Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu'nun jüri olarak değerlendirmede bulunduğu yarışmada İzmir'in en çok tescilli yapıya sahip ilçesi Konak, tarihi gün yüzüne çıkartılması için hazırladığı Altınpark Arkeolojik Alanı Koruma Yapısı Projesi ve Çankaya'daki Eski Tekel Tütün Deposu Restorasyonu ile Tarihi Kentler Birliği Proje Ödülü'ne layık görüldü. Tarihi yapıları koruyarak geleceğe taşıma adına önemli çalışmalara imza atan Konak Belediyesi'nin ödülünü Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun elinden aldı.

Tarih gün yüzüne çıkıyor

Tarihi Kentler Birliği'nden ödül kazanan projeler arasında yer alan Altınpark Arkeolojik Alanı Koruma Yapısı Projesi, Konak'ın tarihi semti Basmane'de beş yıllık bir kazı sonrasında günışığına çıkarılan Roma ve Bizans eserlerinin korunması ve sergilenmesine yönelik hazırlandı. Proje tarihi buluntuların üzerini örten ve üç parçadan oluşan bir strüktürün yanı sıra alanın sergilenmesine imkan veren mekansal ve bölgesel çevre düzenlemelerini içeriyor. Çağdaş ve nitelikli tasarımı ile dikkat çeken proje ile kazı alanı korunurken, çevresinin de kent içinde kalan bir rekreasyon alanına dönüştürülmesi planlanıyor.
Konak Belediyesi'nin ödül alan bir diğer projesi ise Çankaya'daki Eski Tekel Tütün Deposu'nun Restorasyonu oldu. 1931 yılında Tekel Tütün Bakım Deposu olarak inşa edilen binayı kent kültürüne kazandırmak için hazırlanan proje ödüle layık görüldü. Konak Belediyesi'nin çalışmalarıyla yıpranmış durumdaki tarihi yapının önce güçlendirilmesi yapıldı. Restorasyonu tamamlanarak şu anda İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne ait hizmet binası olarak kullanılan bina, yapılan çalışmalarla kente kazandırıldı. Özgün mimarisi korunarak onarılan tarihi yapının yeniden ayağa kaldırarak bir kamu kurumu tarafından sahiplenilmesine öncülük eden proje benzer yapılar için de örnek oldu.