiz dönemde UKOME'den (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) geçiş planları olmadığı için projeyle ilgili sıkıntılar bulunduğuna değinen Başkan Kocaoğlu planların UKOME'den geçtiğini dile getirdi. Konak tünelini engellemek gibi hiç bir girişimlerinin olmadığını ve başından beri de tüneli ulaştırma bakanlığı ve ya hükümet yapmak isterse de yanlarında duracaklarını bildirdiklerini dikkat çeken Başkan Kocaoğlu dedik "Bir engelleme söz konusu değil. Belki Bakan Bey'e yanlış bilgi vermişler"diye konuştu.

"Bakan hepsini biliyor"

Konuşmasında Buca Tramvayı konusuna da değinen Başkan Kocaoğlu, Buca Tramvayı'nın nostalji tramvayı olmadığını açıkladı. Buca tramvayını bakanlığın yapmak istediğini ve kendilerinin de olumlu görüş belirttiğini söyleyen Başkan Kocaoğlu "Nostalji tramvayı benim bildiğim Beyoğlu'nda var. Başka yerde var mı bilmiyorum. Biz böyle tramvay yapmıyoruz. Ben Buca Tramvayı'ndan konuşmuyorum. Benim konuştuğum Konak ve Karşıyaka tramvaylarının DPT'nin (Devlet Planlama Teşkilatı) vereceği onayı. Buca Tramvayı'yla ilgisi yok. Binali Bey de çok iyi biliyor ki, DPT'den onay almak için iki senedir beraber uğraşıyoruz. En çok bildiği ve benim de en çok kendisine bahsettiğim konulardan bir tanesi bu. Gizli kapaklı bir şey yok. Ayrıca biz yedi istasyonlu bir metroya başladık, dört istasyonunu bitirdik. Menderes'e başladık 30 istasyonu, 25 tane araç üst geçidini, 60 küsur tane yaya üst geçidini ve buna benzer birsürü şeyi bitirdik. Çalışmalar devam ediyor. İki tane bakım atölyesi yaptık. Bakan hepsini biliyor" dedi.

"Fizik kuralı. Ne yaparsanız yapın..."

   
Yağmur sularının caddelerde birikmesine de değinen Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. " İzmir gibi deniz kıyısındaki bir kentte denizin şişmesiyle beraber Kordon gibi yerlere alttan su basar. Bu bir fizik kuralı. Ne yaparsanız yapın geri tepecek. Çaresi hattı toplayıp suyu yukardan basmak. Doldur boşalt yapmaktır. Bunu iki yerde uyguladık. Hem Yeni Mahalle Mersinli de, hem de Karşıyaka da uyguladık. Oralar daha sıkıntılı yerlerdi. Bu tür projelerle ancak bu olabilir. İzmir'deki yağmur sularından mutlaka evlerin su bastığı sıkıntılı yerler oldu ama bizim kentimizde diğer büyük kentlerde çekilen fotoğraf on senedir çekilmedi. Büyük kentlerde yaşanan su baskını sıkıntısı bizde yaşanmadı. Bunu herkes biliyor. Şimdi ben de belediyeden bakıyorum, bardaktan boşanırcasına yağmur yağarken arabalar geçtiğinde su oluyor.Deniz kıyısındayız, ne yapacağız o suyu? Ama yarım saat sonra su gidiyor. Venediğe benzeten benim meslektaşım bugün gazetede okudum kendisini tanımlamış."

"Hükümeti yarışa soktuk"


Kendilerinin Hükümet'in yaptığı açılış törenlerine katılmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Başkan Kocaoğlu programları olmadığında bakanların bütün programlarına katılıldıklarını belirterek, "Hizmeti kıskanmıyoruz, yapılsın diye uğraşıyoruz. 2011 seçimlerine kadar hizmet yönünden AKP İzmir'e nasıl baktı, daha sonra nasıl baktı?" diye sordu. Konuşmasının devamında, Hükümeti kendileriyle bir yarışa soktuklarını ve İzmir'e hizmet gelmeye başladığına dikkat çeken Başkan Kocaoğlu "Ama bu yeterli değil. Bu sene de bizim yaptığımız yatırımlar maalesef üzülerek söylüyorum hükümetin yaptığı yatırımlardan çok daha fazla. Halbuki bizim yatırımlarımızın hükümetin yaptığı yatırımlarla kıyaslanmaması gerekir" diye sözlerine ekledi.