Kadınların toplumsal hayata daha etkin ve üst düzeyde katılmalarını amaçlayan Konak Belediyesi, bünyesindeki Semt Merkezleri'nde kurs gören kadınlara el emeklerini kazanca dönüştürecek örnek bir karara imza attı. Konak'ın ilk kadın Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın talimatıyla semt merkezi kursiyeri kadınların ürettiği hediyelik eşya ve takıların satışa çıkarılması için geçtiğimiz aylarda hizmete giren Hatay Kapalı Pazaryeri'nde üç pazar tezgahı ücretsiz olarak tahsis edildi. Kadınlar el emeklerini üretime dönüştürürken, pazarda satış yaparak elde ettikleri gelirle de aile bütçelerine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Kadın dayanışması

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş Hatay Kapalı Pazaryeri'nde kendilerine ücretsiz tahsis edilen tezgahlarda her hafta salı günü dönüşümlü olarak satış yapan kadınları ziyaret etti. Pazara alışverişe gelen vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği tezgahlarda satış yapan kadınlara hayırlı işler dileklerinde bulunan Başkan Pekdaş, tezgahları süsleyen her biri birbirinden güzel el emeği ürünleri incelemeyi ihmal etmedi. Pekdaş, beğendiği bir kolyeyi de satın aldı. Konaklı kadınların emeğini kazanca dönüştürmek adına çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Başkan Pekdaş, bu amaçla daha önce Sevgi Yolu'na iki adet satış vagonu koyduklarını hatırlatarak, "Bu satışları yılın her gününe yayarak kazançlarının devamlılığını sağlayacak bir yapı oluşturmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yolla kursiyerlerimiz hem ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı buluyor hem de satış yapıyor. Onların  emeklerini değerli kılmak, üretimlerini görmek için tüm İzmirlileri alışverişe bekliyoruz. Konak Belediyesi'nin semt merkezlerinde yaratılan bu güzellikleri paylaşmaya davet ediyoruz" dedi.

Kızına okul harçlığını gönderiyor

Pazarda tezgah açarak ürettikleri ürünleri satıp aile bütçesine katkı koyan kadınlar da kendilerine bu fırsatı veren Konak Belediyesi'ne ve Başkan Sema Pekdaş'a teşekkür etti. Basmane Semt Merkezi kursiyerlerinden Kudret Çetinkaya, pazarda yaptığı satışlardan elde ettiği geliri Ankara'da okuyan kızana okul harçlığı olarak gönderdiğini belirterek, "Burada kazandıklarımın tümünü kızıma gönderiyorum. Ona bu parayı gönderirken Konak Belediyesi gönderiyormuş gibi gönderiyorum" dedi. Ballıkuyu Semt Merkezi kursiyerlerinden Döne Önder de kurslardan öğrendikleriyle ürettikleri ürünleri satarak aile bütçesine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.Semt Merkezi kursiyerlerinin açtığı tezgahlarda özel tasarım takılardan ebru desenli fularlara, dantellerden iğne oyalarına, kravatlardan şans fillerine kadar her bütçeye uygun el emeği göz nuru ürünler yer alıyor. Bu tezgahlardan alışveriş yapanlar hem üretilen birbirinden güzel hediyelik eşya ve takılara makul fiyatlarla sahip oluyor hem de Konaklı kursiyer kadınların aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Öte yandan Konak Belediyesi'nin semt merkezlerinde meslek edindirme, yabancı dil, geleneksel el sanatları, hobi ve beceri kursları da düzenleniyor. Sertifikalı olan bu kurslardan her yıl yaklaşık üç bin kişi yararlanıyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler sonucu, eleman açığı bulunan alanlarda, düzenlenen bu kurslardan mezun olan kadınlar için iş olanakları yaratılırken kursiyerler kendi işyerlerini açabiliyor.