Başkan Aziz Kocaoğlu, seçimlerde koydukları en az yüzde 60 oy hedefine karşılık veren AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın, 'Onun hedefini biz yakalayamayız bize yüzde 50 yeter. İkisini toplasak yüzde 110 olur. O da fazla geliyor. Birinden biri fedakarlık yapacak. Onun biraz daha cömert olması lazım. Yüzde 56 verdi ona, ne geri verdiğini İzmirlinin sorması lazım. Yüzde 56'nın hesabını verecektir İzmirlilere herhalde” sözlerine yanıt verdi.

EVE GİT DERLERSE EVE, BELEDİYEYE GİT DERLERSE BELEDİYEYE GİDECEĞİZ

Kocaoğlu, “Sandıklar biliyorsunuz daha önce açılmıyor. 30 Mart akşamı açıldığı zaman herkesin yüzde 10 20 50 mi alıyor. Matematiği bilen herkes artı bir aldığı zaman kazanacağını biliyor. Biz ipotek koymuyoruz. 4 milyon seçmen oy kullanacak. Milletimiz neylerse güzel eyler. Aday oluyoruz kendimizi milletimize teslim ediyoruz. Ne derlerse o. Eve git derlerse eve belediyeye git derlerse belediyeye gideceğiz” dedi.

NARLIDERE TRAMVAY PROJESİNİ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA VERDİK, TINAZTEPE'Yİ 'BİZ YAPACAĞIZ' DİYE VERMEDİLER

Verdikleri 3 projeden birinin onaylanmasına tepki gösteren AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın “Olmayan metronun kararı çıkmaz ki. Proje yok. Projesi olmayan bir metronun hattının yatırıma alınması düşünülemez. Bizden talep yapıldığında gördük ki proje yok. Varsa da bize vermediler. Yapabilir. Önünde duran yok. Yapsın” açıklamalarını da değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Narlıdere ile ilgili tramvay projesini Ulaştırma Bakanlığı’na verdiklerini, Tınaztepe tramvay projesi ile ilgili proje hazırlama aşamasındayken eski demiryolu hattını TCDD’den istediklerini, ancak olumsuz yanıt alınca Tınaztepe hattını projeden çıkardıklarını söyledi.


ELİMİZDE İKİ YERİN PROJESİ VARDI

Kocaoğlu, “Hiçbir belediye başkanın adayımızla polemiğe girmek istemiyoruz. Elimizde iki yerin projesi vardı. Narlıdere verildi. Halkapınar'ın projesi vardı. Tınaztepe’yi biz istedik, projelerini de çizdiriyorduk. İhalesine de çıkmıştık. Biz yapacağız deyince durdurduk. Buca’daki eski demiryolu hattını Devlet Demiryolları’ndan talep ettik, biz buraya tramvay yapacağız, Tınaztepe ile birleştireceğiz diye. Onlar vermeyince biz güzergahı değiştirerek proje ihalesine çıktık. Burayı biz yapalım dediler, biz de hay hay dedik. O zaman projenin içinde bunu çıkarttık. Güzergah netleşmediği için onlarla beraber netleşeceği için. Biz tramvay projesinin yapılması için ddy, dlh ve bakanlık için 3-4 yıl sürüyorsa saygı duymaktan başka çaremiz yok. Herkes yaptığını anlatsın.”


HEMŞEHRİLERİMİZLE BULUŞTUK, KARŞIYAKA TRAMVAY PROJESİNİN KENTİ BÖLECEĞİNE İNANMIYORUZ

Basın mensuplarının Binali Yıldırım'ın, dün Foça ziyareti öncesi yaptığı, tramvay projelerinin kamuoyunda tartışılmadığı ve sahile paralel taşımacılığın şehri ikiye böleceği için projeye sıcak bakmadığı açıklamaları sorulan Aziz Kocaoğlu, bu konuda da şu açıklamayı yaptı:

“Tramvay konusunda biz bütün İzmirli hemşehrilerimizle konuştuk. Kenti böleceğine inanmıyoruz. Proje bittiğinde yarışmalarla, yürüyen bantlarla, sanat eseri köprüler yapıldığı zaman kıyı ile irtibatı yapacak, taşıma sürecimiz kenti bölmeyecek. Artı raylı sisteme geçişi hızlandıracak. Artı kentin havasını kirletmeyecek, artı dışa bağımlılığı azaltacak. Fosil yakıt yerine elektrik kullanılacak. Bu avantajları sıralarsak bizim için son derece önemli. Artı trafik rahatlayacak. Projeye hemşehrilerimizle karar verdik. 26 Şubat'ta ihalesi var. 3 yıl öngörüyoruz. 2017'de de tramvayla seyahat başlayacak.

Biz eskiden de katılımcı bir yönetim anlayışıyla kenti yönetiyorduk ama bu süreçte, geçtiğimiz yıldan bu yana bunu daha da arttırarak, konunun tüm taraflarıyla büyük toplantılarla projeleri paylaşıp birlikte karar vererek yürümek istiyoruz. Dün evvelsi gün Karşıyaka'da tramvay güzergahını hemşehrilerimizle paylaştık, 650 kişilik salonda 500 kişi vardı, herkes fikrini söyledi. Bu da sahiplenmeyi getiriyor. Öyle olduğunda korunması gelecek kuşaklara taşınması önemli. İzmir ülkenin en demokratik kenti olması sebebiyle katılımcı yönetim anlayışını ülkeye örnek olarak uygulamak istiyoruz.”


YENİ FOÇA DA NAZARLIK OLSUN, ONU DA YAPACAĞIZ

Aziz Kocaoğlu, yine AKP İzmir Büyükşehir Belediye Adayı Binali Yıldırım'ın Foça ziyareti sırasında sarfettiği, “Yeni Foça’da kanalizasyon yok, hangi devirde yaşıyoruz” şeklindeki eleştisine de yanıt verdi. Kocaoğlu, sahilde arıtma yapmadıkları tek yerin Foça olduğunu, arıtma yerinin kamulaştırılması sürecinin uzadığı, SİT engeline takıldıklarını dile getirerek, şu açıklamayı yaptı:

“Yeni Foça'da kanalizasyon yok. Doğru. Uğraşıyoruz. Altyapı konusunda, kanalizasyon, su, arıtma konusunda açık ara Türkiye'de bir numarayız. Bizim sınırlarımız içindeki 9 ilçe hariç 3,5 milyon nüfus Türkiye'nin yüzde 4. küsurunu oluşturuyor. 9 ilçe ile birlikte nüfusunun yüzde 4.8'i İzmir'de yaşıyor. Yapılmış tüm ileri biyolojik arıtmalarının yüzde 25'i İzmir'de. Yani İzmir'de tüm illerden kaç misli çarpan ilerdeyiz.

Eski Foça'da vidanjörle çektiğimiz yerler var. SİT'ten dolayı kazı başkanımız izin vermiyor, kanalizasyon yapamıyoruz. Yeni Foça'da kanalizasyon ve arıtma yapmadığımız tek yer. Arıtma yerinin kamulaştırılması uzun sürdü. Birinci derece SİT alanı. Kamulaştırdık arıtma yerini. Arıtma projesi bitmeden ihaleye çıkmadan kanalizasyon ihalesine çıkmıyoruz arıtamayacağınız projelendirmediğiniz bir atığı, örnek Yeni Foça'da milletin denize girdiği sahile bırakmak doğru mudur. Vidanjörlerle çekiyoruz. Yer bitti, ihaleye çıkıyoruz. Sayın Bakan da iyi biliyor ki kendisine de söyledik ki, Karayolları Yeni Foça'ya yaptığın yolun kenarından bize geçiş izni vermediği için de 1,5 yıldır onu bekliyoruz. Yeni Foça da hallolacak. Urla, Seferihisar, Gümüldür, Ürkmez, Torbalı, Ayrancılar Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, İYTE'de de var mıydı arıtma. Tekeli'de var mıydı? Çok şükür halloldu. Yeni Foça da nazarlık olsun.”


YOLCU GEMİLERİMİZ ÇARŞAMBA YA DA PERŞEMBE İZMİR'DE OLACAK MÜJDESİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ve yönetim kurulu üyelerine, yeni yolcu gemilerinin önümüzdeki hafta çarşamba ya da perşembe günü İzmir'de olacağı müjdesini de verdi.

Kocaoğlu, “Çandarlı limanı, Aliağa-Çakmaklı da aynı şekilde ama esas olarak İzmir Limanı hepsinin üstünde öneme sahip. Çandarlı Limanı Kuzey Ege ve Güney Marmara'yı, Nemrut spesifik limanlar, belli kapasitesi var ama doğu ve güney egeyi besleyecek olan taşıyacak olan liman burası. Bu liman tartışmasız kim gelirse gelsin ne derse desin büyüyerek konteynır yük limanı olmaya devam edecektir. Kentin çıkarı burada. Ciddi işbirliğine ihtiyacımız var. Yat limanları konusunda eski DLH ile mutabık kaldık. Yerlerinde kentin geleceğine ve bize göre ufak hatalar vardı, düzelttik onları. Çarşamba ya da perşembe günü -dünyada da ilk- yolcu gemimiz testlerden geçti. Bitti. Sanıyorum perşembe İzmir'de olacak.”


KÖRFEZE AKAN TOPRAKLARI SASALI'DA GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİNDE DEĞERLENDİRECEĞİZ

Yüzülebilir Körfez Projesi'nin de sürdüğünü anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şu bilgileri verdi:

“Bu proje, körfez limana yaklaşma ve karşı tarafta sirkülasyon kanalı açma tamamen bizim özgün projemiz. DDY ile birlikte son aşamadayız. Hatta gemiler geldi. Temizlenecek taranacak sistem de Hollandalıların. Gemi de burada Ata Sanayi'de yapıldı. Bir mühendis arkadaş yaptı. Mükemmel de çalışıyor. Onlar kendi çocukları gibi ilk kez dizayn ettiler. İyi oldu. Biz de bekliyoruz. Bir boru sistemi yapmamız lazım. Körfez taşımayla temizlenecek Bir şey değil. Bir taraftan malzemeyi çıkaracaksınız, sevindirici ki malzemede ağır metal yok, kum ve alüvyon var- bu bir hem bir kentin gelişmesi limanın büyümesi körfezde yüzülmesi hem dünyanın en önemli çevre projesi hem de Sasalı'daki bin dönüm alanda ayrıca bir geri dönüşüm tesisi. Körfeze dağlardan tepelerden akan toprağın tarıma kazandırılması ve Türkiye'nin de en büyük dönüşüm projesi olacak. İzmir Milas olmasın, körfezimiz yaşasın. Deniz kenti olmakla, zaten büyümemizi buna borçluyuz.”