İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, güne erken başladı. 05.00’da İzmir Balık Hali’ne giden Başkan Kocaoğlu, ardından İzmir Sebze ve Meyve Hali komisyoncularını ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Başkan Kocaoğlu’na İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş da eşlik etti.

43 işyeri sahibinin bulunduğu, yılda 38 bin ton balık alım satımının yapıldığı balık halinde işyeri sahipleri tarafından büyük ilgiyle karşılanan Başkan Kocaoğlu, burada kendisine ikram edilen balık çorbasını içti, mezatta satılan balıklara bakarak, uzun bir süre balıkçılarla sohbet etti.

 
Yeni balık hali Güzelbahçe’de

Balıkçıların yeni balık halinin yeri ile sorularına yanıt veren Başkan Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı ve balıkçı esnafı ile verdikleri karar doğrultusunda Güzelbahçe’nin seçildiğini belirterek bunun dışındaki yerlere ilişkin söylemlere itibar edilmemesini istedi. Başkan Kocaoğlu, “Güzelbahçe’de yapılacak balıkçı limanının yanındaki dolgu alanında bize balık hali için 40 dönüm yer verilecek. Biz de oraya balık hali yapacağız. Projede değişiklik yok. Liman inşaatı başladı” diye konuştu.

Su ürünleri ticareti ve avcılığı yapan 400 üyeleri bulunduğunu belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da, Başkan Kocaoğlu’na balık haline geldiği ve sorunları dinlediği için teşekkür etti.

 
Sebze ve Meyve hali büyüyor

Başkan Kocaoğlu ve Demirtaş, saat 06.30’da, yılda 510 bin ton sebze ve meyvenin satıldığı Sebze ve Meyve Haline geçerek İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği’ni ziyaret etti.  Dernek Başkanı Hüseyin Yetik, İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Orhan Doğan ve dernek üyeleriyle bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, halin sorunlarını dinledi, gerçekleştirecekleri çalışmaları anlattı.

Haldeki yer darlığı, ulaşım sıkıntısı, otopark ihtiyacı ve elektrik tesisatı ile ilgili sıkıntıları bildiğini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, halin yanında yer alan 90 dönümlük şahıs arazisini kamulaştırarak yer sorununu çözeceklerini müjdeledi. Karayolları arazisinin de satın alınması için çalışma başlattıklarını ve hal arazisine dahil etmek istediklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Öncelikle halin çevresine ortalama 4 metre yükseklikte bir duvar öreceğiz. Kasa depolarını duvarların bitişiğine alacağız. Elektrik tesisatı yenilecek. Hal girişini iki girişli bir şekilde düzenleyerek ulaşım sıkıntısını çözeceğiz. Bunlar acil olarak yapılması gerekenler. Bunun dışında, alanımızı bir kat daha büyütmek zorundayız. Arazi sorunu çözüldüğünde de gerekli çalışmaları ihalelere çıkarak en kısa sürede yaparız.”

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Orhan Doğan, sebze ve meyve halinin sorunlarını, istekleri yerinde görmek için erken saatlerde Hal’e gelen Başkan Kocaoğlu’na ve İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’a teşekkür etti. Yılda 50 milyon tona yakın sebze ve meyvenin üretildiği ülkede, yüzde 30’nun kayıt altına alındığını ve bunun da hallerde işlem gördüğünü belirten Doğan, İzmir halinin kapasitesinin artırılmasının bu anlamda çok önemli olduğunu vurguladı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na sebze ve meyve halinin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalarından ötürü teşekkür etti.