Aziz Kocaoğlu, Ege TV'de Söz Meclisten İçeri programında gazeteciler Gönül Soyoğul, Nedim Atilla ve Ümit Yaldız'ın sorularını yanıtladı. Yerel seçimlerde yeniden adaylığıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD'de, “Aziz Kocaoğlu, istediği sürece kendisiyle yola devam edeceğiz” sözleri üzerine değerlendirme yapan Kocaoğlu “Her dönemin kendine göre koşulları var. Siz bunu okumak, buna göre hareket etmek zorundasınız. Geçen seçime 6 ay kala adaylığımızı açıkladık. Genel Başkanımız da adaylığımıza onay verdikten sonra İzmirlilerin de teveccühü ile yüzde 56 oyla seçildik. 30 ilçenin de 28'inde CHP iktidar oldu. Ancak, bu dönem koşullar biraz daha farklı. On senedir belediye başkanısınız ve yaşınız da varsa, yoğurdu üfleyerek yemeniz gerekiyor. Koşullara göre hareket etmek, an ve an süreci izlemek, hata yapmamak benim için ön koşuldur. Benim için CHP önemli. CHP gibi 90 yıllık bir çınarın bir numaralı kamu koltuğunda 10 yıl oturmuşum. İlla üçüncü dönem başkanlık yapacağım diye, ne partimi ne de Genel Başkan'ımı sıkıntıya sokamam. Belki benden daha iyi oy alabilecek bir arkadaşım var... Gerekirse görevi ona seve seve teslim etmek zorundayım. Partili olmak, kent ve ülke sevgisine sahip olmak da budur. Benden daha fazla oy olan varsa bu alçakgönüllülüğü gösterebilmeliyim. 7 Şubat'a kadar zaman var. 2 aydan fazla zamanımız var. Niye hem kendimi, hem de partimi bağlayayım?” dedi.

Kocaoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle ilgili sözlerine teşekkür etti. Kılıçdaroğlu'nun çok büyük teveccühte bulunduğunu belirten Kocaoğlu, “İstanbul ve Ankara'da da adaylarımız açıklanmadı. Ak Parti açıklamaya başladı. Genel Başkanımız yurt dışı dönüşünde bu yöndeki çalışmalarını tamamlayıp adaylarımızı açıklamaya başlayacaktır. Bizim hiçbir problemimiz yok. Genel Merkez ya da Genel Başkan “397 yılla yargılanan adamı aday yapsak ya da yapmasak” gibi bir zorunluluk ve ahde vefa hassasiyetinde olsun istemiyorum. Ben de süreci izleyip bakayım, ona göre doğru kararı vereyim. Aday olmamam gerekirse, ben de olmayacağım derim. Genel başkan da aday yapmazsa alınmam, gocunmam. ‘O kadar şeyi göze aldı, bizim için yargılanıyor’ diye mecburiyete sokmak istemem. Diğer yandan rakibin elini göreyim diye bir durum da var” dedi.

YEDİ CHP MİLLETVEKİLİNİN HAREKETİNİ YORUMLADI

Aziz Kocaoğlu, yerel seçimlerde Ak Parti'nin adayının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım olması durumunda, ona göre davranacaklarını belirterek “Binali Bey aday olursa, ona göre davranacağız. Binali Bey ile değil de, başkası ile yarışmak söz konusu olursa bundan da keyif alırım. Arkadaşların hepsine saygı duyuyorum ama adaylar netleştikten sonra konuşmakta fayda var” dedi. CHP'li yedi milletvekilinin Genel Merkez'e giderek Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi de yorumlayan Başkan Kocaoğlu, bir önceki seçimdede benzer gelişmelerin yaşandığına dikkat çekti Kocaoğlu “Siyaset dikenli bir yol. Düşe kalka gidiyorsunuz. Zaman zaman bu tür şeyler ile karşılaşıyorsunuz. Ben hiçbir arkadaşıma kin tutmam. Eleştiriye açığım. Kimsenin de işi gücü ile uğraşmam, dedikodular ile uğraşmam. Hiçbir şekilde şikayetim de yok. Çalışarak yolumuza devam ediyoruz. Arkadaşların düşüncelerine saygı duyuyorum. Demokratik haklarını kullanıyorlar. Genel başkanın açıklamasına da bir şey diyemem. Elbette milletvekilleri de büyükşehir adayı olabilir. Ama ben milletvekiliysem, kulvarım buysa, yoluma burada devam ederim. Mizacım belediye başkanlığı ise, bunu yerine getiririm. Benim hiçbir zaman milletvekilliği gibi bir hedefim olmadı. Aklımdan da parlamenterlik geçirmedim. Belediye başkanlığı yapacak başka hiçbir kimse mi yok? Aday olacak sadece 8-10 milletvekili mi var bu ülkede? AK Parti için de aynı şey geçerli. Parlamenter parlamenterliğini yapacak. 2015'in Haziran ayında kadar bu millet size oy vermiş, görev vermiş orada kalacaksınız. Bu millet bana 30 Mart'a kadar görev vermiş, ben de orada kalacağım” dedi.

Kendisinin ilçelerde belediye başkanlığı için yarışacak adayları belirleyeceği yönündeki iddialara da yanıt veren Aziz Kocaoğlu, “Genel merkezde ilçeler her zaman konuşulur. Siz konuşmasanız da Genel Başkan sorar, bilgilenmek ister. Bunlar her zaman konuşuluyor ama sonra kararı veren Genel başkandır. Son görüşmemizde devlet memurlarımızın istifaları söz konusuydu, onu konuştuk. Bir de İl Başkanımızın durumunu konuştuk. Bu yönde iddialar ortaya atan arkadaşlar Genel Merkez'in aday belirleme sürecinde nasıl hareket ettiğini bilen arkadaşlar değiller. Geçen seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sadece bir ilçe için konuştum. Bunu bilen bilir. Böyle bir konu hakkında ‘Bu sefer Aziz Kocaoğlu karar verecek’ diye bir şey yok. ‘Şunu, şunu, şunu istemiyor’ diyorlar” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile ilgili söylemlere de ilginç örneklerle yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Cevat Bey ile 10 senedir, diğer arkadaşlar ile beş senedir çalışıyoruz. Elbette fikir ayrılığına düştüğümüz, projelerini gerçekleştiremediğimiz olmuştur. Ben çocuğumun bile her dediğini yapamıyorum. İlçe belediye başkanınkini nasıl yapayım? Bunlar süreci manipüle etmek için yapılan şeyler. Bir kere bu benim haddim değil. Hiçbir genel başkan bunu kabul etmez. İnatlaşma diye bir şey olmaz. Hele günümüzde, 15 gün sonra bile koşullar değişiyor. Bu hassas bir konu. Onun mesuliyetini de kimse üstlenemez. Bir işyerinin mesuliyetini nasıl patron üstleniyorsa, Genel Başkan da bunun sorumluluğunu üstlenen kişidir. En sonunda, en doğru kararı o verir. Biz sadece fikrimizi söyleriz. Kiminle o ilçeyi kazanacağımızı söyleriz” dedi.

“METRODA SONA GELDİK”

Kocaoğlu, metro inşaatının da seçime kadar biteceğini söyledi. Metro'da sona geldiklerini belirten Kocaoğlu, “Poligon'da o en zor yeri de Perşembe günü aşarak, tamamen öbür tarafa geçiyoruz. Işık görünüyor. Diğer yerlerde problem yok. Geriye hatların döşenmesi kaldı. Seçime yetişir. Seçime metroyu görürüz. Ben göreve geldiğimde 70 bin yolcu taşıyan metro bugün 250 bin yolcu taşıyor. İZBAN yok denecek kadar az yolcu taşırken, bugün 250 bin yolcuya ulaştı. 80 bin yolcudan 6 misline ulaştık. Biz şu anda toplu taşımada 1,5 milyon yolcuya ulaştık. Tramvay ile ilgili sevindirici gelişmeler de var. Tramvayın güzergahı ile ilgili tekrar bir mutabakat sağlayacağız. Geçtiği yerdeki vatandaşlardan da görüş alıyoruz. Diğer yandan kredi onayı süreci tamamlandı. Fahrettin Altay yeniden düzenlenecek” dedi.