Piller kullanıldıktan bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Bu esnada çevreye zarar veren çeşitli zehirli maddeler vücuda girdiğinde, sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, hatta  sakat doğumlara neden oluyor. Bu nedenle projenin daha geniş çevreleri yayılarak toplanması konusunda girişimler sürdürülüyor.

Hastalığa davetiye çıkarma

Türkiye'de atık pil toplayan ilçe belediyeleri arasında İzmir, Konak Belediyesi rekor kırdı. Okul, çalışma ofisi, fotoğraf stüdyoları, hastane ve muhtarlıklardan toplanan atık pillerin miktarı yaklaşık 16 tona ulaştı. Evsel atıklara karışmadan toplanan piller, çevreye sağlığına zarar vermeden imha edildi.

İzmir Büyükşehir ve Konak belediyeleriyle Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) arasında imzalanan protokolle ilçe sınırları içindeki bütün okullara, devlet hastanelerine, muhtarlıklara ve büyük fotoğraf stüdyolarına, bugüne kadar toplam 750 adet atık pil toplama kutusu yerleştirildi. Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan, başarılı bir kampanya yürütüldüğünü ve vatandaşların da duyarlı davrandığını söyledi. Çevre ve insan sağlığı için tehdit oluşturması sebebiyle çok titiz bir çalışma yaptıklarını ifade eden Başkan Tartan, içinde birçok kanserojen madde bulunduran pillerin, Harmandalı Çöplüğü'ndeki özel döküm alanlarında imha edildiğini söyledi.

Başkan Tartan, pillerin geri dönüşümü projesine; hem ekonomik,  hem de insan ve çevre sağlığı açısından baktıklarını belirterek şöyle konuştu: "Piller hacim olarak küçük olmasına karşın barındırdığı ağır metaller nedeniyle çevremize son derece zarar veriyor. Biz de belediye olarak pillerin zararları olmaması için en yararlı yöntemin geri dönüşüm olduğu yolundan hareket ederek projeyi yıllardır destekliyoruz ve titiz bir çalışma yapıyoruz. Ülkemiz için kesin rakamsal veriler bulunmuyor. Ancak Almanya gibi gelişmiş Batı ülkelerinde kişi başına yılda 11 pil düşüyor. Piller kullanıldıktan bir süre sonra bozulmaya başlıyor. Bu esnada çevreye zarar veren çeşitli zehirli maddeler vücuda girdiğinde, sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, hatta  doğumlara neden oluyor. Bu nedenle projenin daha geniş çevreleri yayılarak toplanması konusunda girişimlerimizi sürdürüyoruz."