Aziz Kocaoğlu, bu unvanı alan ilk Türk belediye başkanı oldu. City Mayors Foundation’ın listesinde Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris gibi isimler yer almıştı.

Merkezi Londra’da bulunan “City Mayors Foundation” (Belediye Başkanları Kurumu), İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu Aralık’ta “Ayın Başkanı” seçti. Belediye başkanları ve belediyelerin projeleri üzerine yapılan değerlendirmede Aralık ayının “Belediye Başkanı” seçilen Aziz Kocaoğlu, bu unvanı alan ilk Türk belediye başkanı oldu.

City Mayors’un yayın organı olan http://www.citymayors.com adresinde Brian Baker imzasıyla kaleme alınan yazıda, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun göreve gelme süreci, 2009 seçimleri, Başkan Kocaoğlu’nun hayata geçirdiği projeler ve İzmir kenti üzerine çeşitli bilgilere yer verildi. Yazıda, “Raylı sistemin genişletilmesi ve atık yönetimindeki iyileştirmeler, Başkan Kocaoğlu’nun altyapı üzerindeki vurgusunun örnekleri. Başkan’ın belirttiği gibi, ‘kalıcı altyapısal çözümlerle kentteki problemlere eğilmek, yüzeysel düzeltmeler yapmaktan daha iyi’. İzmir kenti, Türkiye’deki en yüksek atık su kapasitesine sahip” denildi.

Brian Baker’ın makalesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2 kez “polis operasyonu”na uğradığı ve Başkan Kocaoğlu’nun 33 ayrı suçtan 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı bilgilerine de yer verilerek, “Devam eden soruşturma ve incelemelere rağmen herhangi bir ihlal ya da suç ortaya çıkmadı. Belediye başkanı tüm suçlamaları reddetti ve tüm olumsuz propagandalara rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kredi notunu yükselttiğini ve ülkenin en yüksek kredi notuna sahip kuruluşları arasına girdiğini belirtti” ifadelerine yer verildi.

 
Çevre yatırımları ön planda

Brookings Enstitüsü’nün 2011 yılının ekonomik değerlendirmelerine göre İzmir’i, dünya metropolleri arasında “Ekonomik Performans Sıralaması” listesinde 4. sıraya yerleştirdiğini anlatan yazı şöyle devam ediyor:

“Bu değerlendirme, metropol kentler arasında uluslararası bir değerlendirme ve şehrin ulaştığı en yüksek derecelendirme notu. Geçtiğimiz dönem içinde hem gelir hem de istihdam oranlarında gerçekleşen yüzde 5’lik artış, yüksek kredi notuna yardımcı etmenler arasında. Söz konusu durum, küresel durgunluğun yaşandığı böylesi bir dönemde, dünya çapındaki en güçlü performanslardan birisi. İzmir’de 11 yüksek eğitim kurumu var ve bu da metropol  alanda iyi eğitimli bir nüfus oluşmasına faydası olmuş.”

İzmir’in çevresel yatırımlarına da yer verilen yazıda, “Ekonomik performansın yanında kentin yüksek yaşam standartı ve daha geniş yatırımcı kitlelerini çekmesi de önem arz ediyor. Ayrıca Başkan, büyük çevresel iyileştirme çalışmaları içinde. Bunlardan birisi ‘Büyük Körfez’ projesi.Proje, İzmir Körfezi’ni temizleyerek tekrar yüzülebilir hale gelmesini ve vatandaşların, mimar ve uzmanların görüşlerini alıp kıyıların yeniden düzenlenmesini içeriyor. Başkan Kocoağlu’nun farklı, çekici ve başarılı kıyı şeridi yaratılmasında gösterdiği liderlik, liman bölgesi ve çevresi için bir kentsel tasarım yarışması açan rahmetli Başkan Ahmet Piriştina’nın çalışmalarının devam ettirilmesinin bir örneği” denildi.

 
İnançlara saygılı bireyler yetiştirmek

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun 2009 yerel seçimlerinde yüzde 57 oy ile başkanlığa tekrar seçildiğinin hatırlatıldığı yazıda,  İzmir’in antik Smyrna kentine ev sahipliği yaptığı ifade edildi. Yazıda, “Aziz Kocaoğlu’nun liderliği altında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Arkeoloji Müzesi, yaptıkları yardımlar ve desteklerle antik dünyaya sahip çıkıyor. Eski Smyrna’da araştırmalar 1997’den beri, Yeni Smyrna’da, yani bugünkü Kadifekale alanında ise 2002 yılından bu yana sürüyor” denildi.

Başkan Kocaoğlu’nun özellikle iç göçten kaynaklanan sorunları çözmek için büyük sosyal projeleri hayata geçirdiğinden söz eden yazı şöyle devam ediyor:

“Göç eden aileler ve çocuklarının çoğu, kırsal yaşam tarzlarını korumuş, şehir yaşamından farklı yaşayarak, eğitim fırsatlarından yararlanma konusunda dezavantajlı durumdaydılar. Başkan, bu kökleşmiş sorunları çözmek için harekete geçerek Kardeş Aile, Abla-Ağabey- Kardeş, Gençler ve Yaşlılar Elele  projelerinin altyapısını oluşturdu. Göçle gelen ailelerin iyi eğitim almış kentli ailelerle zaman geçirmesini içeren projeler 2006 yılında başladı. Amaç kültürel, sosyal, sportif çeşitli aktiviteler ile genç kardeşlerin kendine güvenli, başka fikirlere ve inançlara saygılı, yargılamayan, ayrımcılık yapmayan bireyler olarak yetişmelerini sağlamak.”

Yüzeysel değil kalıcı çözümler

City Mayors Foundation’ın yayın organında yer alan yazıda, “2004’te göreve geldiğinden bu yana, Başkan Kocaoğlu, açık tarzı ve belediyedeki doğru mali yönetimiyle gözlemcileri ve vatandaşları etkiledi” ifadelerinden sonra şöyle devam ediliyor:

“Hazine’ye olan borç yükü temizlendi ve kentin uluslararası kredi kuruluşlarından aldığı not yükseldi. Haziran 2012’de kredi kuruluşu Moodys, Büyükşehir Belediyesi’nin notunu iki puan artırarak A1’e yükseltti ve bunun uzun vadeli etkin mali yönetim ile gerçekleştiğini belirtti. Moodys, aynı zamanda, sermaye harcamalarının yükselmesine karşılık, borçların artmasının beklenmediğini belirtti. Bunun bir nedeni şehirdeki metro ağının genişletilmesi. Bornova’dan Evka’ya giden hat, 2012 yılında açıldı. Batı’ya giden 5.4 km’lik Üçyol- Fahrettin Altay hattı yapım aşamasında. Metro sisteminin genişletilmesi ve atık yönetimindeki iyileştirmeler Başkan Kocaoğlu’nun altyapı üzerindeki vurgusunun örnekleri. Başkan’ın belirttiği gibi, ‘kalıcı altyapısal çözümlerle kentteki problemlere eğilmek, yüzeysel düzeltmeler yapmaktan daha iyi. İzmir kenti, Türkiye’deki en yüksek atık su kapasitesine sahip ve bu sular, Avrupa Birliği standartlarını karşılayan tesislerde işleniyor”.

 
City Mayors Foundation

City Mayors Foundation (Belediye Başkanları Kurumu), 2003 yılında Londra’da kurulmuş, ticari olmayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş.  Kentlerin ve bireylerin; ekonominin mihenk taşı olduğunu düşünen kurum, kentler arasında uyumlu ve üretken ekonomik ilişkileri geliştirmeyi hedefliyor. “City Mayors Foundation” her ay bir belediye başkanının projelerini ve çalışmalarını sitesinde tanıtıyor. Kurum sitesinde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu bir ay süreyle “Ayın Belediye Başkanı” olarak tanıtacak ve ziyaretçilerini Başkan’ın kente kazanımları konusunda bilgilendirecek. 

Aziz Kocaoğlu, ‘City Mayors Foundation’ tarafından ayın belediye başkanı olarak seçilen ilk Türk Belediye Başkanı olma özelliğini taşıyor.  Daha önce bu listede Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris gibi isimler yer almıştı.