Başkan Kocaoğlu, "Gerçekten zor bir projeye başlıyoruz. Her binada en az 40 tane problem var. Bunları mal sahipleri ile tek tek çalışarak çözeceğiz. Kolay işi herkes yapar. Zoru başaracağız ki, ortaya bir eser çıksın" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kentin önemli arterlerinden olan İkiçeşmelik Caddesi'nde uygulayacakları cephe ve kaldırım düzenleme projesini bölge esnafına tanıtı. Projeye ilişkin sunumun ve karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı toplantıdan "tam mutabakat" çıktı. İkiçeşmelik esnafı, yıllardır bekledikleri ve hayalini kurdukları projeyi hayata geçireceği için Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda Başkan Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek, Etüd Proje Daire Başkanı Sedat Baylan ile Şube Müdürü Vahyettin Akyol da hazır bulundu.

İzmir'de yaşayan insanların yaşam standardı ve gelir düzeyinin artmasının ancak hizmet ve turizm sektöründeki büyümeye bağlı olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çalışmalarını bu yönde gerçekleştirdiklerini vurguladı. Konak Meydanı, Kemeraltı, Agora ve İkiçeşmelik Caddesi'ni bir bütün olarak ele aldıklarını hatırlatan Başkan Kocaoğlu, "Konak Meydanı'dan, İpek Yolu'ndan, Cicipark'tan Kadifekale'ye... Diğer taraftan düşündüğümüzde Kemeraltı, Basmane, Çorakkapı Camii ve oradan Kadifekale'ye giden bir aks üzerindeki 270 hektarlık alanda kalan eski kent dokusunun yenilenmesi, restore edilmesi çalışmalarına mutlaka ve mutlaka devam edilmesi lazım" diye konuştu.


Esnafın işi artsın diye


İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Agora, Kadifekale ve Kemeraltı'nda yaptıkları çalışmaları özetleyen Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
"Bu bölgelerde kamulaştırmalar yapıyoruz, tarihi ortaya çıkarıyoruz ve koruyoruz. Eski yapıları aslına uygun olarak restore ediyoruz. Kemeraltı ile birlikte oradaki esnafın işinin artması için de çaba gösteriyoruz. Kentin kalkınması için bunlar gerekli Ama bizim eski dokularda en çok görünen yerimiz İkiçeşmelik Caddesi. İkiçeşmelik'i ele alıp düzeltmeden, bizim o yaptırdığımız kazılar, harcadığımız paralar, bundan sonra yapacaklarımızın değeri ortaya çıkmaz. Biliyorsunuz, yukarıda Kadifekale'de heyelan bölgesini temizledik, orayı ağaçlandırıyoruz. İkiçeşmelik bu haliyle İzmir, turizm ve hizmet sektöründe belli bir noktaya gelemez."


İşin önemsemesi lazım


Yaklaşık 4 yıl önce bu bölgenin, Bakanlar Kurulu'ndan 'tarihi korunacak bölge' olarak belirlendiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bu karar belediyenin, Valiliğinin ve hükümet mercilerinin bu bölgedeki yaptırım gücünü artırıyor. Ama biz uzlaşarak, problemi çözerek, kimseye zarar vermeden kimsenin ekmeğiyle-aşıyla oynamadan, kol kola girerek bu işleri halletmek durumundayız. Başka türlü bu işleri yapmanın tadı yoktur. Doğru da değildir. Sizler de bu kentte ekmek yiyorsunuz. Bu açıdan mal sahibinin de kiracının da bu işi önemsemesi gereklidir" şeklinde konuştu.


İzmir'in görünen yeri


İkiçeşmelik'in bir düzenlemeye ve dönüşüme ihtiyacı olduğunun altını çizen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkiçeşmelik'in bugünkü hali ile İzmir'in önünü tıkadığına inanıyoruz. Bir gün bile vakit geçirmeden güzergahın düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İkiçeşmelik gerçekten zor bir proje. Her binada en az 40 tane problem var. Bunu mal sahibi ile tek tek çalışarak çözeceğiz. Başka türlü bu işin içinden çıkılmaz. Ama hemen hemen imkansız görünen, imkansıza yakın görünen bu zor işe biz el attık. Kolay işi herkes yapar. Zoru başaracağız ki, ortaya bir eser çıksın. Bunu başarmak zorundayız ve sizlerden destek bekliyoruz. Bu işin yapılması, kente ve sizlere büyük hizmet olacaktır. Burası aynı Kemeraltı'nda olduğu gibi olacak. Üstelik İkiçeşmelik İzmir'in en görünen yeri olduğu için daha çok dikkat çekecek."


Destek alkışlarla geldi


Toplantıya katılan İkiçeşmelik esnafı ve mal sahipleri, projeye ilişkin görüşlerini şu cümlelerle özetledi: "Yaptığınız, çok görkemli bir iş." "Yıllardır imar estetiğine uygun hale getirmeye çalışıp başaramadığımız bir konuya el attınız. Çok teşekkür ediyoruz." "Yıllardan beri her sabah işe gelirken gözlerimi kapatıp buranın düzenlenmiş halini hayal ederek işime başlıyordum. Şimdi gerçek olacak. Teşekkür ediyoruz."

Toplantının bitiminde katılımcılara "mutabık mıyız?" diye soran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na "evet" cevabı alkışlarla geldi. Başkan Aziz Kocaoğlu, desteklerinden dolayı İkiçeşmelik esnafına teşekkür etti.


Projesi'nde neler var?

Cadde üzerinde bulunan yapıların caddeden algılanan ön ve yan cephelerinde, projelerinde öngörülen düzenleme ve tamiratlar yapılacak.
Caddeden algılanan ön ve yan cephelerde ise doğrama tamiratı ve yenilenmeler, sıva tamiratı ve boya işlemleri, çatı tamiratı ve yenilemeleri, uygun olan yapılarda alaturka kiremit ile ahşap çatı yapılarak özgün haline uygun görünümler elde edilmesi, saç sundurma, saçak, tente ve metal askı elemanlarının kaldırılması, dükkanların vitrin camlarının yenilenmesi, olmayanlar için yeni vitrin camı yapılması, vitrin önlerine doğal taş malzeme ile tek tipte eşik yapılması, dükkan vitrinleri için galvaniz renkli saç vitrin kepengi yapılması, mevcut reklam tabelalarının tümümün kaldırılarak, projesinde önerilen ebat, malzeme ve yazı şekline uygun şekilde tek tipte yeni reklam tabelaları yapılması yer alıyor.

Ayrıca, dükkan girişlerine, önerilen renklerde ve tipte tente uygulamalarının yapılması, klima dış üniteleri ve tesisat borularının, yapıların projelerinde önerildiği şekilde, mümkün olan yapılarda taşınması, gizlenmesi, düzenli hale getirilmesi, gereken yapılarda korkuluk, giriş kapısı, demir korumaların tamir ve boya işlemlerinin yapılması veya projesine uygun şekilde yenilenmesi öngörülüyor.