İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından, “İklim Değişikliğinin Kıyı Kentlerine Etkileri” konulu “Uluslararası Su Sempozyumu” düzenlendi. Kültürpark İzmir Sanat’ta gerçekleştirilen sempozyuma akademisyenler, yerel yöneticiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yurt içinden ve yurtdışından konuyla ilgili uzmanlar katıldı.

Doğanın uyarılarını dikkate almalıyız

Açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Küresel ısınma bir olgu ve doğanın bize yaptığı uyarıları acilen dikkate almamız gerekiyor. Bunu da aklı ve bilimi, yeni gelişmeleri-araştırmaları dikkate alarak yapabiliriz” dedi. Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, "Küresel ısınmada sürdürülebilirlikten öte mutlaka iyileştirme, düzeltme, tamir etme, geriye çevirme, geri kazanma gibi kavramları gündeme almalıyız. Maalesef tüm dünya doğayı, suyu, havayı alabildiğine vahşi bir şekilde kullandı. Bunun zararlarını görmeye başladık ve bugün son derece önemli bir konu olarak dünya gündemine geldi. Konumundan dolayı İzmir bir çukurdur ve küresel ısınma bizi bu yüzden daha da çok ilgilendiriyor. Biz de tarım ve su politikaları başta olmak üzere birçok önlem almaya çalışıyoruz" diye konuştu.

 
“Yüzülebilir Körfez” hedefine ulaşacağız

Hedeflerinin “Yüzülebilir Körfez” olduğunu söyleyerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Körfez’de sığlaşmanın en fazla olduğu Ragıp Paşa Dalyanı civarına sirkülasyon kanalı açmak için ÇED raporu beklediklerini söyledi. Farklı bakanlıkların onayı gerektiğinden ÇED sürecinin uzadığını belirten Başkan Kocaoğlu, şu süreçte Ragıp Paşa Dalyanı’nın duvarlarının yıkılması ve derinleştirilmesi çalışmaları ile dere ağızlarının derinleştirilmesi çalışmalarını yürüttüklerini sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Hedef, su sirkülasyonunu sağlayarak Körfez’in sürdürülebilirliğini sağlamak ve yaşama döndürerek hem canlıların korunmasını hem de suyun oksijeninin artırılmasını gerçekleştirmek. Siyasetçiler mutlaka bir slogan bulur çalışmalarında, biz de ‘Yüzülebilir Körfez’ hedefine mutlaka ulaşmak istiyoruz”  dedi.

 
“Mavişehir ve Mersinli modelini yaygınlaştıracağız”

Başkan Aziz Kocaoğlu, Mavişehir ve Mersinli’de hayata geçirdikleri uygulamalara da değinerek şöyle konuştu:

“Biz, ciddi anlamda mücadele etmek zorundayız. Mavişehir’de, Mersinli’de her yağmurda su baskınları oluyordu. Biz buralara pompalar yaparak, suları toplayarak, güçlü pompalarla deniz seviyesinin üzerinden suyun tahliye edilmesiyle ilgili yöntem geliştirdik, çok da başarılı oldu. Giderek bunları artıracağız. 16 deremiz var bizim. Derelerin kenarlarının yükseltilmesi, belki de Karşıyaka’da olduğu gibi denize set yapılması gibi çalışmalar var. Ama denizin yükselmesiyle nereye kadar mücadele edebiliriz, tedbir alabiliriz bu bizim için de meçhul. Ama biteviye çalışmamız, uğraşmamız ve bilim insanları ne diyorsa imkan dahilinde olanları yapmamız gerekiyor. Kürsel ısınmada mümkün olduğu kadar su kaynaklarını, suları baraj ve göletlerle karada tutarak onları kullanarak, ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırarak birçok konuda dönüşümü ve geri kazanımı sağlamaya çalışarak sürdürmemiz gerekiyor”.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan sempozyumun giriş bölümünde “İklim Değişikliği Senaryoları” ele alındı. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes “Türkiye İçin İklim Senaryoları”, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “İklim Risk Yönetimi”, Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarantis Sofianos “İklim Değişikliğinin Akdeniz Üzerine Etkileri”, Venedik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Jacopo Chıggıato “Değişen İklim ile Venedik’te Yaşanan Ani Su Baskınları” konularında birer tebliğ sundu.

 
Atina Üniversitesi’nden İzmir’e övgü

Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sarantis Sofianos, küresel ısınma konusuna yaklaşımından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu tebrik etti. Sofianos, "Başkanın kendisinin vizyonu açısından ve bir plana sahip olması açısından böyle bir belediye başkanı görmek çok nadirdir. İklim değişikliğinin farkındasınız, önlem alıyorsunuz. Avrupa’da belediye başkanları genelde bunu gözden kaçırır. Bu şekilde hareket ederek, iklim değişikliği ile ilgili sorunların çözülmesi konusunda İzmir'e çok yardımcı olacaksınız" dedi.

Sempozyum Moderatörü Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, iklim değişikliği hususuna global bakılması gerektiğini söyleyerek, "İzmir'de bir şeyi anlamak için tüm Akdeniz'e ve Ege'deki değişikliklere bakmak lazım. Geçtiğimiz günlerde İzmir'de yaşanan sel, tüm Akdeniz'deki değişimden geliyor" dedi.

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüzhet Dalfes “Türkiye İçin İklim Senaryoları”, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “İklim Risk Yönetimi” konulu konuşmalarında iklim değişikliklerine bütüncül bakılmasının önemine değindi. Tarım alanları ve su alanlarının korunmasının önemine değinen akademisyenler, "Kanal İstanbul" gibi çalışmaların kentler ve iklim değişikliği açısından zararlı olduğunu vurguladılar. Su havzalarına bina yapılmaması gerektiğini vurgulayan konuşmacılar, yol açılacakken ya da bina yapılacakken bile ilerisinin düşünülerek yapılması gerektiğini söylediler.